Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Om te voorkomen dat een patiënt na ontslag uit het ziekenhuis in het weekend zonder een belangrijk geneesmiddel komt te zitten, moeten apothekers regionale afspraken maken over wie verantwoordelijk is voor het leveren van de ontslagmedicatie/overbrugging. Die oproep doet Voorkomen Medicatie-incidenten (VMI) op basis van een kwalitatief onderzoek.
Bij zorgmedewerkers die een eerste coronavaccinatie hebben gehad met het Janssen-vaccin (Ad26.COV2-S, Johnson&Johnson-Janssen) zijn zowel een booster met een mRNA-vaccin als een booster met Ad26.COV2-S immunogeen. Ook hebben beide een acceptabel veiligheidsprofiel.
Etoricoxib 60 mg per dag en diclofenac 150 mg per dag lijken de meest effectieve orale NSAID’s bij patiënten met osteoartiritis.
Het effect van een coronavaccinatie op de glucosespiegel lijkt beperkt. Toch kan het weleens voorkomen dat door een vaccinatie (zoals ook bij de griepprik) de bloedglucose even schommelt. Dat komt incidenteel voor en is vaak tijdelijk. Bijwerkingencentrum Lareb ontving honderden meldingen van patiënten die last kregen van bloedglucoseschommelingen na een coronavaccinatie.
Omdat de organisatie van zorg verschuift naar de regio is het belangrijk dat apothekers deelnemen aan multidisciplinaire samenwerkingen. Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid eist dat in het bestuur van een regio-organisatie meerdere eerstelijnszorgverleners zijn vertegenwoordigd. Een belangrijke steun voor apothekers, die zodoende betrokken zijn bij alle zorgprojecten. “We werken in deze regio al jaren multidisciplinair.”
Leden van de KNMP kunnen zich vrijblijvend aanmelden voor de KNMP Nieuwsflits. Deze mailing voorziet KNMP-leden dagelijks van een overzicht van relevante mediaberichten over de KNMP, apothekers, geneesmiddelen en andere actuele onderwerpen.
Openbaar apothekers en apothekers die dienst- of instellingsapotheken beleveren, kunnen tussen 4 april en 16 mei 2022 de kwaliteitsindicatoren over 2021 invullen. De basis voor de uitvraag wordt gevormd door de Professionele Standaard Farmaceutische Zorg.
Apothekers behoorden in de jaren tachtig tot de eersten die werkprocessen begonnen te automatiseren. Snel werd zichtbaar dat onderdelen als doseringscontrole en interacties pas echt zinvol worden uitgevoerd als automatisering werd ingezet. Sinds die tijd zijn onze apotheekinformatiesystemen (AIS’sen) niet meer weg te denken uit onze gereedschapskist.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap