Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Informatorium bestaat veertig jaar

‘Een apotheek zonder dit naslagwerk is ondenkbaar’

16-02-2011 | door KNMP
Feest voor het Informatorium Medicamentorum, want de KNMP geeft alweer veertig jaar dit standaardwerk voor de apotheker uit. Het is sinds de eerste uitgave in 1971 flink veranderd, het bevat ongeveer vijf keer zoveel informatie. “Patiëntenzorg werd steeds belangrijker, dat zie je hierin terug.”

Atty Hielema van het GIC

Atty Hielema is coördinator en hoofdredacteur van het indrukwekkende naslagwerk, maar zij werkt hier niet alleen aan. Bij het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP zijn zo’n twaalf mensen betrokken bij een nieuwe uitgave. Daarnaast adviseert de Werkgroep voor Farmacotherapie en Geneesmiddelinformatie over de inhoud. Via deze werkgroep raadpleegt de KNMP ook medisch specialisten. Zo blijft de inhoud getoetst aan de praktijk. 

 “Jaarlijks bekijken we zo’n 2000 registratiedossiers, 30 tijdschriften, 25 Nederlandse behandelrichtlijnen en zo’n 35 suggesties”, vertelt Hielema. “We hadden alleen al bijna 900 aanpassingen in doseringen dit jaar op een totaal van ruim 9000 inhoudelijke aanpassingen. Bovendien zijn 27 nieuwe geneesmiddelen opgenomen. Elke opmerking die we krijgen, gaan we na. De informatie sluit hiermee aan op de praktijk, het is een boek van en voor apothekers.”

Patiëntenzorg

Vroeger gebruikte de apotheek een kaart–systeem. Doordat ze zelf de kaarten moesten vervangen, was dat systeem foutgevoelig. In 1971 verscheen het eerste exemplaar in boekvorm. Sindsdien is veel veranderd, het is nu met 1523 pagina’s vijf keer zo dik. Logisch volgens Hielema: “Apothekers
richten zich steeds meer op patiëntenzorg. De soort informatie die het Informatorium biedt, is daarom uitgebreid. Daarnaast zijn er meer middelen op de markt. Denk aan oncolytica, antirheumatica en CVRM-middelen. Het aanbod hierin is sterk toegenomen.”

Ook zijn de adviezen uit de G-Standaard geïmplementeerd in het boek. “Maar alleen de highlights”, legt Hielema uit. “Het voordeel van het Informatorium op de KNMP Kennisbank is dat je kan doorklikken naar meer informatie.” Hielema krijgt vanuit de praktijk positieve reacties als ‘een apotheek zonder Informatorium is ondenkbaar’ en ‘enorm verbeterd afgelopen jaren’.

Online ontwikkelingen

Nu verschijnt het boek eens per jaar, de versie op de Kennisbank wordt elk half jaar vernieuwd. Hielema: “We willen naar een maandelijkse update van de Kennisbank toe. Ook is het beschikbaar voor de Smart-phone. Het aantal apotheken dat hier gebruik van maakt, neemt toe.” Deze online ontwikkelingen zijn ook nodig, vindt Hielema. “De hoeveelheid informatie groeit en wordt steeds complexer. Maar welke uitgave de apotheker ook kiest, het Informatorium blijft dé informatiebron voor de apotheek.”

 

 

Document acties

Back to top