Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Bijna de helft van de volwassenen heeft toestemming gegeven om medische gegevens uit te wisselen via het Landelijk Schakelpunt (LSP). 5% weigerde en maakt zich vooral zorgen over mogelijke privacyschending en een gebrek aan beveiliging. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Omdat gesprekken in de apotheek vooral gaan over vergoedingen, machtigingen en medicijntekorten komt de veiligheid van patiënten in het gedrang, stelt Optima Farma in een petitie, die inmiddels bijna 1500 keer is ondertekend.
Het onderzoek naar betere samenwerking tussen huisartsen en drogisten bij kleine kwalen, een initiatief van Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) en Zilveren Kruis, werkt geen financiële belangenstrengeling in de hand. Dat stelt minister Bruno Bruins van Medische Zorg in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven.
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor acht geneesmiddelen.
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) trekt de voorwaardelijke handelsvergunning van olaratumab (Lartruvo) in. Dit is in lijn met het advies tot intrekking van de handelsvergunning door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).
Nederlanders geven het vertrouwen in hun eigen medicijnen een 7,9. Bijna de helft geeft aan dat het soms moeten wisselen redelijk tot veel invloed heeft op dat vertrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, in opdracht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Het verwachte tekort aan personeel in de zorg is teruggelopen dankzij een gezamenlijke aanpak van kabinet, werkgevers en onderwijs. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Omdat gezondheidsgegevens tegenwoordig afkomstig zijn uit veel meer verschillende bronnen is het noodzakelijk de ‘Gedragscode gezondheidsonderzoek’ snel te herzien. Dat stellen het Nivel en de Stichting MedLaw Consult (MLC) Foundation op basis van eigen onderzoek.
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) is een herbeoordeling gestart van het geneesmiddel tofacitinib (Xeljanz).
Direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) worden niet langer aanbevolen bij patiënten met het antifosfolipidensyndroom die eerder een trombose hadden. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert bij deze patiënten omzetting naar een vitamine K-antagonist te overwegen.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap