Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
ACE-remmers, β-blokkers, calciumantagonisten en thiazidediuretica verhogen inderdaad het risico op psoriasis. Patiënten die een van deze antihypertensiva gebruiken moeten zorgvuldig worden gemonitord op het ontwikkelen van psoriasis.
Bij ouderen is het gebruik van antihypertensiva geassocieerd met een kleine toename van de incidentie van eczemateuze dermatitis. Deze relatie is het sterkst bij calciumantagonisten en diuretica en het minst sterk bij ACE-remmers en β-blokkers.
Mensen met een bloeddruk hoger dan 160 mmHg en een relatief laag risico op hart- en vaatziekten komen ook in aanmerking voor behandeling met antihypertensiva. Dit is beschreven in de herziene richtlijn Cardiovasculair risicomanagement (CVRM).
Een aanzienlijke daling in bloeddruk door intensieve controle van geneesmiddelspiegels en gepersonaliseerde medicatiefeedback bij patiënten met langdurig hoge bloeddruk: het klinkt onwerkelijk, maar dit is precies wat het RHYME-RCT (Resistant Hypertension: MEasure to ReaCh Targets)-onderzoek heeft bereikt. Deze verbetering is vooral te danken aan de toegenomen therapietrouw aan antihypertensiva.
Behandeling met bloeddrukverlagende middelen is niet geassocieerd met vaker vallen. Wel bestaat een relatie met milde bijwerkingen als hyperkaliëmie en hypotensie en ernstige bijwerkingen als acute nierschade en syncope.
Deprescribing blijkt in de praktijk vaak lastig omdat zorgverleners gebrek aan bewijs en richtlijnen om medicatie veilig af te bouwen als een belemmering ervaren. Dimokrat Hassan heeft daarom binnen zijn promotieonderzoek een handleiding ontwikkeld om huisartsen te helpen antihypertensiva veilig af te bouwen. “De voorkeur gaat uit naar gedeelde besluitvorming met de patiënt.”
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap