Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Volgens de nieuwe Nederlandse Apotheek Norm moeten apothekers voldoen aan de richtlijnen farmaceutische zorg. Maar in de praktijk komen apothekers er nauwelijks aan toe deze te lezen. Tijdens bijeenkomsten van de Apothekers Vereniging Rijnmond doorlopen apothekers de richtlijnen gezamenlijk.
Met Randomized Registry Trials – een nieuwe methode van uitkomstenonderzoek – en Value Based Pricing toetst de industrie nieuwe manieren om duurzaam te kunnen blijven innoveren. Daarnaast willen onderzoekers patiëntendata uit bestaande systemen in de eerste en tweede lijn beter kunnen benutten.
Cabozantinib is bedoeld voor de behandeling van progressief lokaal gevorderd (niet-reseceerbaar) of uitgezaaid medullair schildkliercarcinoom.
Een nieuwe therapie, gebaseerd op faagenzymen, lijkt veelbelovend bij acne, eczeem, rosacea, en huidirritatie. Trials die de werking toetsen, zijn inmiddels gestart. De kans op resistentie is klein.
Patiënten vinden de apotheek deskundig, maar komen alleen als ze ziek zijn. Producten voor hun gezondheid of huid kopen ze liever bij de drogist. Daar willen sommige zelfstandige apothekers verandering in brengen: “Als klanten zich niet prettig voelen in de apotheek moeten we daar wat aan doen.”
Apothekers plaatsen filmpjes online en hopen dat de patiënt thuis kijkt. Via het zorgportaal Umenz kunnen apothekers de patiënt thuis volgen en hem vragen naar zijn geneesmiddelgebruik. “Patiënten hoeven niet eerst drie maanden door te modderen. Na een week kunnen we al ingrijpen als de therapie niet aanslaat.”
VGZ heeft in de contracten voor dieetvoeding Fresenius als voorkeursleverancier aangewezen en lage vergoedingen vastgesteld voor andere leveranciers. Nutricia vond de vergoeding te laag en stapte naar de rechter. Die oordeelde dat VGZ de vergoedingen onrechtmatig heeft vastgesteld.
Alle initiatieven ten spijt, heeft de apotheker nog steeds te maken met een enorme administratieve rompslomp. Eén van de oorzaken zijn de nieuwe regels en verplichtingen die volgen op een incident. Toch is het door digitalisering, uniformering en schrappen van dubbele administraties wel degelijk mogelijk de regeldruk te temperen.
Stimulatie met follikelstimulerend hormoon (FSH) wordt vaak ingezet bij vruchtbaarheidsproblemen. Volgens een Cochrane review zijn humane en recombinante vormen van FSH-preparaten hierbij even effectief.
Oestrogenen zijn minder effectief dan gedacht bij opvliegers en andere overgangsklachten. Dat stelt hoogleraar reproductieve geneeskunde Frans Helmerhorst van het Leids Universitair Medisch Centrum op grond van meta-analyses. Ook de cardiovasculaire en carcinogene bijwerkingen nopen tot spaarzaam voorschrijven. “Niet schaden blijft belangrijk.”
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap