Achtergronden 2011
Op weg naar naadloze farmaceutische zorg
Profs: ‘Slecht muur tussen eerste en tweede lijn’
Vier apothekers zijn in 2011 benoemd tot hoogleraar; een bijzondere, zo niet unieke samenloop in de Nederlandse farmacie. Alle vier hebben ze hun sporen verdiend in de ziekenhuisfarmacie. Op de drempel van 2012 geven ze hun visie op hun vak en de farmacie in het algemeen.
Let op hyperammoniëmie
Lagere carnitinespiegels door valproaat
Valproïnezuur verlaagt carnitinespiegels wat kan leiden tot hyperammoniëmie of hyperammonemische encefalopathie bij normale leverwaarden. Mogelijk is er sprake van een onderdiagnose [1-4].
Protesterende onderbuik
Alertheid geboden bij ontslagreceptuur
Opname in en ontslag uit het ziekenhuis is voor een geneesmiddelengebruiker een risicovolle onderneming. Alertheid van de verwerker van de ontslagreceptuur is noodzakelijk om deze risico’s te verkleinen, vindt poliklinisch apotheker Rik Ensing.
Apotheker actiever in farmacovigilantie
Wijziging regels geneesmiddelenbewaking op komst
De regels voor geneesmiddelenbewaking worden op korte termijn herzien. Dit heeft een impact op de dagelijkse praktijk van apothekers. De nieuwe werkwijze biedt hen onder meer de kans zich te profileren als geneesmiddelspecialist die communiceert met de patiënt.
‘Sturing op kwaliteit, ruimte voor innovatie’
KNMP-directeur Léon Tinke: focus op inhoud
Nog even de kerstdis en het vuurwerk, en dan gelden in de openbare farmacie prestatiebekostiging en vrije tarieven. Voor patiënten, apotheekteams en zorgverzekeraars begint op 1 januari 2012 een nieuwe en nog onbekende wereld. De inzet: sturing op kwaliteit en ruimte voor innovatie. Léon Tinke, algemeen directeur van de KNMP, is voorzichtig optimistisch maar ziet ook knelpunten.
Sproeivriesdrogen verbetert oplosgedrag
Lagere dosering lipofiele geneesmiddelen door nanokristallen
De biologische beschikbaarheid van lipofiele geneesmiddelen kan toenemen door formulering als nanokristallen. Hiervoor is een nieuw vriesdroogproces ontwikkeld. Versneld invriezen in een sproeivriesdroogproces maakt grootschalige productie mogelijk. Daarbij blijkt de oplossnelheid van het geneesmiddel zelfs nog toe te nemen.
Klinische farmacie op weg naar transparantie
Kosten van farmaceutische zorg in het ziekenhuis
De farmaceutische zorg voor een patiënt in het ziekenhuis heeft een wezenlijke invloed op het behandelresultaat en maakt in veel gevallen een substantieel deel uit van de kosten. Het is vreemd dat dit binnen het DBC-systeem niet zichtbaar is gemaakt. De herziening van de DBC-systematiek in 2012 biedt een kans om deze transparantie in te voeren.
Medicatieveiligheid in de apotheekpraktijk
Apothekers delen ervaringen tijdens KNMP-bijeenkomsten
KNMP-leden die de afgelopen weken de districtsledenbijeenkomsten bezochten, kregen onder meer informatie over vroegtijdige signalering van nierinsufficiëntie. Niet voor niets was het doel van de bijeenkomsten – met dit jaar als thema ‘Medicatieveiligheid - zo doen wij dat’ – de apotheker te ondersteunen bij de dagelijkse praktijk.
Vernieuwend Houten integreert eerste lijn
Farmacotherapie vast onderdeel zorgprogramma’s
Huisartsen in Houten bouwden samen met apothekers een volledig geïntegreerde eerste lijn. In vier Eerstelijns Medische Centra beheren de apothekers zelf de herhaalmedicatie en hebben zij inzage in het dossier van de huisarts. De farmacotherapie is vast onderdeel van alle zorgprogramma’s.
‘Vrije tarieven: eerste signalen zijn positief’
Tony Lamping (ZN): ‘Contracteren nu op gang’
Op 1 januari is het zover: dan zijn de vrije tarieven in de openbare farmacie een feit. Wat betekent dit voor de apotheekpraktijk? En welke rol spelen de KNMP Richtlijnen? In een korte artikelenserie peilt het PW de opinie van drie betrokken partijen. Deze week: directeur zorg Tony Lamping van Zorgverzekeraars Nederland.
Kies trekken: antithrombotica doorgebruiken
Nieuwe richtlijn in de maak
Antistollingstherapie hoeft in principe niet te worden onderbroken bij bloedige tandheelkundige ingrepen, zo blijkt uit een richtlijn van het Academisch Medisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Diverse aspecten van deze richtlijn worden momenteel herzien op grond van nieuwe studies.
Turkse douane weigert pakje gefitinib
Toerist zit zonder geneesmiddel
Door problemen met verzending van een geneesmiddel naar Turkije kwam een vakantieganger tijdelijk zonder gefitinib te zitten. Dit middel is in Turkije niet geregistreerd. Voor verzending is daarom een brief van het consulaat uit Turkije nodig.
Geloof in Moeder Natuur
Oordeel over zinnigheid therapie is plicht van de apotheker
Met het adagium back to the basics leidt apotheker Charles Wauters ons terug naar een ver verleden, toen digoxine nog niet uit vingerhoedskruid geïsoleerd kon worden. Ook was men nog onbekend met de grote gevaren verbonden aan het gebruik van ephedra (ma huang), meent klinisch farmacoloog Thomas Dorlo.
Beperk ciprofloxacine
Gebruik antibiotica kan met 70% gereduceerd
Het gebruik van ciprofloxacine en andere reserve-antibiotica moet worden voorbehouden aan ernstige infecties op basis van kweken, stelt promovendus Babette van Hees. De resistentie is de afgelopen jaren namelijk enorm toegenomen, net als het gebruik.
‘Richtlijnen uitgangspunt voor zorginkoop’
Peter de Braal (Achmea) ziet 2012 als transitiejaar
Op 1 januari is het zover: dan zijn de vrije tarieven in de openbare farmacie een feit. Wat betekent dit voor de apotheekpraktijk? En welke rol spelen de KNMP Richtlijnen? In een korte artikelenserie peilt het PW de opinie van drie betrokken partijen. Deze week: manager zorginkoop farmacie Peter de Braal van zorgverzekeraar Achmea.
De twee gezichten van transporteiwit MRP1
Rol bij inflammatoire darmaandoeningen en leverregeneratie
De geneesmiddeltransporter MRP1 beschermt darm- en leverstamcellen tegen cytokine-geïnduceerde celdood, terwijl het T-lymfocyten hiervoor juist gevoeliger maakt. Gereguleerde expressie van MRP1 biedt zicht op therapeutische toepassing bij chronische darmontstekingen en bij chronische of acute leverschade.
Lean: meer doen met minder inspanning (II)
Reductie aantal processtappen vermindert foutenrisico
In het kader van lean-management schrapten ziekenhuisapothekers van het Tilburgse TweeSteden Ziekenhuis 21 van de 35 processtappen bij ‘op naam’-leveringen voor patiënten. Dit testten ze in een pilot. Een enorme verkorting van de doorlooptijd was het resultaat. Bovendien vermindert deze werkwijze het risico op fouten.
‘Voorlichting die echt bij de apotheek hoort’
Groeiend aantal deelnemers aan Diabetesweek
Steeds meer apotheken in Nederland nemen deel aan de jaarlijkse Diabetesweek. Er leven veel vragen over diabetes onder Nederlanders, is de ervaring van apotheker Hanneke Koppens van de Schiebroekse Apotheek in Rotterdam. “Op deze manier geven we voorlichting die echt bij de apotheek hoort.”