Achtergronden 2011
Statine: let op vitamine D
Myalgie door vitamine D-tekort
Bij statinegebruik is correctie van lage vitamine D-spiegels wenselijk. Dit kan de respons op statines verbeteren en het risico op myalgie verminderen.
Apotheker past bescheidenheid bij euthanasie
Rol beperkt zich tot het farmaceutisch-technische aspect
Apothekers gaan verschillend om met verzoeken van artsen om mee te werken aan euthanasie. Dat blijkt uit een onderzoek waaraan onder anderen twintig apothekers meededen. Volgens de auteurs dient de apothekersrol zich te beperken tot het farmaceutisch-technische aspect van euthanasie.
Verlies titel deert wél
Erkenningsproblemen in het internationale veld
Het verlies van de apothekerstitel is een probleem voor industrieapothekers. Zo krijgen zij op internationaal niveau erkenningsproblemen, betoogt NIA-voorzitter Rimmert Wolters.
Lichte pijnstillers blijven zaak van patiënt
Apothekers kunnen onmogelijk bijhouden welke zelfzorggeneesmiddelen de patiënt koopt in supermarkt of drogisterij. Een apotheker kwam daarom – zonder succes – in het geweer tegen het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.
Almaar innoveren
Apotheker Koos Werkman van Apotheek Tholen is voortdurend bezig met een innovatieproces. “Zo loop ik door mijn apotheek. Ik kijk altijd of en hoe ik kan optimaliseren, ten faveure van de patiënt.” Het internet en de robot bieden hem steeds meer mogelijkheden.
‘Met de bijwerkingen hebben we leren omgaan’
Durk en Jannie van der Molen slikken en plakken dagelijks 22 verschillende geneesmiddelen, waarvan sommige drie keer per dag. Regelmatig contact met hun apotheker is van levensbelang voor beide patiënten.
AMC vernieuwt apotheek én eerste uitgifte
Tegelijk met een modernisering van balies en werkruimte heeft de poliklinische apotheek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam ook het systeem voor eerste uitgifte vernieuwd. Voortaan is de uitleg over geneesmiddelen die patiënten meekrijgen specifiek en korter.
KNMP Wetenschapsdag 2011
COPD: zucht naar lucht
Dinsdag 15 maart Jaarbeurs Utrecht Beatrixtheater en Expohal
Schipperen tussen bloeding en trombose. Prasugrel en ticagrelor als alternatieven voor clopidogrel
Vanwege de tekortkomingen van clopidogrel is er veel aandacht voor de nieuwe middelen ticagrelor en prasugrel. Twee recente onderzoeken zijn uitgevoerd om te beoordelen of prasugrel en ticagrelor geschikte alternatieven zijn bij acuut coronair syndroom.
Druk met CVRM
De KNMP-richtlijn voor cardiovasculair risicomanagement mag dan pas later dit jaar verschijnen, in de praktijk zijn apothekers al druk bezig met de zorg rond patiënten met hart- en vaatziekten. Met computersearches worden bijvoorbeeld voorschrijfcijfers aan artsen teruggekoppeld en kunnen ontbrekende contra-indicaties boven water komen.
Gebruik CVRM-medicatie blijft toenemen
Geneesmiddelgebruik voor cardiovasculair risicomanagement nam, uitgedrukt in dagdoseringen, afgelopen jaar toe met 5%. De uitgaven hieraan zijn met 3% afgenomen en bedroegen in 2010 in totaal € 980 miljoen. Opvallend is de groei van het nieuwe geneesmiddel aliskiren, waarvan de afzet in een jaar tijd verdubbelde.
Wetenschapsdag 15 maart over COPD
De KNMP Wetenschapsdag vindt dit jaar plaats op 15 maart in het Beatrix theater in Utrecht. Het thema is COPD: zucht naar lucht.
Apothekers meten en verbeteren hun zorgverlening continu. Kwaliteitsindicatoren Basisset 2010 invullen
De Kwaliteitsindicatoren Basisset 2010 is via knmp.nl tot 1 april 2011 voor invullen beschikbaar. Zodra alle gegevens verwerkt zijn, kunnen apothekers hun eigen resultaten vergelijken met het landelijk beeld. Verbetering van de kwaliteit van zorgverlening staat hierbij voorop.
Nu ook KennisTesten CVRM. Weet uw assistent genoeg om patiënt te woord te staan?
Nieuw in de reeks KennisTesten zijn die voor CVRM eerste uitgifte en tweede uitgifte. Karen de Leest is het brein hierachter: “De KennisTesten brengen de informatie tot de essentie terug. Assistenten hebben hier behoefte aan.”
Vrouwelijke patiënt ‘vergeten’ in richtlijnen
Richtlijnen voor de behandeling en preventie van cardiovasculaire aandoeningen moeten nodig op de schop, stelt dr. Angela Maas. Reden: ze ontberen seksespecifieke zorg, en die is bij deze aandoeningen echt nodig. “Anders doen we onze vrouwen en de cardiovasculaire zorg echt tekort.”
Heilig geloof in de eigen Mediq-formule
Apotheken kopen is niet langer de prioriteit van Nederlands grootste apotheekketen Mediq. De ambitie nu is groei van de franchiseformule. Hoog op de agenda van directeur Gerben Klein Nulent staan verder de onderhandelingen met zorgverzekeraars. “Wij zijn voorstander van vrije tarieven.”
Nul kans op overlijden
Door patiënten te screenen op een genetische mutatie kan de toxiciteit van de veel gebruikte antikankermiddelen 5-fluorouracil en capecitabine in grote mate worden gereduceerd. De kans op overlijden wordt zelfs teruggebracht tot nul, blijkt uit het promotieonderzoek van apotheker Maarten Deenen.
Lijst geneesmiddelen met verplichte indicatie op recept
Van de onderstaande 44 geneesmiddelen is vastgesteld dat het voor de medicatieveiligheid van belang is dat de indicatie wordt uitgewisseld.
Preferentie dwarsboomt aanpak astma en COPD. Switch inhalatoren leidt tot fouten
Het preferentiebeleid staat haaks op een goede en individueel afgestemde behandeling van astma en COPD. Switchen naar preferente inhalatoren kan ertoe leiden dat patiënten extra fouten maken bij de inhalatie van hun medicatie. Daardoor vermindert de kwaliteit van de behandeling en ontstaan extra zorgkosten in de tweede lijn.
Spillage dure medicatie kan drastisch minder. Maatregelen maken forse besparingen mogelijk
Enkele zeer dure geneesmiddelen slokken meer dan de helft van het ziekenhuisbudget voor geneesmiddelen op. Daarbij kan de patiëntdosis soms afwijken van de verpakkingshoeveelheid, met als gevolg spillage. De spillagekosten kunnen beperkt worden door onder meer afrondingsafspraken te maken met de artsen.