Boete Takeda en Eli Lilly van $ 9 miljard voor Actos
Volgens de aanklagers in de VS zou het gebruik van Actos de kans op blaaskanker met 40% verhogen. Takeda zou aanwijzingen voor de mogelijke bijwerking hebben gebagatelliseerd. Onderzoeken geven een zeer licht tot geen verband aan voor blaaskanker. Een omvangrijk onderzoek in Groot-Brittannië onder 116.000 mensen over twintig jaar wees uit dat 89 op de 100.000 gebruikers van Actos de kanker kregen, terwijl dat bij niet-gebruikers 73 mensen waren.
Tijdens de rechtszaak in de VS bleek dat de Japanners ook grote hoeveelheden documenten in relatie met Actos hadden vernietigd. De rechtszaak duurde meer dan twee maanden, omdat klachten van 2700 gebruikers moesten worden samen-gevoegd.
Hoger beroep
De advocaat van Takeda is het oneens met de juryuitspraak en gaat “strijdvaardig de uitkomst van het vonnis aanvechten en eventueel in hoger beroep. Wij geloven niet dat de beweringen worden ondersteund dat Actos blaaskanker heeft veroorzaakt.” In drie eerdere uitspraken van andere rechtbanken werd Takeda vrijgesproken.
Het Japanse bedrijf Takeda moet $ 6 miljard betalen, de Amerikaanse marketingpartner Eli Lilly kreeg een boete van $ 3 miljard. Eli Lilly stelt dat Takeda haar schade vergoedt. De rechter kan de boete later verlagen. Behalve deze boete moeten beide bedrijven schade aan patiënten compenseren van $ 1,5 miljard. De rechtszaak kwam in een stroomversnelling na onderzoeken van de FDA en EMA in 2012. Zij stelden dat er bij gebruik een mogelijk verhoogd risico was op blaaskanker.
Voor zover bekend is de $ 9 miljard de hoogste boete die ooit is opgelegd aan farmaceutische bedrijven. Recent legde de Europese Commissie een boete van € 16 miljoen op aan Johnson & Johnson en Novartis vanwege prijsafspraken over een generieke variant van pijnstiller Fentanyl. Het grootste bedrag tot nu toe werd twee jaar geleden betaald door GSK, in een schikking van $ 3 miljard met de Amerikaanse justitie voor mogelijk misleidende reclame over Lamictal, Zofran, Imitrex, Lotronex, Flovent en Valtrex.
GSK in Polen
GSK kwam vorige week in het nieuws door een omkopingsaffaire in Polen. Justitie in dat land gaat elf artsen en GSK Polen vervolgen voor omkopen van doktoren voor het middel Seretide in de periode 2010-2012. GSK Polen betaalde hen geld om Seretide voorgeschreven te krijgen. In een tv-uitzending van de BBC zei een oud-verkoper: “Het is simpel: als we doktoren betalen schrijven ze onze middelen voor. Betalen we doktoren niet, dan zien we geen voorschriften.”
Als GSK Polen schuldig is, kan het bedrijf ook in de VS en Groot-Brittannië worden vervolgd: het is in deze landen illegaal om overheidspersoneel in andere landen om te kopen. Het justitiële onderzoek dat een jaar geleden begon naar fraude van GSK via een reisbureau in China loopt nog.