Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Patiënten met jicht en ernstige hart- en vaatziekten mogen febuxostat (Adenuric) niet gebruiken. Zij lopen een hoger risico op overlijden, dan patiënten die worden behandeld met allopurinol. Dat blijkt volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) uit een klinische studie naar de veiligheid van febuxostat.
Apothekers die dexamfetamine zelf bereiden voor andere apothekers houden zich niet aan alle voorwaarden voor doorleveren. Dat meldt de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) na onderzoek bij alle apotheken die bereidingen van dexamfetamine hadden aangemeld bij de G-Standaard van Z-index.
Het anti-emeticum domperidon (Motilium) is niet langer geïndiceerd voor gebruik bij kinderen. Dit advies volgt na onderzoeksresultaten naar de in 2014 goedgekeurde kinderdosering van het middel. Uit effectiviteitsonderzoek van domperidon bij kinderen met een maagdarmontsteking, blijkt dat er geen tot nauwelijks verschil is met een placebo in effectiviteit – het verminderen van misselijkheid en braken – en veiligheid. Daarom vervalt het doseringsvoorschrift voor kinderen en wordt de orale suspensie voortaan zonder pipet verstrekt.
Zorginstituut Nederland heeft een positief advies gegeven over opname van nusinersen (Spinraza) in het basispakket onder voorwaardelijke condities voor patiënten van 9,5 jaar en ouder die lijden aan spinale musculaire atrofie (SMA).
Tramadol, voorgeschreven voor acute pijn na een operatie, lijkt een gelijk of zelfs iets verhoogd risico te geven op langduriger gebruik van een opioïd in vergelijking met andere kortwerkende opioïden.
In de nacht van 8 op 9 januari is op 88-jarige leeftijd Jurriaan Stephanus Meulenhoff overleden. Meulenhoff was van 1977 tot 1982 voorzitter van de Commissie van Redactie van het Pharmaceutisch Weekblad.
Minister Bruno Bruins vindt geneesmiddelpatenten veelal te lang. Hij wil binnenkort daarom met andere landen gaan praten over aanpassing van de Europese octrooiwet. Bruins ziet dit als een van de mogelijkheden om “waanzinnig dure” medicijnen sneller door apothekers te kunnen laten bereiden.
de minister vindt (effectieve) patentperioden te lang. een kortere termijn zou apothekers eerder in de gelegenheid stellen om middelen zelf te bereiden. een loffelijk streven [...]
De concentratie medicijnen in zoet water is wereldwijd in twintig jaar tijd flink toegenomen. In het water zit zelfs zo veel van het antibioticum ciprofloxacine dat er een risico is op schadelijke ecologische effecten. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit.
Een 50-jarige man is woensdag veroordeeld voor het slaan van een apotheker in een apotheek in Weesp. Na een meningsverschil over medische noodzaak had hij de apotheker een klap in haar gezicht gegeven.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap