Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
redactioneel
Ziekenhuisapothekers kunnen elke dag opnieuw het verschil maken tussen het slagen of het falen van farmacotherapie. Maar volgens ziekenhuisapotheker Reinier van Hest zijn zij te veel bezig met andere zaken. “We moeten het werk delegeren dat anderen ook kunnen doen.”
De vergoeding van farmaceutische zorg is gekoppeld aan de vergoeding van het geneesmiddel. Dat is onrechtvaardig en doet onrecht aan de apotheekzorg, stelt hoogleraar farmaceutisch recht Marie-Hélène Schutjens.
Breaking news in de gayscene: de hiv-preventiepil PrEP is sinds begin deze maand verkrijgbaar tegen een prijs die 80 procent lager is dan het oorspronkelijke merkproduct. Niet 550 euro per maand, maar 99,50 per maand gaan de nieuwe generieke pillen kosten. Het patent op het specialité is deze zomer verlopen.
Met het adagium back to the basics leidt apotheker Charles Wauters ons terug naar een ver verleden, toen digoxine nog niet uit vingerhoedskruid geïsoleerd kon worden. Ook was men nog onbekend met de grote gevaren verbonden aan het gebruik van ephedra (ma huang), meent klinisch farmacoloog Thomas Dorlo.
Tegenwoordig is het ondenkbaar dat een openbaar apotheker geen informatie over geneesmiddelen aan patiënten verstrekt. Sterker nog: de apotheker heeft de verantwoordelijkheid en de morele plicht om de patiënt bij het afleveren van een geneesmiddel informatie te geven. Dat was vijftig jaar geleden wel anders ... Tijdens de Farmaceutisch Historische Dag van de Stichting Farmaceutisch Erfgoed, op dinsdag 22 oktober, staan sprekers stil bij de geschiedenis en de toekomst van patiënteninformatie.
Onder druk van lage marges en aflopende patenten moeten geneesmiddelfabrikanten hun businessmodel drastisch aanpassen. Volgens Nefarma-directeur Michel Dutrée spelen biotechnologiebedrijven, ondanks een slecht innovatieklimaat, hier voortvarend op in. “Nederland is meer gericht op kosten dan op opbrengsten van geneesmiddelen.”
Medicatiebewaking bij kankerpatiënten stelt zowel apothekers als artsen voor veel vragen. Steeds meer wordt bekend over de individuele factoren die hierbij een rol spelen. Maar er is nog veel onderzoek nodig voordat echt zekerheid ontstaat over de optimale therapie voor een individuele patiënt.
Mag een apotheker medicatie of afleverhistorie meegeven aan een ander dan de patiënt? Biedt een volmacht uitkomst? De meningen zijn verdeeld. Apotheker Raymond Kolman zet klantvriendelijkheid voorop en mijdt liever administratieve rompslomp. Advocaten Catelijne Bach en Rik Geurts vinden dat altijd toestemming van de patiënt nodig is.
Het Landelijk Schakelpunt (LSP) werkt te goed omdat apothekers veel overbodige informatie ontvangen; dat lezen Jaap Dik en Peter Wittop Koning in de opinie van Raymond Kolman. Ze delen zijn zorgen, maar zien andere oplossingen voor dit probleem.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap