Nieuwe kankermiddelen deze maand beschikbaar
MyTomorrows: ‘We helpen dit jaar duizenden patiënten’
Dit jaar komen tien à vijftien nieuwe geneesmiddelen versneld beschikbaar voor duizenden patiënten. Nog deze maand zijn dat twee à drie nieuwe typen medicijnen: immunotherapeutica, die geschikt zijn voor vier à vijf soorten kanker, onder meer voor behandeling van nier- en dikkedarmkanker. Deze geneesmiddelen kunnen jaren eerder aan patiënten worden gegeven dankzij MyTomorrows.
Dat zegt voorzitter Ronald Brus van de raad van commissarissen van MyTomorrows. “Met de nieuwe middelen willen we duizenden patiënten helpen. We streven ernaar om later dit jaar nog tien andere geneesmiddelen aan te bieden.” Immunotherapeutica richten zich op een versterking van het afweersysteem, waardoor het lichaam van de kankerpatiënt zelf de tumoren en de uitzaaiingen opruimt.
Tien à vijftien jaar
MyTomorrows werd twee jaar geleden opgericht door onder anderen Brus, met het doel om in een vroegtijdig stadium geneesmiddelen beschikbaar te stellen aan patiënten. Het traject van uitvinding van een nieuw medicijn tot het moment dat het op de markt komt, duurt vanwege de strikte regelgeving minimaal tien jaar. MyTomorrows wil al halverwege dat proces deze middelen via artsen door de farmaceutische bedrijven geven aan patiënten - als ze dat willen en zich aanmelden.
MyTomorrows heeft de afgelopen maanden al op beperkte schaal geneesmiddelen in een vroegtijdig stadium gegeven aan tientallen patiënten in Nederland en België, onder andere tegen enkele vormen van depressie. In de toekomst zal MyTomorrows zich volgens Brus richten op het vroegtijdig beschikbaar stellen van medicatie tegen kanker en neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson, alzheimer, MS en ALS.
Kosten van het trailtraject
“Het is te bizar voor woorden dat het vijftien jaar duurt voordat een geneesmiddel op de markt mag komen”, vindt Brus. “Met een octrooi heeft een bedrijf dan nog vijf jaar de tijd om zijn investering terug te verdienen. Vind je het gek dat medicijnen zo duur zijn? Niet de medicijnen zijn krankzinnig duur, maar het systeem.”
MyTomorrows wil de komende jaren wereldwijd gaan opereren. De organisatie is nu behalve in Nederland en België actief in Frankrijk, Canada, Zuid-Amerika en Turkije. “Momenteel treffen we voorbereidingen om medicatie te geven in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland”, vertelt Brus. “We willen over ongeveer vijf jaar duizenden patiënten in Nederland per jaar aan medicatie helpen en tienduizenden mensen wereldwijd. Door ons komen middelen zeven à acht jaar eerder beschikbaar voor patiënten.”
Het hangt volgens Brus van de zorgverzekeraar af of de kosten die verbonden zijn aan behandeling via MyTomorrows gedeeltelijk of deels wordt vergoed.