Achtergronden 2011
Studie ziekenhuisapotheker naar hoger plan
VAZA en NVZA werken samen aan kwaliteit
Met als belangrijk doel de opleiding tot ziekenhuisapotheker naar een hoger plan te tillen, intensiveren de NVZA en VAZA hun samenwerking. Deze verenigingen van ziekenhuisapothekers (in opleiding) kijken onder meer met een kritisch oog naar de kwaliteitscriteria voor opleidingsplaatsen.
Apotheker als breekijzer
Idea2 moet leiden tot doelmatiger voorschrijven
Agis en Achmea belonen apothekers die een Idea2-contract tekenen met een hoger tarief als zij artsen stimuleren tot goedkoop voorschrijven. Voor veel apothekers zijn de risico’s echter te groot.
Let op serotoninesyndroom
Extra attentie bij switch antidepressiva
Na overstappen van mirtazapine op venlafaxine ontwikkelde een patiënt het serotoninesyndroom. Hoewel het syndroom zeldzaam is, moeten apothekers hierop bedacht zijn.
Richtlijn maakt apotheker spil in zorgketen
Eenduidig medicatieoverzicht belangrijk
De richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten plaatst de apothekers in het centrum van de zorgketen. Zij zijn dan ook druk aan de slag met de implementatie ervan. De ontwikkeling van een uniform medicatieoverzicht faciliteert dit.
LSP lamgelegd: red wat er te redden valt
Gevolgen van afschieten EPD zijn groot
Minister Edith Schippers (VWS) staakt in opdracht van de Eerste Kamer alle medewerking aan het Landelijk Schakelpunt, dat de infrastructuur moest vormen voor het afgeschoten Elektronisch Patiëntendossier. De aangesloten zorgverleners dreigen op te draaien voor de kosten.
Risico op ziekte in kaart met biomarkers
Multidisciplinaire aanpak bij ernstige obstructieve longziekten
Patiënten hebben baat bij biomarkers die een verhoogd risico vroeg signaleren. In het geval van obstructieve longziekten kunnen aantal en morfologie van neutrofielen dienen als zulke biomarkers. Andere signalen die wijzen op een toenemend risico zijn ziekenhuisopnamen en veranderingen in geneesmiddelengebruik.
De zeggenschap van de farmaciehistorie
Oratie Toine Pieters in Utrecht
Hoogleraar Toine Pieters slaat graag een brug van de historie naar het heden. Het verleden biedt handvatten om beter na te denken over de toekomst, beklemtoont hij. In zijn oratie deze week gaf hij aan dat ook de farmacie baat heeft bij zo’n benadering.
Genotypeer dotterpatiënt
Effectiviteit van clopidogrel is te voorspellen
Een algoritme met onder andere de comedicatie en genetische variaties van een patiënt kan de effectiviteit van de trombocytenaggregatieremmer clopidogrel na een dotterbehandeling voorspellen. Zo’n algoritme zou in alle ziekenhuizen moeten worden ingevoerd, stelt promovendus Ankie Harmsze in haar proefschrift.
Inbedding in de zorg
Ruimte nodig voor herverdeling van taken
Voor Kring-apotheek Velp vormen de KNMP Richtlijnen meer dan een document waarmee het apotheekteam aan de slag moet. De apotheek is onderdeel van een gezondheidscentrum, en dat schept verplichtingen.
Individualiseren is optimaliseren
Farmacokinetiek van antimicrobiële middelen
De behandeling van infectieziekten bij ernstig zieke patiënten vereist een op de patiënt toegesneden dosering. Interacties, resistente micro-organismen en een afwijkend verdelingsvolume bij intensivecarepatiënten vergroten de inter- en intra-individuele variatie in farmacokinetiek en noodzaken tot individualisering van de dosering.
Medicatiegesprek bij ontslag schiet tekort
Werkwijze verpleegkundigen voldoet niet aan richtlijn
Verpleegkundigen schieten tekort bij de medicatieoverdracht tijdens ontslag uit het ziekenhuis. Dat komt naar voren uit een kleine steekproef in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan de IJssel. Dit is een gemiste kans, waarin extra inzet van het ziekenhuisapotheekteam verbetering kan brengen.
Chinees kruid minder onschuldig dan gedacht
Wel degelijk bijwerkingen en toxiciteit
Vaak denken mensen dat traditionele Chinese medicatie, die nog steeds wint aan populariteit, geen kwaad kan. Ten onrechte, want Chinese kruidenpreparaten en andere ‘natuurlijke’ middelen kunnen wel degelijk bijwerkingen en toxiciteit vertonen. Daarbij komt dat hun werkzaamheid als therapeutisch farmacon geenszins is bewezen.
Kennis delen
EAHP-congres inspireert ziekenhuisapotheker
Ziekenhuisapothekers moeten hun vakkennis beter delen met artsen, verpleegkundigen en andere (ziekenhuis)apothekers. Niet voor niets is 'Be a professional and show it' één van de take-home-messages die Thea van Herpen, ziekenhuisapotheker in de Zwolse Isala klinieken, meenam van het EAHP-congres in Wenen.
Laag B6: neuropathie
Vitamine-B-status beïnvloedt hyperhomocysteïnemie
L-dopa en carboxylaseremmers kunnen Parkinson verergeren door antagonisme met vitamine B6. Mogelijk betreft dit een vergeten oorzaak van verhoogd homocysteïne bij parkinsonpatiënten.
Zeiltocht
Beloning voor beste Achmea Medicatie Check
Zijn patiënten gaven hem de beste beoordeling voor de Achmea Medicatie Check. Van de zorgverzekeraar mag hij met het hele apotheekteam een dag naar de Friese meren. “Ik wil graag verder met deze check, maar dat is alleen mogelijk als Achmea de vergoeding verhoogt.”
Slim onderhandelen met zorgverzekeraars
Bereidheid contracten aan te passen verschilt
Apothekers en zorgverzekeraars moeten onderhandelen over kwaliteitscontracten en binnenkort ook over vrije tarieven.Maar mogen apothekers ook gezamenlijk onderhandelen?Zorgmakelaars Catelijne Bach en Claudia Bruins over de mededingingswet en ‘good contracting practices’.
Apothekers vinken kwaliteit
Online profiel toont kwaliteit van apotheek
Apothekers gaan de kwaliteit die zij leveren inzichtelijk maken. Eind april lanceert de KNMP een kwaliteitsprofiel voor de apotheek op apotheek.nl. Aan de hand van acht kenmerken kan de bezoeker de kwaliteit van zijn apotheek vaststellen.
Een voortdurend proces
Richtlijn daagt uit stappen te blijven zetten
De KNMP Richtlijnen bevatten niet per se veel nieuws voor apothekers die al jaren actief zijn. Maar ze dagen hen wel uit om het werk te stroomlijnen, vindt apotheker Joep van den Dries.
Dubbele antistolling is patiënt fataal
Hoge leeftijd en koorts: voorzichtig doseren nodig
In het ziekenhuis krijgt een patiënt onbedoeld dubbele antistollingsmedicatie. De patiënt krijgt na thuiskomst een hevige bloeding en overlijdt na een nieuwe opname in het ziekenhuis.