Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kind slikt liefst minitablet of siroop

PW Magazine 34, jaar 2013 - 21-08-2013
Orale geneesmiddelen worden vaak als vloeibare toedieningsvorm aan kinderen aangeboden. Onderzoekers uit Utrecht keken naar de meest kindvriendelijke toedieningsvormen en hun acceptatie door ouders en kinderen. Kleine tabletjes met een diameter van 4 mm of siropen hebben de voorkeur.
Kind slikt liefst minitablet of siroop

In het onderzoek werden vier orale toedieningsvormen in de vorm van placebo getest bij kinderen in de leeftijd van 1 tot 4 jaar [Arch Dis Child; online 2013 jul 13]. De ouders dienden de middelen tweemaal daags toe in een cross-over-studieopzet. De testmiddelen waren een kleine tablet (diameter 4 mm), een poeder, een suspensie en een siroop. De keus voor de 4 mm-tablet is ingegeven door reeds bestaande tabletten van deze grootte voor natriumfluoride en vitamine A+D.

De ouders werden benaderd bij een bezoek met hun kind aan een van de zes klinieken voor reguliere preventieve jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau). De bereidheid tot deelname was groot, namelijk meer dan 90%. De ouders gaven de acceptatie van de verschillende toedieningsvormen weer op een visueel-analoge tienpuntschaal (VAS) op basis van de ervaringen van het kind. Aan het eind van de proef werd aan kind en ouders opnieuw de voorkeur voor een van de toedieningsvormen gevraagd.

In het onderzoek werden 183 kinderen geïncludeerd, van wie uiteindelijk 148 kinderen evalueerbare resultaten leverden. De gemiddelde VAS-score was het hoogst voor de tablet (9,39 op dag 1 respectievelijk 9,01 op alle dagen), gevolgd door het poeder (8,84 respectievelijk 8,20), de siroop (8,35 respectievelijk 8,19) en de suspensie (8,26 respectievelijk 7,90).

De kinderen en ouders waardeerden de tablet en de siroop hoger dan de suspensie en de suspensie beter dan de poeders (P < 0,05). In de beschouwing wordt opgemerkt dat het onderzoek een placebo betreft met min of meer neutrale (tablet/poeder) of zoete smaak (suspensie/siroop). Het oordeel kan verschillen als er een vies smakende actieve stof in wordt verwerkt.

De auteurs opperen in de discussie dat farmaceutische bedrijven zou moeten worden gevraagd tenminste twee verschillende toedieningvormen voor kinderen te ontwikkelen. Gelet op de voorkeur van de kinderen zou dat een kleine tablet en een siroop moeten zijn.

Document acties

Reacties

21-08-2013 11:50
Kring-apotheek Swarte zegt:

Wie verhaspelt toch de stukje voor het PW?

Vergelijk:
'De auteurs adviseren farmaceutische bedrijven voor de kinderdoseringen in de toekomst ALLEEN nog toedieningsvormen in de vorm van minitabletten en siroop te ontwikkelen.'


met:

Rather than discussing whether small tablets should be the preferred type of dosage form for the development of future paediatric medicines, pharmaceutical industries are recommended to consider the possibility of developing two essentially different dosage forms alongside each other.


Het is om wanhopig van te worden.

JH Swarte

21-08-2013 13:18
C.M. de Leeuw zegt:

Een terechte opmerking. De conclusie in het PW-bericht strookt niet helemaal met de conclusie van de auteurs. Wordt verbeterd.

Redactie PW.

Back to top