Taxanen bij kanker: van infuus naar tablet
Dat betekent dat de behandeling van patiënten met prostaatkanker, borstkanker en longkanker – ziekten waarbij docetaxel en paclitaxel veelvuldig worden toegepast – een stuk patiëntvriendelijker zou kunnen. In verschillende kleinschalige klinische studies bij patiënten met kanker is inmiddels aangetoond dat deze nieuwe tablet tot een goede opname van docetaxel en paclitaxel leidt en een veelbelovend antikankereffect heeft. Binnenkort start een grote klinische studie met docetaxel in tabletvorm bij prostaatkanker in verschillende Nederlandse ziekenhuizen.
Door de vaste stof als mengsel van zeer kleine poederdeeltjes – een vaste dispersie – te verwerken in een tablet, slaagde Sawicki er samen met het MC Slotervaart en het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in om de opname van docetaxel en paclitaxel na orale toediening te verhogen. De wateroplosbaarheid neemt dankzij de vastedispersietechniek met een factor 40 tot 100 toe.
Om afbraak van docetaxel en paclitaxel in het maagdarmkanaal te voorkomen krijgen de patiënten er de enzymremmer ritonavir bij. Sawicki legt uit: “Hiervoor gebruiken we het commercieel verkrijgbare product Norvir, dat ze gelijktijdig moeten innemen met de vastedispersietablet, die 10 mg docetaxel of 10 mg paclitaxel bevat. Momenteel voeren wij verschillende klinische studies uit waarin we verschillende combinaties van doseringen docetaxel en ritonavir en combinaties van paclitaxel en ritonavir testen.”