Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Voor de extramurale farmacie komen er geen beleidswijzigingen in de bekostiging voor 2021. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan de KNMP en andere partijen uit het technisch overleg farmacie.
Een werkgroep van apothekers, huisartsen en wijkverpleegkundigen heeft onder begeleiding van de KNMP, NHG en V&VN de LESA (Landelijke Eerstelijns SamenwerkingsAfspraak) ‘Organisatie van zorg bij chronische medicatie’ gerealiseerd.
Twee keer per jaar bereikt onze verenigingsdemocratie haar formele hoogtepunt, want dan houdt de KNMP een Algemene Vergadering. Deze AV is het hoogste orgaan binnen onze vereniging, hier nemen we de belangrijkste besluiten en legt het bestuur verantwoording af. Ik realiseer me dat deze bijeenkomsten voor velen ver afstaan van de dagelijkse praktijk.
De uitvraag van de kwaliteitsindicatoren 2019 voor de openbare farmacie is op 1 mei begonnen. Mede vanwege de coronacrisis is de start iets later dan vorig jaar én duurt de periode iets langer. Openbaar apothekers hebben tot 1 juli de tijd om de indicatoren in te vullen. Maar waarom zouden ze?
Momenteel wordt hard gewerkt aan een extra hulpmiddel waarmee openbaar apothekers hun kwaliteit kunnen meten en verbeteren: een groei- matrix. Onder anderen dr. Jozé Braspenning, universitair hoofddocent bij de afdeling IQ healthcare van het Radboudumc, ontwikkelt deze met de KNMP-werkgroepen.
Influenza, Q-koorts, de ziekte van Lyme, Hepatitis E, Rift Valley fever; allemaal ziekten die de potentie hebben uit te groeien tot een pandemie. Of wordt het disease X, een nog onbekende ziekte?
Recent was ik aanwezig op een invitational conference van het landelijk netwerk ‘De Groene OK’. Het thema was innovatie door inspiratie.
Wat is er aan de hand in de volgende situatie?
Nederlandse apotheken verstrekten in 2022 aan 3,4 miljoen mensen een antibioticum; een toename van 16% ten opzichte van 2021. Ondanks de stijging is dit aantal nog altijd lager dan voor corona. Het gebruik van antibiotica verschilt per leeftijdscategorie. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Voor de orale toediening van sirolimus heeft het Kinderformularium een nieuw doseeradvies ontwikkeld. Dit is toe te passen bij de behandeling van kinderen met de zeldzame vaattumor Kaposiform hemangioendothelioom (KHE) en vasculaire malformaties. Dit laatste zijn aangeboren afwijkingen van de bloedvaten of lymfevaten.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap