Combinatietherapie effectief bij malaria
Dat schrijven onderzoekers van de University of Western Australia in PLOS Medicine. De parasieten Plasmodium vivax en Plasmodium falciparum zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de malaria-infecties in de wereld. De virussen reageren verschillend op malariamiddelen.
In een gerandomiseerde, gecontroleerde studie vergeleken de onderzoekers de bestaande malariatherapie artemether+lumefantrine met de nieuwe combinatie artemisinine+naftoquine. 47 kinderen tussen 0,5 en 5 jaar met een P. vivax-infectie en 186 kinderen in dezelfde leeftijd met een P. falciparum-infectie namen deel aan het onderzoek. Ze kregen drie dagen tweemaal daags artemether+lumefantrine of drie dagen eenmaal daags artemisinine+naftoquine. De onderzoekers keken naar de afwezigheid van de parasieten op dag 42 (42-d ACPR).
De nieuwe combitherapie was effectiever dan de bestaande therapie bij P. vivax-infecties (42-d ACPR 100,0% versus 30,0%, verschil 70,0%, BI95 40,9-87,2%) en niet slechter dan de bestaande therapie bij P. falciparum-infecties (42-d ACPR 100,0% versus 97,8%, verschil 2,2%, BI95 –3,0-8,4%). Beide therapieën bleken veilig en werden goed getolereerd.
Omdat alle onderzochte kinderen woonachtig zijn in Papoea-Nieuw-Guinea, een land waar malaria veel voorkomt, moet verder worden onderzocht of de nieuwe combitherapie ook werkt bij kinderen die woonachtig zijn in landen waar geen of minder vaak malaria voorkomt.