Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Langdurig behandelen met statines vanaf 8 jaar is veilig en effectief en normaliseert of vertraagt zelfs het proces van atherosclerose bij patiënten met familiaire hypercholesterolemie. Dit concludeert Meeike Kusters, die de langetermijneffecten van een statinebehandeling bij kinderen onderzocht.
Begeleiding van COPD-patiënten kan beter. Lidewij Sekhuis van de Longalliantie Nederland verwacht veel van een pilot waarin aandacht is voor de patiënt en een betere overdracht tussen eerste en tweede lijn.
Therapeutic drug monitoring (TDM) moet laagdrempelig worden ingezet om in een vroeg stadium de behandeling van tuberculosepatiënten te kunnen bijstellen. Op die manier kunnen resistentieontwikkeling en ongewenste uitkomsten worden geminimaliseerd. Dit betoogt Marieke Sturkenboom op basis van haar promotieonderzoek.
CYP3A4 speelt een centrale rol bij de interacties van ivacaftor. In het combinatiepreparaat Orkambi interageren lumacaftor en ivacaftor onderling. De interactie van het combinatiepreparaat met rifampicine is klinisch relevant, die met CYP3A4-remmers niet.
Apotheker-onderzoeker Anke-Hilse Maitland-van der Zee wil in kaart brengen welk fenotype van astma reageert op welke therapie. Begin mei gaf ze de aftrap voor een groot Europees onderzoek onder kinderen met astma. Ze hoopt biomarkers te vinden om in een vroeg stadium te kunnen voorspellen welke kinderen niet op de gebruikelijke medicatie zullen reageren.
In een tijd die andere eisen stelt aan het apothekersvak heeft de apotheker een leeromgeving nodig waarin hij zelf zijn leerbehoeften en -doelen bepaalt, betoogt Sharon Schouten-Tjin A Tsoi, directeur van PAOFarmacie.
Het Geneesmiddelenbulletin is toe aan zijn 50ste jaargang en viert dat op 30 juni met een symposium in Leiden. Na een aantal roerige perioden is de rust wedergekeerd. Plannen voor de toekomst zijn er volop. “We doen er alles aan om te blijven groeien en onafhankelijk te blijven.”
De beroepsuitoefening van apothekers is de laatste decennia verschoven van productgeoriënteerd naar patiëntgeoriënteerd. Om de farmacieopleidingen hierop beter te laten aansluiten is het uit 2006 daterende Raamplan Farmacie aangepast. Competentiegericht onderwijs krijgt een belangrijke plaats, naast de verwerving van de voor apothekers noodzakelijke kennis en vaardigheden.
Het team van Apotheek Made volgde een training in het herkennen van beginnende dementie, onderdeel van de campagne ‘Samen dementievriendelijk’. Volgens apotheker Monique Martens zouden alle apotheken deze nascholing moeten volgen.
Het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) is 25 jaar geleden ingevoerd om de geneesmiddelenkosten te beheersen. Voor onderling vervangbare middelen gold vanaf dat moment een maximale vergoeding. Fabrikanten pasten hun prijzen aan. Om ook in de toekomst invloed op de prijs te kunnen blijven uitoefenen, is het belangrijk het GVS te actualiseren en te moderniseren.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap