Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
De patient journey: een bekend begrip in de farmaceutische industrie maar niet bij eenieder daarbuiten. Wie het begrip niet kent kan denken dat het een heldhaftige ontdekkingsreis is die een persoon maakt als patiënt. Het zit iets anders: een patient journey heeft betrekking op het zorgpad, met fases en beslissingen in een behandeling. Maar desalniettemin kan die heldhaftig tegemoet worden getreden door patiënten en hun naasten.
Welk middel heeft de voorkeur bij de behandeling van endometritis met koorts?
Het nieuwe parkinsonmiddel foslevodopa heeft een licht tot matige invloed op de rijvaardigheid. Patiënten zouden daarom na start van dit middel en bij elke dosiswijziging de eerste paar dagen niet moeten rijden. Dat staat beschreven in een nieuw verkeersdeelname-advies van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) en de KNMP-werkgroep Verkeersdeelname.
Apotheken verstrekten in 2022 aan bijna 2 miljoen mensen een geneesmiddel waarbij een medicijnverklaring is vereist bij een reis naar het buitenland. Van deze middelen kennen de slaap- en kalmeringsmiddelen de meeste gebruikers. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Alle apothekers in het gezondheidscentrum zijn in loondienst van een stichting, zegt Beate Sanders van het Zwolse Gezondheidshuis Stadshagen. Dit geldt ook voor de huisartsen. “We hebben gezamenlijke belangen, die niet op winst zijn gericht.”
Het gebruik van methotrexaat door mannen met reuma is niet schadelijk voor het sperma. Ook heeft het geneesmiddel geen invloed op het aantal spermacellen per zaadlozing. Dat blijkt uit onderzoek in het Erasmus MC.
Later starten en korter behandelen met een CDK4/6-remmer bij uitgezaaide hormoongevoelige borstkanker geeft dezelfde goede uitkomsten als een langdurige behandeling. Deze slimme inzet geeft 42% minder bijwerkingen en is € 35.000 per patiënt goedkoper. Dat blijkt uit een onderzoek in ruim zeventig Nederlandse ziekenhuizen.
Het hoogste aantal meldingen van datalekken was vorig jaar in de zorg: 41%. Door de drie grootste cyberaanvallen bij ICT-leveranciers in de zorgsector kwamen de medische gegevens van 900.000 mensen op straat te liggen. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).
De Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) en de commissie Landelijke Openbare Apotheken (LOA) nodigen apothekers uit voor een gezamenlijk webinar over de Geïndividualiseerde Distributievorm (GDV) in de praktijk.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap