'Medicijnen kunnen jaar eerder op de markt'
Dat staat in een advies aan minister Schippers van het Adviescollege toetsing regeldruk Actal. “Een kortere marktintroductietijd is een win-winsituatie voor patiënt én farmaceutisch bedrijf”, schrijft Actal. Patiënten krijgen een jaar sneller een nieuw medicijn. Farmaceutische bedrijven verdienen eerder hun investeringen terug.
Ook de overheid heeft voordeel bij snellere marktintroductie doordat de kosten voor de zorg afnemen. Bovendien loopt de overheid door de complexiteit van de regels het risico dat die minder effect hebben dan beoogd. Als voorbeeld wordt genoemd de verplichte dubbele melding (bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) als er problemen zijn met de kwaliteit van een geneesmiddel.
Het ‘Onderzoek regeldruk geneesmiddelen’ laat volgens Actal-collegevoorzitter Jan ten Hoopen zien dat de regels en de uitvoeringspraktijk “uiterst complex en ondoorzichtig zijn”. In de fase van het preklinisch onderzoek zit bijvoorbeeld administratieve overlap voor ondernemers die dierproeven willen houden. Voor verschillende instanties moeten zij dezelfde informatie in een andere vorm indienen bij nationale en Europese instanties.
Aanleiding voor het onderzoek van Actal waren de hoeveelheid signalen van zorgpartijen over de belemmeringen, zoals de eisen die Nederlandse en Europese overheden stellen aan het toelaten van een geneesmiddel. Als knelpunten werden genoemd: de proeven en trials die moeten worden uitgevoerd, de bewijsstukken voor registratie en de inrichting van het vergoedingsstelsel voor geneesmiddelen dat in elk land verschillend is.