Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Om een goed vaccin te ontwikkelen moet onder meer gekeken worden welke reactie het vaccin teweeg moet brengen op het afweersysteem. Het is dus niet voldoende alleen antilichamen op te wekken, ze moeten ook van de juiste soort zijn. “Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met de immuungeschiedenis”, aldus prof. dr. Anke Huckriede.
Als Maria Yazdanbakshs in Afrika vertelt dat we uitzoeken hoe wormen ziekten in de westerse wereld kunnen oplossen, zeggen ze daar: ‘Hè, dat kan niet waar zijn! U bent gek!” Maar Maria Yazdanbakshs, hoogleraar infectieziekten, is juist heel serieus.
Voor de meeste leken heeft het begrip allergie een heel brede betekenis: ‘ergens niet tegen kunnen’. Het gevolg: miscommunicatie, misverstanden en extra werk. Allergoloog Jan de Monchy zet daarom nog eens op een rij welke soorten overgevoeligheid er bestaan. Een verhelderend mini-college, dat aan de balie goed van pas kan komen.
Apothekers zijn zonder Landelijk Schakel Punt (LSP) niet in staat medicatie te bewaken binnen een multidisciplinair team. Volgens Peter Wittop Koning zijn de huidige apotheeksystemen verouderd met als gevolg eindeloos veel weinig relevante bewakingssignalen.
Conditionering is een belangrijk onderdeel van de procedure voor allogene stamceltransplantatie. Nauwkeurige individualisering van de busulfandosering in combinatie met therapeutic drug monitoring geeft een optimale overleving zonder terugkeer van ziekte. Met biomarkers van immuunreconstitutie konden de auteurs kort na stamceltransplantie het risico op overlijden voorspellen.
Vrouwen met recidiverende urineweginfecties kunnen baat hebben bij niet-antibiotische middelen om nieuwe infecties te voorkomen. Cranberry’s en lactobacillen zijn in bepaalde gevallen mogelijk een alternatief voor behandeling met antibiotica, zo blijkt uit onderzoek van dr. Mariëlle Beerepoot.
Toedienen van vaccins via de neus is een aantrekkelijk alternatief voor injecties. Om de effectiviteit te vergroten, combineerde promovendus Chantal Keijzer de vaccins met kleine deeltjes. De ingepakte antigenen blijken geschikt voor de behandeling van auto-immuunziekten of bescherming tegen infectieziekten.
“Beter inzichtelijk maken van de uitkomsten van interventies waarbij apothekers zijn betrokken.” Dat is de belangrijkste boodschap die KNMP-voorzitter Rik van der Meer de bezoekers van de KNMP Wetenschapsdag zal meegeven.
“Het gebruik van antibiotica in de Nederlandse veehouderij is hoog; we zitten in de top van Europa. Daar hoeven we niet trots op te zijn.” Prof. dr. Jaap Wagenaar, faculteit Diergeneeskunde – departement Infectieziekten en Immunologie – is van mening dat dit gebruik absoluut omlaag moet.
overzicht programma
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap