Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Honderden artsen in opleiding in het Isala Ziekenhuis doen mee met een kennisspel en ontvangen wekelijks per mail een vraag over farmacotherapie. Ziekenhuisapotheker Douwe van der Meer: “We scholen artsen bij over farmacologische kwesties, interacties en antistolling.”
Welke van onderstaande beweringen over de farmacokinetiek is juist?
Welke van onderstaande beweringen over het gebruik van een PCA-pomp is NIET juist?
Van alle door apothekers verstrekte standaarddagdoseringen (DDD’s) van pakketgeneesmiddelen was in 2020 47% bestemd voor de vijf meest voorkomende chronische aandoeningen, hier aangeduid als de Big Five. Daarvan was 62% voorgeschreven aan patiënten van 65 jaar en ouder. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
De vervangtermijn van de Mirena-spiraal, wanneer het wordt toegepast als anticonceptivum, is verlengd van vijf jaar naar zes jaar. Deze verlenging is goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europees Medicijn Agentschap (EMA).
Voor de veiligheidsregio Fryslan ben ik onlangs geïnterviewd over mijn werk in de apotheek. Ik heb hier in volle overtuiging aan meegewerkt, omdat ik het belangrijk vind dat apothekers ook eens in beeld komen; wij worden voor mijn gevoel namelijk vaak vergeten.
Moet je gezien alle eerdere pogingen niet gewoon constateren dat het nooit wat wordt met die therapietrouw, hield ik Liset van Dijk voor. Mensen hebben simpelweg te veel weerstand tegen het nemen van medicijnen. Zij was het niet met mij eens.
Voor de verandering een keer een overschot in plaats van tekort. Uit onderzoek van Maastricht University bleek dat naast de 1,1 miljoen type 2-diabeten er meer dan 1,4 miljoen prediabeten in Nederland zijn. Het is in onze leefomgeving extreem moeilijk alle verleidingen te weerstaan met al het eten om ons heen en de sterke lobby van de voedselindustrie. Toch denk ik dat er in educatie en in de richtlijnen ook nog een hoop winst te behalen is.
Vanuit de multidisciplinaire richtlijn Polyfarmacie bij ouderen zijn vijf nieuwe kennisdocumenten ‘Minderen en stoppen van medicatie’ ontwikkeld. De documenten gaan over antidepressiva, antipsychotica, benzodiazepinen, anti-epileptica en opioïden.
KNMP en Zorgverzekeraars Nederland hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe vergoedingsregeling voor apotheken die toestemmingen van patiënten vastleggen voor het uitwisselen van hun gezondheidsdata in Mitz. Zodra de regeling beschikbaar is, informeert de KNMP de leden daarover.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap