Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
In diverse regio’s zijn initiatieven gestart voor verantwoord perioperatief opioïdgebruik. Opvallend is dat soms tegenstrijdige keuzes worden gemaakt, wat waarschijnlijk een weerspiegeling is van het feit dat we het niet goed weten. “In plaats van een one size fits all-protocol zou in de ideale situatie per patiënt bepaald moeten worden welke pijnmedicatie en welke follow-up nodig zijn na een operatie.”
De patiënt aan het roer, inzetten op preventie en zorgverleners afrekenen op de resultaten die ze boeken. Dat is in de kern hoe Rien Meijerink, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg, de toekomst voor zich ziet.
Tegenwoordig is het ondenkbaar dat een openbaar apotheker geen informatie over geneesmiddelen aan patiënten verstrekt. Sterker nog: de apotheker heeft de verantwoordelijkheid en de morele plicht om de patiënt bij het afleveren van een geneesmiddel informatie te geven. Dat was vijftig jaar geleden wel anders ... Tijdens de Farmaceutisch Historische Dag van de Stichting Farmaceutisch Erfgoed, op dinsdag 22 oktober, staan sprekers stil bij de geschiedenis en de toekomst van patiënteninformatie.
In totaal negen bijdragen postte Peter Hendriks op LinkedIn tussen maart 2021 en september 2022 over ivermectine, voor fanatieke fans hét alternatief voor vaccinatie tegen COVID-19. Zijn nieuwsgierigheid werd vooral gewekt toen er op hoge toon werd beweerd dat het middel voor Big Farma niet interessant was omdat het uit patent was en daardoor goedkoop. “Nog nooit in mijn 35-jarige carrière heb ik zo’n bizarre lobby gezien.”
Bijwerkingencentrum Lareb heeft inmiddels tientallen meldingen ontvangen van fillerreacties bij drie van de vier in Nederland beschikbare COVID-19-vaccins. Meestal is het beloop kortdurend en zijn er goede behandelopties. Daarom lijkt dit geen belemmering om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Lareb verzamelt sinds begin 2021 meldingen van bijwerkingen van COVID-19-vaccins.
Azolen vormen de hoeksteen van de behandeling van invasieve schimmelinfecties bij immuungecompromitteerde patiënten. Kennis van het samenspel tussen mens, verwekker en geneesmiddel is van cruciaal belang. Uiteindelijk konden we middels therapeutic drug monitoring de farmacotherapie individualiseren.
Patiëntparticipatie en begrijpelijke patiëntinformatie zijn speerpunten voor Ton de Boer, die nu ruim een jaar voorzitter is van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. “Terecht willen patiënten betrokken worden bij geneesmiddelontwikkeling en meedenken over de eindpunten van een studie.”
Medicatiebewaking bij kankerpatiënten stelt zowel apothekers als artsen voor veel vragen. Steeds meer wordt bekend over de individuele factoren die hierbij een rol spelen. Maar er is nog veel onderzoek nodig voordat echt zekerheid ontstaat over de optimale therapie voor een individuele patiënt.
Naar schatting de helft van alle voorgeschreven geneesmiddelen wordt off-label voorgeschreven. Dit is dan weliswaar niet evidence-based, maar doorgaans wel opinion-based, en veelal vastgelegd in protocollen. Link wordt het pas als off-labelgebruik niet rationeel is.
De Nederlandse farmacopees die tussen 1851 en 1966 verschenen weerspiegelen de vooruitgang in de farmaceutische wetenschappen, die met enige vertraging de ontwikkelingen in de natuurwetenschappen volgen. Piet Vree gaat in zijn proefschrift in op de wetenschappelijke vorderingen die in ruim een eeuw zijn geboekt.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap