Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Op de nieuwe website Horizonscan Geneesmiddelen geeft het Zorginstituut Nederland, samen met andere partijen in de zorg, een objectief overzicht van de innovatieve geneesmiddelen die in de komende jaren op de Nederlandse markt verschijnen.
De Opwijrda-prijs 2016 is toegekend aan ziekenhuisapotheker Reinier Smit. Het artikel dat hij schreef met zes coauteurs vanuit de ZANOB Ziekenhuisapotheek in ’s Hertogenbosch, is beoordeeld als het beste artikel dat in 2016 verscheen in het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO).
Pravastatine verlaagt de mortaliteit niet bij 65-plussers met cardiovasculair risico.
In Duitsland zijn tussen 2006 en 2014 zeven geneesmiddelen overgeheveld van receptplichtig naar zelfmedicatie: almotriptan, benzydamine, ibuprofen + pseudo-efedrine, ketotifen, levonorgestrel, omeprazol en racecadotril.
Bij verkoudheid heeft 200 mg ibuprofen + 30 mg pseudo-efedrine HCl (BoxaGrippal) een dosisafhankelijk effect.
In een Frans fase-I-onderzoek met BIA 10-2474 overleed een van de zes proefpersonen en moesten vier in het ziekenhuis worden opgenomen. Allen hadden neurologische klachten. Op grond van proteomica-analyse veronderstellen Van Esbroeck et al. dat dit komt doordat BIA 10-2474 verscheidene lipases remt die niet als aangrijpingspunt in beeld waren.
Wereldwijd krijgt maar 43% van de kinderen met hiv medicijnen en bijna de helft van de jongeren met hiv weet niet dat ze het virus heeft. Dat staat in een vandaag gepubliceerd rapport van UNAIDS. Amsterdam wordt genoemd als een van de eerste steden in Europa die de hiv-epidemie effectief heeft bestreden.
Antipsychotica worden vaak langdurig off-label voorgeschreven aan mensen met een verstandelijke beperking zonder bewijs dat dit effectief is, terwijl wel bijwerkingen optreden. Maar afbouwen lukt vaak niet. De vakgroep Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten van het Erasmus MC gaat nu onderzoeken waarom dit zo moeilijk is en hoe antipsychotica bij deze groep wel afgebouwd kunnen worden.
De toepassing van richtlijnen bij trombosepreventie rondom operaties kan beter, concludeert het NIVEL, na ruim 1200 patiëntendossiers te hebben onderzocht van opnames in dertien Nederlandse ziekenhuizen. Vooral bij de preventie van trombose bij niet-chirurgische patiënten en het gebruik van antistollingsmiddelen voor en na een operatie is ruimte voor verbetering.
Het advies dat een antibioticakuur altijd moet worden afgemaakt omdat anders resistentie in de hand wordt gewerkt, wordt door geen enkel wetenschappelijk bewijs onderbouwd en is overbodig, schrijven Britse wetenschappers in het British Medical Journal. Integendeel, beweren zij, te lang doorgaan met antibiotica verhoogt juist het risico op resistentie.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap