Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Schippers initieert nieuw antibioticum

Minister: ‘We hebben snel nieuwe medicijnen nodig’

PW Magazine 27, jaar 2014 - 25-06-2014
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is bezig een publiek-private samenwerking op te zetten waarin overheden en de farmaceutische industrie wereldwijd samen een nieuw antibioticum ontwikkelen. Ze heeft hierover de afgelopen dagen al gesproken met een aantal grote farmabedrijven.
Schippers initieert nieuw antibioticum

Dat heeft Schippers vorige week gezegd op een conferentie in Den Haag over de toenemende resistentie van antibiotica. Aan deze conferentie doen ruim dertig landen mee. De minister wees erop dat het laatste type antibioticum in 1987 op de markt kwam; een nieuw antibioticum levert de farmaceutische concerns financieel te weinig op, zegt Schippers.

“We kunnen niet wachten tot de industrie dit oplost. Simpelweg omdat we daarvoor te weinig tijd hebben”, zei de minister. “We hebben nieuwe medicijnen nodig en we hebben ze snel nodig.” Ze zoekt uit welke vorm de publiek-private samenwerking moet krijgen. “Het kan door verplichte afnamen van de overheid van het nieuwe antibioticum of door het delen van de kosten voor de research”, aldus de minister in een gesprek met het Pharmaceutisch Weekblad.

Vleesexport

Schippers pleit voor snellere stappen op wereldniveau om het probleem onder de knie te krijgen. Landen die afhankelijk zijn van vleesexport hoeven niet bang te zijn dat een beperking van het gebruik van antibiotica de sector schaadt, zei ze. “Nederland heeft in drie jaar het gebruik in de veeteelt verminderd met 57% en we zijn nog steeds de tweede exporteur van landbouwproducten ter wereld.”

In april heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO een Global Action Plan vastgesteld om de resistentie van antibiotica aan te pakken. Op deze conferentie wordt besproken wat er in dat plan moet komen. De WHO schat dat alleen al in de Europese Unie elk jaar 25.000 mensen sterven aan de gevolgen van resistentie.

Tv-presentator, ex-fotomodel en auteur Daphne Deckers deed een beroep op de aanwezigen actie te ondernemen. Ze kreeg vorig jaar zomer een blaasontsteking, maar het duurde meer dan een half jaar voordat haar ziekte onder controle was. Twee keer werd ze met acute klachten opgenomen in een ziekenhuis. Zeven van de acht typen antibiotica bleken niet te werken tegen haar E. coli-bacterie. “We moeten ons niet laten verslaan door een simpele bacterie en ons zeker niet laten verslaan door een passieve houding”, zei Deckers.

Voorschrijven

Nederland scoort relatief goed in de EU, maar kan nog beter, zegt Schippers in het gesprek met het PW: “Artsen kunnen soms restrictiever voorschrijven en patiënten maken vaak hun kuur niet af – die therapietrouw is nog een puntje. Zorgverleners kunnen beter hun handen wassen: zowel vóór als na de behandeling van iemand. Ook preventie voorkomt het gebruik van antibiotica.”

Schippers vindt het “vreselijk” dat onlangs een rechtszaak in Groningen tegen zes Nederlandse illegale handelaren in antibiotica spaak liep vanwege een vormfout van justitie: “Maar het is wel ons rechtssysteem.” De verdachten werden vervolgd voor handel in grote hoeveelheden illegale antibiotica aan boeren in binnen- en buitenland. Ze werden vorige maand ontslagen van rechtsvervolging. Het OM gaat in beroep tegen het besluit van de Groningse rechtbank.

Document acties

Reacties

04-07-2014 15:59
J.C. Kortekaas zegt:

Schippers spaart kip, geit en varken.

"Uit een onderzoek van het Centrum Infectieziektebestrijding en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is gebleken dat de MRSA bij 40% van de varkens voorkomt. Ook is gebleken dat ongeveer 25% van de varkenshouders besmet is met MRSA"

https://nl.wikipedia.org/wiki/Meticilline-resistente_Staphylococcus_aureus#MRSA_en_zo.C3.B6nose

Het zijn niet de artsen, maar de dierenartsen in het Noordelijk Koninkrijk die resistenties kweken.

Back to top