Achtergronden 2010
Wat gaat al goed, wat kan nog beter ...
Kwaliteitsindicatoren ingevuld en opgestuurd
Kwaliteitsindicatoren laten zien wat apothekers goed doen en wat ze nog kunnen verbeteren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil zo de patiëntveiligheid bevorderen. En patiënten kunnen straks zien welke apotheek het beste bij hen past.
Nieuw medicijn doorbraak in strijd tegen MDS
Hoop voor patiënt met myelodysplastisch syndroom
Voor patiënten met myelodysplastisch syndroom (MDS) gloort hoop: een nieuw geneesmiddel, azacitidine, is geregistreerd voor de behandeling van deze ziekte. De auteurs spreken zelfs van een doorbraak.
Hausse aan nieuwe indicatoren op komst
Zorgverzekeraar wil zelf kwaliteit bepalen
Zorgverzekeraars zijn afwachtend en kritisch over de kwaliteitsindicatoren van KNMP en IGZ. Om zorgprestaties te kunnen meten ontwikkelen zij zelf indicatoren, bijvoorbeeld voor klantervaringen. Agis/Achmea, CZ, Menzis en Uvit over hun plannen.
Eigen kracht
Zelfstandig zijn heeft voordelen
Inge Mesu (32) is tweede apotheker in Apotheek Groesbeek in Koog aan de Zaan
Acetylcysteïne wordt acetylsalicylzuur
Voorschrijver verwart geneesmiddelnamen
Door een verwisseling van geneesmiddelnamen krijgt een COPD-patiënt tijdens haar ziekenhuisopname acetylsalicylzuur 600 mg voorgeschreven in plaats van de acetylcysteïne 600 mg die ze thuis gebruikt.
Potentieel vermijdbaar
Betere begeleiding kan 16.000 ziekenhuisopnames voorkomen
Geneesmiddelen zijn de oorzaak van een op de achttien niet-geplande ziekenhuisopnames, toonde promovendus Anne Leendertse aan. Bijna de helft van deze opnames zijn potentieel vermijdbaar, omdat zij door medicatiefouten veroorzaakt zijn. Patiënten die door hun arts en apotheker intensief begeleid worden, hebben minder kans op zo’n opname.
Tweede leven voor Nationale-Apotheek.nl
Entrepreneur Coen van den Heuvel koopt alle aandelen
Nationale-Apotheek.nl is weer volledig in handen van entrepreneur Coen van den Heuvel. Hij zette de afgelopen maanden het mes in de onderneming om de internetapotheek rendabel te maken. “We zaten in een te ruime jas”, concludeert Van den Heuvel.
Forse afstempeling SPOA
DNB eist voor 1 november definitief plan
De dekkingsgraad van het pensioenfonds van openbare apothekers SPOA is tot een nieuw dieptepunt van 81% gedaald. Dat het fonds zo laag scoort, heeft volgens directeur Ton van Zijl vooral te maken met de rentetermijnstructuur. “Ons vermogen neemt toe, maar de dekkingsgraad neemt af.”
Verbetering
Apotheek leunt steeds meer op zelfzorg
PW-enquête: omzetaandeel zal groeien
Het aandeel zelfzorg in de omzet van de apotheek zal de komende jaren toenemen, verwacht meer dan de helft van de openbaar apothekers. Dat blijkt uit een enquête van het Pharmaceutisch Weekblad onder vijfhonderd openbaar apothekers.
Wie betaalt, bepaalt
Consument heeft duidelijke opvattingen over zelfzorg
Consumenten waarderen een deskundig advies vooral bij de aankoop van babyartikelen, maagmiddelen en homeopathie, blijkt uit recent onderzoek. Apothekers doen er goed aan daarmee rekening te houden bij hun keuze voor een zelfzorgassortiment.
De juiste tip bij acne
Goede huidadviezen verhogen de omzet
Het belang van huidverzorging voor de apotheek neemt toe. Klanten vragen de apotheker vaker naar oplossingen op dermatologisch gebied en de verkoop van cosmetische crêmes stijgt. Toch loopt de consument eerder naar de drogist.
Wees alert: label, vraag door en bewaak
Zelfzorgmiddelen als veroorzakers van interacties
Zelfzorgmiddelen kunnen evenals geneesmiddelen die uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn interacties met vervelende consequenties veroorzaken. Apothekers moeten deze middelen daarom opnemen in het apotheeksysteem en bewaken. Drie voorbeelden van wat er mis kan gaan.
'AV-status ibuprofen heeft ook mij verrast'
Bert Leufkens (CBG) verdedigt indeling NSAID's
Ibuprofen 200 mg mag in de algemene verkoop (AV-status). De overige NSAID's krijgen de UAD- of UA-status, zo heeft het CBG beslist. Hoe is deze van verschillende kanten bekritiseerde beslissing tot stand gekomen? CBG-voorzitter en apotheker Bert Leufkens: “Het CBG deelt de zorgen van apothekers over NSAID's.”
Klantgerichtheid geen 'makkie'
Grote betrokkenheid nodig van apotheekteam
Deskundig advies geven en klantgericht werken gaan prima samen. Wel is inlevingsvermogen vereist, stelt Ingrid van de Meer, directeur van trainingsbureau Retail Reflex. Maar daar staat een duurzame relatie tussen klant en apotheekteam tegenover.
UA-status biedt 'gouden kans'
Apothekers laten medicijngroep zitten
UA-geneesmiddelen geven apothekers een extra kans om hun zorgverlenerschap te etaleren. Maar tot nog toe doen ze hier weinig mee. “Uitermate stom”, vindt docent bedrijfskunde Egbert Lamberts. Maken apothekers zich hier niet waar, dan riskeren ze imagoschade en zelfs verlies van de UA-status.
Apothekersassistent: lifelong learning
Debat over niveau zelfzorgkennis
Apothekersassistenten zijn matig tot onvoldoende voorbereid om klanten te adviseren over zelfzorgmiddelen, vindt een meerderheid van de apothekers die de PW-enquête invulden. Anderen stellen dat assistenten juist wél beschikken over goede basiskennis. En dat zij het vak sowieso pas in de praktijk echt leren.
Zelfzorgadvies op apotheekniveau
Delta Apotheek in Harskamp kiest voor eigen drogist
In het Veluwse dorp Harskamp heeft Delta Apotheek de plaatselijke drogisterij overgenomen. De nieuwe onderneming maakt deel uit van het pas geopende Medisch Centrum. "Ons doel is zelfzorgadvies op apotheekniveau. OTC-middelen gaan vaak te gemakkelijk over de toonbank'', aldus tweede apotheker Claire Linssen.
Lezers helpen PW op weg naar vernieuwing
Site én blad in nieuwe jas
Het Pharmaceutisch Weekblad wordt positief gewaardeerd en goed gelezen, zo blijkt uit recent lezersonderzoek. Maar er zijn ook suggesties voor verbetering. U, de lezer, treft bijvoorbeeld graag meer bijdragen over de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. En een kritischer houding: “Ik mis artikelen die tegen de wantoestanden aanschoppen.”
Complete lijn
'Kies je assortiment zorgvuldig'
Klaas Koers (38), gevestigd apotheker, Staring Apotheek, Amsterdam