Alzheimerpatiënt: baat bij vitamine E
Vitamine E (alfa-tocoferol) vertraagt de achteruitgang bij patiënten met de ziekte van Alzheimer met een halfjaar. Dit blijkt uit de dubbelblinde gerandomiseerde TEAM-AD VA-studie naar het effect van alfa-tocoferol en memantine bij patiënten met milde tot matige vormen van de ziekte van Alzheimer [JAMA 2014; 311(1):33-44]. Eerder bleken deze middelen effectief bij matig ernstige vormen.
Mogelijk draagt oxidatieve stress bij aan het ontstaan van alzheimer, waardoor het antioxidans alfa-tocoferol werkzaam zou kunnen zijn.
Van de 561 patiënten met cholinesteraseremmers in gebruik, kregen 140 alfa-tocoferol (2000 IE/dag), 142 memantine (20 mg/dag), 154 de combinatie en 152 placebo. Het effect werd gemeten met de Alzheimer’s Disease Cooperative Study/Activities of Daily Living Inventory score. De gemiddelde follow-up-periode bedroeg 2,3 jaar. De achteruitgang was in de alfa-tocoferolgroep significant minder vergeleken met placebo (3,15 punten verschil, BI95 0,92-5,39; aangepaste p=0,03). Dit verschil betekent een vertraging van de achteruitgang van 6,2 maanden over de follow-upperiode, wat overeenkomt met 19% per jaar. Voor de memantine- en de combinatiegroep was het verschil niet significant vergeleken met placebo.
Verder bleek geen verhoogd risico op sterfte door hoge doses vitamine E zoals eerder werd gesuggereerd en was de belasting voor zorgverleners minder in de vitamine E-groep.