Achtergronden 2011
Handige hulpjes
Kinderen hebben soms hulp nodig om zich ertoe te zetten een geneesmiddel te nemen. Een pagina met tips en trucs: over het belang van kleurplaten, een broodje pindakaas mét en speciale drankjes.
‘Arts grijpt veel te makkelijk naar antibiotica’
Schatting: 80% ten onrechte voorgeschreven
De meest gebruikte geneesmiddelen onder kinderen zijn antibiotica. Volgens onderzoeker Josta de Jong wordt zo’n 80% daarvan ten onrechte voorgeschreven. Ongeveer 30% van de kinderen die antibiotica gebruiken, ondervindt problemen. “Vaak is sprake van diarree of overgeven.”
Kinderdosering complexe zaak
Diverse factoren beïnvloeden werking geneesmiddel
Niet alleen de verschillen tussen kinderen en volwassenen zijn op farmacodynamisch en kinetisch gebied levensgroot. Ook kinderen onderling zijn onvergelijkbaar. “Een baby van een maand is heel anders dan een kind van 7 jaar”, zegt kinderarts-intensivist Matthijs de Hoog. “Je moet goed kijken naar de fases in de ontwikkeling.”
Kind veilig naar dromenland met melatonine
Dosering van 0,05 mg/kg effectief bij inslaapstoornis
Voor de behandeling van chronische inslaapstoornissen bij kinderen is melatonine effectief als het tijdig voor het slapengaan wordt ingenomen in een dosering van 0,05 mg/kg. Melatonine behoudt de werkzaamheid gedurende meerdere jaren en het lijkt geen invloed te hebben op algemene ontwikkeling en puberteitontwikkeling.
Ook huisarts bij CMR
Steeds meer zorgverleners melden medicatie-incidenten
Ook huisartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, logopedisten, verloskundigen en patiënten kunnen binnenkort medicatie-incidenten melden bij de Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR). Dit kwam naar voren tijdens de conferentie ‘Eén landelijk meldsysteem voor patiëntveiligheid!’
Diabetes door furosemide
Bijwerking soms niet herkend
Furosemide kan bij sommige patiënten hyperglykemie geven. De bijwerking, die niet altijd wordt herkend door zorgverleners, verdwijnt na staken van het middel. Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb heeft hierover drie meldingen ontvangen.
NatuurApotheek: back to basics …
Farmaceutische vakkennis meer dan welkom in fytotherapie
Reguliere geneesmiddelen gaan hier niet over de toonbank. De NatuurApotheek, gevestigd op een industrieterrein in Pijnacker, richt zich uitsluitend op natuurlijke middelen. Eigenaar/apotheker Charles Wauters vindt dat apothekers meer oog moeten ontwikkelen voor fytotherapie. “Dit wordt nu overgelaten aan de vrije handel, terwijl op dit gebied kennis juist belangrijk is.”
Veiliger drug delivery
Veelbelovende drager eiwitgeneesmiddelen
Promovendus Amir Ghassemi onderzocht nieuw materieel om daarin dure en gevoelige eiwitgeneesmiddelen te verpakken voor parenterale toediening. De nieuwe microbolletjes zorgen na toediening voor een langdurige werking en bieden bovendien een stabielere omgeving dan bestaande drug carriers.
Grip op huisstijl voorkomt veel narigheid
Ook op huisstijl rust auteursrecht
De rechtbank in Utrecht oordeelde dat Mediq het gebruik van haar huisstijl moet staken en een boete van € 1,8 miljoen moet betalen. Reden: de apotheekketen heeft de licentievoorwaarden van de ontwerpers overschreden. De zaak loopt nog; Mediq is in hoger beroep gegaan. Maar nu al is duidelijk dat apothekers er goed aan doen alert te zijn op auteursrechten als zij een huisstijl laten ontwerpen.
Operatie: lage B12-spiegel
Lachgas kan neurologische conditie verslechteren
Lachgas (distikstofmonoxide), gebruikt bij operaties, maakt vitamine B12 onwerkzaam. Dat uit zich onder andere in gedeeltelijke verlammingsverschijnselen. Vitamine B12-suppletie maakt deze verschijnselen ongedaan.
Meer risico’s in het zorgproces te slim af
CAPA-systeem legt verborgen ‘afwijkingen’ bloot
De afdeling Klinische Farmacie Ziekenhuisgroep Twente volgt met een CAPA-afwijkingenmanagementsysteem afwijkingen in het zorgproces. Doel is de oorzaken te inventariseren en zo nodig correctieve en preventieve acties uit te voeren. De focus ligt daarbij op oorzaken die het grootste risico op afwijkingen geven.
Agnes Kant geeft Lareb gezicht naar buiten
Ex-politica werkt aan brede publiekscampagne
Agnes Kant voelt zich helemaal thuis bij Lareb, waar ze sinds 1 januari werkt. Als Tweede Kamerlid droeg ze de zorg al een warm hart toe, nu noemt ze Lareb ‘de meest logische plek om na mijn politieke carrière terecht te komen’. Ze wil het bijwerkingencentrum meer bekendheid geven met een publiekscampagne, onder meer via openbare apotheken.
Astma: gladdespiercellen bijsturen met RGDS
Rol extracellulaire matrixeiwitten in spieren van luchtwegen
De hyperreactiviteit die bij astma leidt tot luchtwegvernauwing, wordt niet alleen veroorzaakt door de luchtwegontsteking, maar ook door veranderingen in de structuur van de luchtwegen. Het peptide RGDS, een integrine-antagonist, biedt perspectieven om het veranderde gedrag van gladde spieren van de luchtwegen te normaliseren.
‘Nieuwe dynamiek biedt ruimte aan innovatie’
NZa-voorzitter Theo Langejan houdt vast aan plannen
De invoering van vrije tarieven en prijzen per 1 januari 2012 gaat door zoals gepland. Voorzitter Theo Langejan van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit laat daarover geen twijfel bestaan. “Wij gaan niets meer veranderen. De wereld, zoals hij bestaat per 1 januari 2012, is gedefinieerd.”
Medicatiebeoordeling in tehuis pakt goed uit
Gezondheidswinst én geldbesparing
Medicatiebeoordelingen in verzorgingshuizen leveren gezondheidswinst en geldbesparing op. Dat blijkt uit een polyfarmacieproject in de provincie Groningen. Deelname van medewerkers uit het verzorgingshuis biedt een waardevolle toevoeging.
‘Leg de lat hoog bij ontwikkeling richtlijnen’
Hoogleraar waarschuwt voor ‘opknippen’ zorg
Leg de lat hoog bij de ontwikkeling van de KNMP Richtlijnen, tipt hoogleraar farmaceutisch recht Marie-Hélène Schutjens. Zo voorkom je dat zorgverzekeraars bij andere zorgverleners dan apothekers stukjes farmaceutische zorg inkopen. “Het moet helder zijn dat farmaceutische zorg integrale zorg is.”
Lamictal in plaats van Lamisil
Verwisselingen door op elkaar lijkende namen
De CMR krijgt regelmatig meldingen van geneesmiddelverwisselingen. Vooral op elkaar lijkende geneesmiddelnamen lijken daarvan de oorzaak.
‘Laat zien wat je doet’
UA-werkwijze nog niet altijd uitgevoerd
Personele onderbezetting en onwil van de patiënt. Dat zijn de meest gehoorde redenen waarom sommige apotheken UA-middelen niet volgens de regels afhandelen. Dit blijkt uit onderzoek van farmaceutisch consulent Jeanne van Berkel.