Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor acht geneesmiddelen. Brigatinib (Alunbrig) is een proteïnekinaseremmer die bestemd is voor de behandeling van volwassenen met anaplastisch lymfoom kinase (ALK)-positief niet-kleincellig longcarcinoom eerder behandeld met crizotinib.
Het extramurale gebruik van antibiotica is in Nederland lager dan in Duitsland, vooral bij kinderen van 2 tot 14 jaar. De aanbevelingen in de richtlijn voor het voorschrijven van antibiotica komen in beide landen wel grotendeels overeen.
Bij gebruik van fluorchinolonen door oudere patiënten bestaat een verhoogd risico op verwijding in de aorta (aorta-aneurysma) of scheur in de binnenwand van de aorta (aorta-dissectie). Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Zolang niet duidelijk is wanneer precies sprake is van ‘medische noodzaak’ hoeven apothekers deze vermelding op een recept niet blindelings te volgen. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer.
Bijna alle 44 ziekenhuizen (98%) die deelnemen aan het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) hebben de eerste doelstelling gehaald: patiënten kunnen hun medische gegevens zoals onderzoeksuitslagen en brieven van specialisten downloaden.
Het Europees Geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP heeft een positief advies gegeven voor nieuwe handelsvergunningen van zes geneesmiddelen.
Bij achttien van de negentien verpleeghuizen die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft onderzocht zijn de infectiepreventie en het antibioticabeleid niet op orde.
Patiënten die langdurig hydrochloorthiazide (HCT) gebruiken hebben een verhoogd risico op twee vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Dat meldt het College te Beoordeling van Geneesmiddelen (CGB).
Zorgaanbieders, zorgkantoren en zorgverzekeraars benutten onvoldoende de mogelijkheden van preventie, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit, die de partijen oproept goede voorbeelden te delen.
Negen op de tien verpleegkundigen en verzorgenden werken bij een zorginstelling die te maken heeft met personeelstekorten. Dat blijkt uit peiling van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) onder ruim 2500 leden.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap