Achtergronden 2010
Bereid, doorgeleverd en vervolgens …
Over collegiale bereidingen in de G-Standaard
In de databank voor genees- en hulpmiddelen – de G-Standaard – neemt Z-Index sinds een jaar ook doorgeleverde bereidingen op. Apothekers en huisartsen hebben veel vragen over deze collegiale bereidingen. Welke eisen stelt de Inspectie? Betalen zorgverzekeraars een vergoeding?
Onnodig taboe op opioïde analgetica
Ook in de palliatieve zorg heerst nog steeds angst
Bij palliatieve zorg is de toepassing van opioïde analgetica vaak niet te vermijden, omdat in de laatste fase van een maligne aandoening 95% van de patiënten een sterke pijnstiller nodig heeft. De ongewenste neveneffecten zijn doorgaans goed te beheersen.
Blind vertrouwen in arts is veel gevraagd
Apotheker kan zelf ethische afweging maken
Veel apothekers volgen bij palliatieve zorg rond het levenseinde de ethische afwegingen van de huisarts. Om zelf te kunnen oordelen, moet de apotheker beschikken over meer informatie. Filosoof en apotheker Wilma Göttgens en huisarts André Haverkort willen daarover afspraken maken.
Praktijk: vooral een kwestie van logistiek
Apothekers staan niet aan het terminale ziekbed
Palliatieve sedatie, hoe gaat dat in de praktijk? De werkelijkheid is ontnuchterend: apothekers die zich ermee bezighouden zijn vooral gespitst op de logistiek. Vrijwel niemand heeft ooit ’s nachts met palliatieve middelen rondgereden en al helemaal niet aan het terminale ziekbed gestaan. “Wij hebben daar niets te zoeken!”
Hospice vaker gebruikt, maar te laat
Het aantal Amerikanen met terminale prostaatkanker die gebruikmaken van een hospice stijgt. Zij doen dit echter pas in een laat stadium. Dit blijkt uit een recente studie die is gepubliceerd in de online editie van de Archives of Internal Medicine.
Zorg voor kwaliteit van leven in sterffase
Prof. Wouter Zuurmond bepleit multidisciplinaire aanpak
Palliatieve zorg kenmerkt zich door multidisciplinaire samenwerking: apothekers kunnen artsen en verpleegkundigen uit het palliatieve team met raad en daad bijstaan. Prof. dr. Wouter Zuurmond pleit voor landelijke standaardisatie in denkwijze en behandeling en meer onderzoek naar palliatieve zorg.
Erken zorgrol apotheker
Recht op farmaceutische zorg moet in wet
De vergoeding van farmaceutische zorg is gekoppeld aan de vergoeding van het geneesmiddel. Dat is onrechtvaardig en doet onrecht aan de apotheekzorg, stelt hoogleraar farmaceutisch recht Marie-Hélène Schutjens.
Loven en bieden op de zelfstandig apotheker
Ludwig Castelijns: "Plan voor eenwording Mosadex en Napco"
Zelfstandig apothekers sluiten zich massaal aan bij groothandel Mosadex en belangenbehartiger Napco. Deze twee coöperaties gedragen zich als één grote keten. Is dit het einde van de onafhankelijke zelfstandige? Mosadex-directeur Ludwig Castelijns: “Gedwongen winkelnering bestaat niet bij ons en niet bij Napco.”
Hoe antibacteriële honing wonden heelt
Werkzame componenten nu ontrafeld
Voor het eerst is de antibacteriële werking van medical grade-honing volledig ontrafeld. Hoge suikerconcentratie, lage pH, waterstofperoxide, methylglyoxaal en bee defensin-1 bepalen de activiteit van deze honingsoorten. Kennis van de antibacteriële componenten maakt rationele keuzes mogelijk voor specifieke klinische toepassingen.
Teriparatide zinvol bij kaakbotverlies
Teriparatide, het actieve fragment van endogeen humaan parathyreoïdaal hormoon, helpt bij botdefecten in de kaak. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek.
FBA zet mes in ondersteuning apothekers
Vereniging gereduceerd tot een derde van huidige grootte
Het FBA moet noodgedwongen fors bezuinigen. De ketens verlieten de Amsterdamse apothekersvereniging en de resterende leden eisen een lagere contributie. Nu schrapt het FBA onder andere de informatielijn over infuustherapie en de medische hulpmiddelen. Uiteindelijk blijft maar een derde van de activiteiten over.
Chinese medicijnen dringen door in Europa
Geleidelijke aanpak moet zorgvuldigheid waarborgen
SU Biomedicine, een spin-off van TNO Kwaliteit van Leven, wil samen met de Chinese Yangtze River Pharmaceutical Group traditionele Chinese geneesmiddelen in Europa introduceren. In een joint venture betreden de bedrijven gezamenlijk de westerse markt.
Wegens verhuizing open
Vijf tips voor een soepele apotheekverhuizing
Recent verhuisde de ziekenhuisapotheek van het Deventer Ziekenhuis naar een nieuwe locatie. De ziekenhuisapothekers kregen daarbij hulp van groothandel Brocacef. Hun ervaringen beschrijven ze in vijf concrete tips waaruit apotheken met verhuisplannen voordeel kunnen trekken.
Zorgen om geneesmiddelen uit het Oosten
Kwaliteitscontrole is ingewikkeld geworden
Recalls van geneesmiddelen komen vaker voor nu de productie zich steeds meer concentreert in lagelonenlanden als China en India. Nog nooit was de controle van geneesmiddelkwaliteit zo ingewikkeld als nu.
Nieuw middel tegen reuma: fostamatinib
Fostamatinib is effectief bij mensen met actieve reumatoïde artritis bij wie methotrexaat niet afdoende helpt, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Fostamatinib behoort tot een nieuwe geneesmiddelklasse: remmers van spleen tyrosine kinase (syk).
Bij hartfalen geen statine
NHG-standaard Hartfalen (tweede herziening)
Bevordering van de therapietrouw, voorkomen van medicatiefouten en bewaking op geneesmiddelinteracties zijn belangrijke taken van apothekers voor het welzijn van patiënten met hartfalen. Zojuist is de tweede herziening van de NHG-standaard Hartfalen verschenen, waarin hartfalen niet wordt genoemd als indicatie voor een statine.
Op weg naar een intranasaal griepvaccin
Trimethylchitosan vergroot effectiviteit door beter contact
Intranasale toediening van een griepvaccin is eenvoudig en pijnloos en biedt mogelijk betere bescherming. Door geïnactiveerde griepvirussen te coaten met het mucoadhesieve polymeer trimethylchitosan worden ze in een diermodel veel effectiever. Trimethylchitosan versterkt het contact tussen vaccin en epitheel en vergroot daardoor de immuunrespons.
Een fusie als logische stap voorwaarts
Zes apotheken in Purmerend en Monnickendam nu samen
Vijf apotheken uit Purmerend en een apotheek uit Monnickendam zijn gefuseerd tot één onderneming: Zorggroep Laag Holland. Het smeden van één bedrijf viel niet altijd mee. “Wij zijn in hart en nieren zelfstandigen.”
Plusmodule
‘Vertrouwen’ basis voor aanvullend zorgtarief
Na vele gesprekken met zorgverzekeraars sloot apotheker Rob de Wolf met Uvit een plusmodule af voor zijn nierfunctieproject. Niet alle zorgverzekeraars blijken open te staan voor aanvullende zorgafspraken. “Agis en Achmea stuurden mij naar de KNMP. Dat lijkt me niet de goede weg.”
Oncolytica nog steeds zwakke schakel
KNMP en NVZA maken lijst van aanbevelingen
Alertheid bij orale oncolytica blijft geboden. Dat blijkt uit twee recente alertmeldingen van de CMR na overdoseringen van oncolytica. De KNMP en de NVZA stelden een lijst op met aanbevelingen die apothekers helpt het risico op dergelijke incidenten te verkleinen.