Achtergronden 2011
Opmars robot gaat onverminderd door
Vraag naar volautomatische apotheekrobot neemt toe
Het faillissement van marktleider RoboPharma betekent zeker niet het einde van de apotheekrobot. De overgebleven aanbieders zien nog volop mogelijkheden. Central filling zal de vraag naar volautomatische robots doen toenemen.
Databeheer is essentieel
Goed begeleiden kost geld
Apotheker Wibe Tijmons van Service Apotheek Nieuwland in Schiedam heeft zijn handen vol aan de invoering van de richtlijnen en de voorbereiding op de toekomstige markt met vrije tarieven.
Elke dag twee ons groenten
Vitamine K stabiliseert antistolling
Een dagelijks vaste hoeveelheid vitamine K stabiliseert de antistolling bij patiënten die vitamine-K-antagonisten gebruiken, blijkt uit het proefschrift van promovendus Eva Rombouts. Voor een supplement met vitamine K is nog onvoldoende bewijs, maar patiënten hoeven groene groenten niet langer te mijden.
‘Inleven in de patiënt’
Apotheek ’t Hooge Zand ‘Beste Apotheek van Nederland’
Apotheek ‘t Hooge Zand is de winnaar van het Mystery Guest Onderzoek 2010. Ook in 2005 eindige deze apotheek op de eerste plaats. Waardering van zorgverzekeraars Uvit en Menzis blijft echter nog uit. “Wij hebben nog nooit een reactie gehad op onze brieven.”
Medicatieoverzicht op orde
Actueel medicatieoverzicht helpt probleem vast te stellen
Een actueel medicatieoverzicht van de apotheek kan waardevol zijn om het gevaar van een situatie in te schatten. Ook helpt zo’n overzicht bij het overleg met de huisarts of een andere zorgverlener. Hoe een oudere dame een ziekenhuisopname bespaard bleef.
Uniforme instructie voorkomt verwarring
Mooi voorbeeld van lokale ketenzorg
Longpatiënten krijgen soms van diverse zorgverleners verschillende inhalatie-instructies, wat verwarring kan opleveren bij de patiënt. Zorgverleners in Groningen hebben hiervoor een oplossing gevonden, zodat de inhalatie-instructie uniform is. Elders in het land zijn zorgverleners enthousiast over het Groningse initiatief.
Veiligheid voorop
Zorgcentrum verbetert medicatie
Zorgcentrum De Bunterhoek in Nunspeet doorliep het verbetertraject Medicatieveiligheid en polyfarmacie. Dit maakt deel uit van het programma Zorg voor Beter, een initiatief van het ministerie van VWS. Apotheker Laura Kamphuis begeleidde het project.
Nieuwe hooikoortsmedicatie in aantocht
Fosfodiësteraseremmers in fase-2-onderzoek
Zodra bomen en grassen gaan bloeien, speelt bij veel mensen allergische rhinitis weer op. Bij de farmaceutische industrie zit een aantal nieuwe geneesmiddelen voor hooikoortsklachten in de pijplijn.
Alertheid vereist bij sotalol en laag kalium
Patiënt krijgt hartstilstand
Een ziekenhuisapotheker adviseert kaliumsuppletie bij een 70-jarige vrouw die sotalol gebruikt en een laag kalium heeft. De behandelend arts neemt dit advies niet over. De patiënt krijgt een hartstilstand. Reanimatie redt haar leven.
Internetapotheken
Compleet medicatiedossier onmogelijk
Apothekers moeten zorgen voor een compleet medicatiedossier. Volgens apotheker Hester van Groningen kan zij niet aan die eis voldoen, omdat zij van internetapotheken nog nooit een afleverbericht heeft ontvangen.
‘Strijd om de patiënt is begonnen’
Nieuwe franchiseformule voor zelfstandig apothekers
“Continu in contact zijn met de klant is van levensbelang.” Daarom zijn intensieve communicatie en natuurlijk een professionele uitstraling de belangrijke kenmerken van Medizijn Apotheek, een nieuwe apotheekformule ontwikkeld door apothekers Gert van Brummelen en Rijk Jurg.
Laten zien wat we doen
‘Richtlijn is handvat voor gesprek met zorggroepen’
Apotheker Emma de Feijter ging in gesprek met een zorggroep van huisartsen. Aan de hand van de KNMP richtlijn besprak zij de diabeteszorg. “Met deze richtlijnen kunnen apothekers precies laten zien wat ze doen.”
Zorgverleners kunnen geen solisten meer zijn
Apotheek aan de wieg van gezondheidscentrum Lunteren
De Lunterse Apotheek nam het initiatief voor de bouw van een gezondheidscentrum in het Veluwse dorp. De huisartsen haakten af, maar toch krijgt Lunteren straks een multidisciplinaire voorziening van allure.
Patiënt zelfstandiger door telemedicatie
Tweede prijs voor Lloyds Apotheek Bodegraven
Medicijnen aanreiken via een geautomatiseerde medicatiedispenser verbetert de therapietrouw, medicatieveiligheid en kwaliteit van leven van patiënten. Dit blijkt uit een pilot van Lloyds Apotheek Bodegraven en een thuiszorgorganisatie. De apotheek werd hiermee tweede in de strijd om de FPZ-prijs die werd uitgereikt op de KNMP Wetenschapsdag.
Adviezen eyeopener voor ouders
Eerste prijs voor Apotheek Smilde
Apotheek Smilde won afgelopen dinsdag de FPZ-prijs. Deze apotheek geeft voorlichting om vergiftigingen bij jonge kinderen te voorkomen. “Dit is eenvoudig uit te voeren, dus meedoen!”
Patiënt de dupe
NMa-regels dwingen apotheek tot sluiten
Mede door strenge regelgeving van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zitten bezoekers van het Blaricumse ziekenhuis overdag al vier maanden zonder apotheek. Een samenwerking met zo’n veertig openbaar apothekers in het Gooi voor een gezamenlijke exploitatie, is afgeblazen.
Opsporen longziekte loont
COPD-test Astma Fonds heeft draagvlak bij artsen
Als farmaceutisch zorgverlener kan de apotheker in toenemende mate een rol spelen in het welzijn van de COPD-patiënt. Het Astma Fonds biedt verschillende handvatten. Voor vroege opsporing van de aandoening is bijvoorbeeld een speciale COPD-test beschikbaar.
‘Grenzen preferentiebeleid overschreden’
Uitbreiding met inhalatiemedicatie inzet rechtszaak
Marie-Hélène Schutjens, hoogleraar Farmaceutisch Recht, is adviseur in een rechtszaak die grote gevolgen kan hebben voor patiënten, apothekers en voorschrijvers. Het gaat in deze zaak om het aanwijzen van inhalatiemedicatie als preferent geneesmiddel. “Puur als jurist zeg ik: de grenzen van het preferentiebeleid worden overschreden.”
‘Voeding belangrijk voor respiratoire risico patiënt’
Annemie Schols, hoogleraar voeding en metabolisme bij chronische ziekten aan de Universiteit Maastricht, belicht tijdens de wetenschapsdag vooral het belang van voeding en beweging.
‘Een behoorlijke kwaliteit van leven is mogelijk’
“We hebben veel te negatief gedaan over COPD, de achterliggende jaren. Er zou niks aan te doen zijn. En omdat deze ziekte voornamelijk ontstaat door roken, is het ‘eigen schuld dikke bult’”, zegt prof. dr. Dirkje Postma, hoogleraar longziekten aan het UMC Groningen. “Maar mensen met deze ziekte kunnen dankzij medicatie een heel behoorlijke kwaliteit van leven bereiken. En behandeling voorkomt verdere achteruitgang.”