Achtergronden 2011
Uniformiteit in zorg. Overal dezelfde uitgangspunten in apotheekzorg
Diverse partijen uit de farmacie, verenigd in het Implementatie Platform, maken zich sterk voor de invoering van de KNMP-richtlijnen voor apotheekzorg in 2011. Wat betekenen deze voor apothekers? Vier vragen aan apotheker Jan Joost Valeton.
Haren in de wind. Zieke kinderen met tourrit in Porsche
Chronisch zieke kinderen en hun familie een dag lang hun zorgen laten vergeten. Dat gebeurt dankzij een jaarlijks terugkerende dag georganiseerd door een groepje apothekers en farmaciestudenten. Apotheker Aris Prins is er een van.
Extra check bij dialyse. Mevrouw M krijgt lijnsepsis door intravasculaire katheter
Patiënten met de ziekte van Kahler hebben vaak een verminderde klaring. Een extra controle bij afwijkende doseeradviezen is dan op zijn plaats, zeker indien de patiënt gedialyseerd wordt.
De strijd om de gunst van de patiënt. Debat in de Rode Hoed over het Witboek Farmacie
Volgens patiënten moet nog veel verbeteren aan de farmaceutische zorg. In het Witboek Farmacie beschrijven apothekers hoe zij de patiënt denken voor zich te winnen. Tweede Kamerlid Eelke van der Veen, apotheker Pieter Sipkes en NPCF-directeur Wilna Wind reageren op hoofdpunten uit dit strategische document.
Prikkel om verder te komen. Implementatie KNMP-richtlijnen
De implementatie van de KNMP-richtlijnen kost tijd en moeite. Maar ze leveren de apotheker belangrijke prikkels om verder te komen, zegt Berry Daemen, trekker richtlijnen van de KNMP.
Keten kiest onomwonden voor commercie. 'Je koopt dingen, en je verkoopt ze weer'
Edzard Ansingh, eigenaar van PharmInvest, weet van geen ophouden. De 69-jarige ondernemer is nog volop bezig met de opbouw van zijn keten. Met een scherp oog voor de commerciële mogelijkheden van de apotheek. “Want wat is een apotheek anders dan een winkel?”
Attentie bij medicatiegebruik oudere. Overdosering leidt tot paracetamolintoxicatie
Een 88-jarige man neemt in twee dagen tijd medicatie van vijf dagen in. Hij loopt daarbij een milde intoxicatie van paracetamol op, zonder ernstige gevolgen.
Veiliger thuis. Geen baxterrol meer voor overledene
Omdat de medicatieveiligheid bij patiënten thuis onvoldoende is, gaan openbare apothekers in Amsterdam-Noord intensiever samenwerken met thuiszorgorganisatie Evean. Apotheker Swie Oei van de Buiksloter Apotheek werkte aan de opstelling van het samenwerkingscontract.
Niet storen a.u.b.
Verpleegkundigen in het Máxima Medisch Centrum lopen ongestoord hun medicatierondes dankzij een veiligheidshesje. Maar mede-initiatiefnemer Sjoukje Troost denkt verder: “Apothekersassistenten kunnen het uitdelen van orale medicatie overnemen.”
Voorlichting bij isotretinoïne onvoldoende
Zwangerschappen tijdens gebruik van isotretinoïne komen nog steeds voor. Ondanks de gevaren van dit acnemiddel voor de foetus gebruikt 40% van de isotretinoïne-slikkers geen anticonceptivum. Laat de apotheker hier een belangrijke taak liggen? Of is de voorschrijvend arts verantwoordelijk?
NZa dwingt toegang tot Ozis-netwerk af
Het Zaans Medisch Centrum opende een poliklinische apotheek en vroeg de plaatselijke apotheken toegang tot Ozis. De NZa, die vond dat de apotheken te hoge eisen stelden, greep in. De zorgautoriteit zal het besluit binnenkort publiceren.
Stopweek anticonceptiepil ter discussie
Natuurlijke oestrogenen en combinaties met foliumzuur of het hormoon DHEA zijn enkele van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van anticonceptiepillen. Ook staat het nut van de stopweek ter discussie, aldus Rob Beerthuizen, directeur van de Stichting Anticonceptie Nederland. Een overzicht van hormonale anticonceptie in vijf vragen.
Iedere zwangere haar eigen medicatietraject
Geneesmiddelengebruik bij zwangerschap kan leiden tot lastige dilemma’s. Pasklare antwoorden zijn er niet: de afweging een geneesmiddel te starten, te stoppen of te wijzigen moet per individu worden bekeken. Wel absoluut gecontraïndiceerd is isotretinoïne.
KNMP-richtlijnen in de maak
De Wetenschappelijk Sectie Openbare Apothekers (WSO) van de KNMP stelt momenteel samen met openbaar apothekers in het land richtlijnen op die de apotheekzorg nauwkeurig omschrijven. Eind 2011 zijn ruim tien richtlijnen gereed. Vijf vragen aan apotheker Paul Cornips, voorzitter van het Implementatie Platform.
‘Het ondernemerschap zit in onze genen’
Kring Apotheken Arnhem profileert zich de laatste jaren steeds meer als farmaceutisch partner van verschillende instellingen in de regio. ‘Instellingen’ hebben zich dan ook ontwikkeld tot tweede poot van het bedrijf. Recent breidde de klantenkring zich uit met GGNet.
Influenzavaccin via neus
Een influenzavaccin met langere houdbaarheid, hogere immunogeniteit en toediening via inhalatie. Dit kan werkelijkheid worden met een nieuw adjuvans en een nieuwe droogtechniek, laat promotieonderzoek van Viany Saluja zien. Klinisch onderzoek met dit nieuwe influenzavaccin start al binnen enkele maanden.
‘Ook zwangere verdient juiste medicatiezorg’
Apothekers kunnen vrouwen die moeder (willen) worden op vele fronten behulpzaam zijn. Zo kunnen ze proactief medicatie screenen, en zo gezondheidsschade voorkomen. Data uit apotheeksystemen zijn waardevol om te achterhalen welke middelen bij zwangerschap veilig zijn. Prof. dr. Lolkje de Jong-van den Berg: “Ook zwangere vrouwen hebben recht op goede informatie.”