Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Wijk doet straks groter beroep op apothekers

PW Magazine 40/41, jaar 2014 - 25-09-2014
De eisen die de samenleving aan de apotheker stelt, nemen toe door de komende overheveling van de langdurige zorg naar de wijken. Dat zei vice-voorzitter Marleen Barth van de KNMP bij de uitreiking van het rapport De apotheker in de wijk aan PvdA-Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu.
Wijk doet straks groter beroep op apothekers

“De apotheker zal vaker worden aangesproken op zijn dienstverlening”, zei Barth bij een bijeenkomst op het hoofdkantoor van de KNMP. “Om te voorkomen dat ouderen die thuis wonen moeten worden opgenomen.”

Het rapport geeft de visie van de KNMP weer op de nieuwe rol die apothekers kunnen spelen na de overheveling. Het is een vervolg op het boekje De apotheker en de gemeente van afgelopen zomer, waarin apothekers en de KNMP hun ideeën geven over, volgens Barth, “deze historische operatie”.

De apotheker en de gemeente schrijft over de kansen die apothekers hebben om met gemeenten in contact te komen: wat heeft hij te bieden, wat wil hij van de gemeente weten en welke groepen patiënten zijn interessant om met de gemeente te bespreken?

Ook geeft het boekje tips over samenwerking met gemeenten en andere zorgverleners, best practices en handige websites met informatie over de overheveling.

Kuzu, PvdA-woordvoerder geneesmiddelen in de Tweede Kamer, zei bij de ontvangst van De apotheker in de wijk dat hij blij is met het initiatief van KNMP en Pharos om laaggeletterdheid aan te pakken. Vanuit zijn eigen achtergrond weet hij dat het een groot probleem is; hij ging zelf als kleine jongen met zijn ouders mee naar de apotheker. “Veel mensen kunnen geen bijsluiters lezen.”

Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd. Ze hebben een IQ van 85 of lager. Twee derde van hen is autochtoon. Barth: “We willen dat apothekers daar echt mee aan de slag gaan.”

Document acties

Back to top