Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
De Horizonscan van het Zorginstituut Nederland bevat 130 dure geneesmiddelen die in de komende twee jaar op de markt komen. Voor veertig middelen bevat de scan data over aantal patiënten en prijs, die een jaarlijkse uitgave voorspellen van € 1,8 miljard. Maar volgens gezondheidseconoom Marc Pomp is dit bedrag waarschijnlijk minstens de helft lager.
De huisarts die in 1890 werd geroepen voor een bevalling hobbelde achter de kont van het paard kilometers over het Drentse veen. De petroleumlamp in de plaggenhut gaf net genoeg licht om op een hooibaal een vrouw in ondraaglijke barensnood te ontwaren. Inwendig onderzoek bevestigde zijn angstige vermoeden: een rachitisch bekken. De baby kon er niet doorheen. Een keizersnede, dat kon alleen bij een gynaecoloog in Amsterdam. De dokter kon niets doen. Deze moeder zou sterven in helse pijn en haar kind mee de dood in sleuren.
De Tweede Kamer wil apothekers nadrukkelijker juridisch beschermen bij het zelf bereiden van geneesmiddelen. Dat blijkt uit het Algemeen Overleg (AO) Geneesmiddelenbeleid op 22 november 2017.
De angst bestond dat de mogelijkheid tot het indienen van claims zou leiden tot Amerikaanse toestanden. De verwachte claimcultuur bleef gelukkig uit. Een terugblik op tien jaar klachtenafhandeling.
Ja, het kan echt al, met de KNMP Kennisbank: doseren op genvariant. Prof. dr. Ron van Schaik geeft tekst, uitleg en praktijkvoorbeelden in de StiPCO-scholing Farmacogenetica van CME-Online, door apothekers beoordeeld met een 8,5.
Prof. dr. Jan Schellens heeft de Saal van Zwanenberg Ereprijs ontvangen. De Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) kent deze prijs eens in de twee jaar toe aan een vooraanstaand wetenschapper of clinicus in het geneesmiddelenonderzoek.
Door de verhuizing van het Europees Geneesmiddelagentschap EMA naar Amsterdam en de Brexit krijgt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een grotere rol in de regulering van geneesmiddelen in Europa. Het CBG trekt onder meer circa 25 nieuwe medewerkers aan.
Om resistentie effectief te bestrijden, gaat het RIVM in kaart brengen hoe vaak resistente bacteriën voorkomen in de ouderenzorg. In 2018 start een landelijk onderzoek onder bewoners van driehonderd verpleeghuizen. Doordat steeds meer bacteriën ongevoelig zijn voor antibiotica is een ‘gewone’ infectie zoals een blaasontsteking soms niet meer te behandelen met tabletten, aldus het RIVM.
Welke uitspraak over een behandeling met sertraline is juist?
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap