Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Gemiddeld noemt Marjolein Chung zichzelf als het om duurzaam leven gaat. Ze probeert haar steentje bij te dragen, maar is niet superfanatiek. Nooit meer vliegen gaat haar te ver, maar ze rijdt wel bewust een elektrische auto.
Een op de zes mensen in Nederland is laaggeletterd. De meerderheid van hen heeft Nederlands als moedertaal. Laaggeletterden hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat het hen nadelig beïnvloedt in het dagelijks leven. Dit kan ook invloed hebben op het begrijpen en gebruiken van informatie over gezondheid en geneesmiddelen.
Welke bijwerking van statines overweeg je als iemand binnen enkele maanden na de start van een statine last krijgt van visusklachten, wat mensen meestal formuleren als ‘slechter zien’?
Apothekers verstrekken in principe de hoeveelheid geneesmiddel die artsen voorschrijven. De verpakkingsgrootte sluit echter niet altijd aan op de voorgeschreven hoeveelheid. De SFK onderzocht bij welke geneesmiddelen het meest overblijft na aanbreken van een verpakking. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Het alzheimermiddel lecanemab (Leqembi) moet toch een handelsvergunning krijgen, oordeelt de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP. In een beperkte groep patiënten lijken de voordelen van het middel op te wegen tegen de nadelen.
Op 78-jarige leeftijd is apotheker en voormalig KNMP-bestuurslid Ruud Dessing overleden. Hij leed aan longfibrose. Dessing stond onder meer aan de wieg van de farmaceutische patiëntenzorg, was jarenlang voorzitter van de SIG Ethiek en Filosofie van de Farmacie en werd internationaal onderscheiden.
Duurzaamheid binnen de apotheek richt zich vaak op het terugdringen van geneesmiddelspillage, maar duurzaamheid op het gebied van zorg en personeel is minstens zo belangrijk. Daarom zijn vanuit de apotheek van het Maasstad Ziekenhuis initiatieven gestart om de farmaceutische patiëntenzorg binnen de gehele keten verder te verduurzamen. “Het blijft belangrijk kritisch te kijken naar processen die al jarenlang zo zijn ingericht.”
Wat is de CO2-voetafdruk van mijn apotheek, vroeg openbaar apotheker Iris Zuydgeest zich af. Ze nam expert Emily Dowdalls in de arm en samen gingen ze na welke activiteiten in de apotheek ‘materieel’ genoeg zijn om mee te tellen in een emissiecalculatie. Ondanks het missen van gegevens over geneesmiddelen lukte het de orde van grootte van de uitstoot in kaart te brengen. “Ik moedig collega’s graag aan dit voorbeeld te volgen.”
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap