Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Met de verhuizing naar een gloednieuw onderkomen heeft het Tergooi MC ook de integratie van de afdelingen klinische en poliklinische farmacie afgerond. Gezien de ontwikkelingen in de ziekenhuiszorg onvermijdelijk, stelt Jolande van der Wildt. Ook voor andere ziekenhuizen. “De patiënt moet steeds hetzelfde worden behandeld en dat kan alleen als farmacie één afdeling is.”
De medicijnen entrectinib (Rozlytrek) en larotrectinib (Vitrakvi), voor de behandeling van patiënten met solide tumoren met NTRK-genfusie, kunnen worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Tromboseprofylaxe is niet altijd noodzakelijk bij obese vrouwen na een natuurlijke bevalling. Dit staat in de vernieuwde richtlijn Zwangerschap bij obesitas van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).
Door een tijdelijk tekort mogen ziekenhuisapotheken het geneesmiddel methotrexaat, voor onder andere de behandeling van kanker, reuma en psoriasis, onderling uitwisselen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bepaald.
Ruim één op de vijf patiënten heeft vorig jaar zorg gemeden of uitgesteld omdat ze het niet kunnen betalen. Vooral mondzorg (45%), fysiotherapie (23%) en medicijnen (11%) werden vaak gemeden. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder bijna tienduizend patiënten.
Intravitreaal bevacizumab is het middel van eerste keus bij de behandeling van de oogaandoening neovasculaire leeftijdsgebonden maculadegeneratie (nLMD). Dit staat beschreven in de herziene richtlijn Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie (LMD).
Na prikongevallen, verbogen naalden en het niet goed functioneren van de voorgevulde pen heeft de fabrikant van de Simponi SmartJect (golimumab) 50 mg en 100 mg de gebruiksinstructies aangepast. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Het aantal patiënten dat opioïden voorgeschreven kreeg in de huisartsenpraktijk of de huisartsenpost is in 2022 ongeveer gelijk gebleven met de jaren ervoor. In huisartsenposten kregen jongere volwassenen verhoudingsgewijs vaker opioïden dan in de huisartsenpraktijk. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap