Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
11 juni 2010
De Leidse hoogleraar Ad IJzerman zet “een mooi voorbeeld van doelgerichte therapie” bovenaan in de Top 3 Geneesmiddelen van 2016. Het winnende osimertinib valt alleen longkankercellen aan met een specifieke mutatie. Hartfalenmiddel sacubitril volgt op de tweede plek en biologicals voor eosinofiel astma staan op nummer 3.
Industrieapotheker Loes Mehlkopf werkt afwisselend in de Nederlandse en Belgische vestiging van Bayer. Ze hoopt dat ook in ons land, net als bij onze zuiderburen, een master industriële farmacie komt.
Een speciaal lectoraat van Hogeschool Utrecht onderzoekt hoe farmaceutische vernieuwingen bij zorgverleners en patiënten kunnen terechtkomen. Doel: de gezondheidszorg effectiever en efficiënter maken. “Een waterdicht systeem is nodig om optimale farmaceutische patiëntzorg te krijgen.”
Over een paar jaar gaan ook apothekers voorschrijven, voorspelt openbaar apotheker Elze Alons. Maar huisartsen en apothekers moeten elkaar eerst nog wel beter leren kennen.
Meer patiënten met longkanker, COPD en dementie. Dat is grofweg het beeld dat de huisarts van 2030 volgens het RIVM in zijn spreekkamer zal aantreffen. De vergrijzing en de toename van chronisch zieken legt een hoge druk op de farmaceutische patiëntenzorg. Dit vraagt om een andere aanpak door apothekers en geneesmiddelproducenten.
Huisartsen vragen openbaar apotheker Maarten Boon regelmatig naar de beste keus bij het voorschrijven van inhalatoren. Voor het nieuwe jaar hoopt hij de indicaties bij deze recepten te krijgen.
De apotheker is steeds vaker vrouw. Gezien het aantal meisjes dat farmacie studeert zal dat alleen maar toenemen. Hoe hebben vrouwen het vak veranderd en worden mannen een minderheid in de apotheek? Ex-KNMP-voorzitter Marga van Weelden: “Beiden hebben we nodig: man en vrouw. Samen maken we dit beroep.”
Farmaceutisch bedrijf GSK en Google slaan de handen ineen: samen gaan ze de komende jaren met neurotechnologie proberen ziekten te bestrijden. Chips sturen dan aangepaste elektrische signalen naar organen. GSK: “We hebben al veelbelovende resultaten behaald.”
De mantelzorger is een belangrijke schakel tussen openbare apotheek en patiënt. Vanwege korte lijntjes kan hij snel informatie inwinnen over medicatiegebruik, terwijl hij thuis waakt over de therapietrouw. Een reportage uit het Rotterdamse Schiebroek.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap