Achtergronden 2011
Populariteit baxterrol vraagt om leidraad
KNMP Richtlijn komt op goed moment
Huisartsen bieden patiënten steeds vaker aan over te stappen op een geïndividualiseerde distributievorm voor geneesmiddelen, zoals de baxterrol. Voor de apotheker heeft dit grote gevolgen. De KNMP Richtlijn Geïndividualiseerde distributievormen komt dan ook op een goed moment.
EPD: dank u wel, Senaat
Afwijzing behoedt patiënt voor velerlei onheil
Apothekers die teleurgesteld reageren nu de Eerste Kamer het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) heeft afgewezen, lijden aan een kokervisie. We moeten de Senaat juist bedanken voor deze correctie, want die behoedt patiënten voor velerlei onheil zoals misbruik van medische gegevens, vindt hoogleraar Anton J.M. Loonen.
Escura: schaalvergroting maakt weerbaar
Wens voor groei in franchise én eigendomsapotheken
Het nieuwe bedrijf Escura Apotheek, ontstaan uit de fusie tussen Lloyds Apotheken en Escura Apotheek, krijgt langzaam maar zeker gezicht. Bij de eerste tien Lloyds-apotheken verschijnt binnenkort een Escura-logo op de pui. Drie topmannen over hun ambities met de nieuwe tweede apotheekketen van Nederland.
Patiënt weet apotheek te vinden in Longweek
Zo’n 1300 deelnemende apotheken
Tijdens de eerste Longweek in de apotheek hebben zo’n 1300 apotheken mensen getest op COPD en medicatie gecontroleerd. Apotheken voerden met gemiddeld 25 patiënten een medicatiegesprek. Patiënten zijn over het algemeen heel positief over het advies in de apotheek.
Borstvoeding: toch fluconazol
Afwegingen die risico’s voor kind minimaliseren
Fluconazol gaat over in moedermelk. Omdat andere middelen niet helpen, wil een moeder met diepe borstpijn dit middel tóch gebruiken. Maar ze wil niet stoppen met borstvoeding geven.
Bijwerking onderschat
Meer medicijngerelateerde spoedopnames dan gedacht
Vaker dan tot nu toe werd aangenomen is een bijwerking de oorzaak van een spoedopname op de afdeling interne geneeskunde, cardiologie of longziekten. Een op de vijf ziekenhuisopnames hangt samen met het gebruik van geneesmiddelen, blijkt uit het proefschrift van promovenda Roya Atiqi.
Sneller in actie bij gevaarlijke interacties
Risicoweging filtert overvloed aan signalen
Door vooraf risico’s te wegen, komen in het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis sneller gevaarlijke geneesmiddelinteracties bij hoogrisicopatiënten aan het licht. Momenteel bekijken onderzoekers in hoeverre de nieuwe werkwijze daadwerkelijk geneesmiddelschade voorkomt.
Bejaarde krijgt overdosis risperidon
Dubbelcheck volume bleef achterwege
Door een doseerfout krijgt een bewoonster van een verpleeghuis honderdmaal te veel risperidondrank binnen. Ze ondervindt daarvan geen ernstige gevolgen. Extra maatregelen zijn nodig om dergelijke doseerfouten te voorkomen.
Deugdelijk patiëntendossier is een must
Handvatten voor hoe apotheker dossier gebruikt
De KNMP Richtlijn Patiëntendossier beschrijft hoe de apotheker met dit dossier dient om te gaan. Volgens auteur Berry Daemen is het onderwerp dermate belangrijk dat de verdere uitwerking van het concept een goed uitgangspunt kan zijn voor een promotieonderzoek. “Het is de backbone van waar we als apothekers voor staan.”
Apotheker proactiever
Enquête: rol in herhaalmedicatie groeit
Steeds meer apothekers maken afspraken met huisartsen over herhaalmedicatie: 44% nu tegenover 17% in 2003. Ruim de helft van deze apotheken herhaalt medicatie proactief. Maar apothekers zijn niet altijd betrokken bij de inhoudelijke beoordeling.
Patiënt therapietrouwer met herhaalservice
Significante verbetering bij zeven geneesmiddelgroepen
Synchronisatie van medicijnen door invoering van een herhaalservice leidt tot een significante verbetering van de therapietrouw. Dit blijkt uit onderzoek onder 185 patiënten van Sprint Holding, een samenwerkingsverband tussen zes apotheken en een medische speciaalzaak uit Alphen aan de Rijn.
Proeftuin legt waarde van apotheker bloot
Apotheekinterventies onder de loep
Hoe kun je FPZ-onderwerpen zo effectief mogelijk in de apotheek toepassen? En wat leveren zij op, niet alleen voor de patiënt maar ook op economisch vlak? Over deze vragen buigt zich een samenwerkingsverband van diverse partijen, onder wie dertien apothekers. Zorgverzekeraar Uvit financiert deze proeftuin.
Zorgtaak met een commercieel tintje
Huidadvies ‘interessante nevenactiviteit’
Verhoging van de omzet is voor veel apothekers aanleiding een uitgebreid assortiment huidverzorgingsproducten aan te bieden. Voor anderen is advisering over huidverzorging een echte zorgtaak van de apotheker. “Alle apothekers zouden zich moeten profileren als huidadviseur.”
Advies houdbaarheid lijkt slag in de lucht
Bewaartermijnen dermatica lopen flink uiteen
De houdbaarheden die apothekers meegeven met dermatica lijken gebaseerd op nattevingerwerk. Dat blijkt uit een steekproef van dermatoloog Barbara van Huystee. Een gevoelige kwestie: meerdere grootbereiders zijn niet bereid tot commentaar. Twee bereidende apothekers en het LNA geven wel een reactie.
Goed ter hand stellen is een vak
KNMP Richtlijn klaar voor commentaar
Het lijkt zo voor de hand liggend: de apotheker stelt geneesmiddelen ter hand. Maar juist die handeling – en alles wat erbij komt kijken – is essentieel voor het apothekersvak. En dus verdient deze een duidelijke richtlijn. Het definitieve concept van de KNMP Richtlijn Ter hand stellen ligt nu klaar voor commentaar.
Mediq zoekt grens tussen commercie en zorg
Mediq.nl begeleidt eerste uitgifte per telefoon
Partijen in de apotheeksector houden Mediq nauwlettend in de gaten, nu dit farmaconcern een landelijke internetapotheek voor receptgeneesmiddelen is begonnen. Veel zelfstandige apothekers vinden dat de KNMP moet optreden tegen deze verschraling van zorg. Volgens anderen zijn de gevolgen van de marktwerking niet meer te stoppen.
Standaardisatie dermatica hoog in het vaandel
Patiënt gebaat bij overleg voorschrijver en apothekers
De kwaliteit van eigen bereidingen van apothekers krijgt een nieuwe impuls met de recente verschijning van de nieuwe editie van Dermatica op Recept. Apothekers en artsen zijn het erover eens dat standaardisatie bij voorschrijven van dermatica een goede zaak is. “Maar dermatologen moeten de ruimte krijgen af te wijken.”
Psoriasis vraagt om individuele strategie
‘Er is altijd een behandeling te verzinnen’
Psoriasis is een auto-immuunziekte die zich niet alleen in de huid uit. Ook de gewrichten kunnen aangedaan zijn. Geneesmiddelen zijn soms een uitlokkende factor. Artsen hebben diverse behandelopties zoals topische preparaten, lichttherapie en systemische middelen. Ook kunnen kuurreizen naar de Dode Zee soms uitkomst bieden, zegt dermatoloog P.C.M. van de Kerkhof.