Ziekenhuizen kopen samen biologicals in
De Santeon-ziekenhuizen hebben de medisch specialisten en de ziekenhuisapothekers gevraagd een richtlijn per indicatie vast te stellen. Vervolgens wordt het meest doelmatige geneesmiddel gekozen, voor zover er ten opzichte van andere middelen geen klinisch relevante verschillen of patiëntkenmerken zijn die het gebruik in de weg staan.
Volgens ziekenhuisapotheker en NVZA-voorzitter Mathieu Tjoeng, coördinator farmacie van Santeon, maakt de ziekenhuisgroep nadrukkelijk geen keuze op basis van alleen de prijs. “Reumatologen, dermatologen en maag-darm-leverartsen hebben gezamenlijk zorgpaden ontwikkeld met als doel betere zorguitkomsten te realiseren. Dat gaat verder dan het beoordelen van een paar offertes.”
Santeon heeft inmiddels met verschillende fabrikanten prijsafspraken gemaakt.
Dat de zes ziekenhuizen gezamenlijk richtlijnen en zorgpaden ontwikkelen en zorguitkomsten meten, is volgens Tjoeng ‘vrij uniek’. “De intensieve samenwerking tussen de Santeon-maatschappen heeft dit mogelijk gemaakt. Daarnaast zijn de populaties van de ziekenhuizen vergelijkbaar.”
Achmea startte enkele maanden geleden met negentien ziekenhuizen een gezamenlijke inkoop van TNF-alfaremmers. Santeon heeft zich niet aangesloten bij dit collectief omdat de ziekenhuisgroep vindt dat zij zelf de zorg en de daarop gebaseerde inkoop van geneesmiddelen moet bepalen.
De Santeon-groep bestaat uit: het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Martini Ziekenhuis in Groningen, het Medisch Spectrum Twente in Enschede, het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein en het OLVG in Amsterdam.