Achtergronden 2013
Factor 10 verschil
Onduidelijk voorschrift laat alarmbellen rinkelen
Door haast en een te grote werklast geeft een verpleegkundige in het ziekenhuis een verkeerd doseringsadvies aan het thuiszorgteam. Een oplettende apotheker voorkomt dat een tien keer te hoge dosering wordt afgeleverd.
Innovatie sleutel tot solide kindermedicijn
Voor zevenhonderd geneesmiddelen ligt plan klaar
Om echt resultaten te boeken, moet het geneesmiddelenonderzoek bij kinderen beter uitvoerbaar worden. Immers: een studieopzet voor volwassenen is vaak niet geschikt voor kinderen. “Belangrijk hiervoor is de ontwikkeling van innovatieve technieken, zoals gevoelige bepalingsmethoden”, zegt kinderarts Saskia de Wildt.
‘De farmacie wordt opnieuw ingericht’
Samenwerken is het devies, zegt Paul-Peter Tak
Er komt een totaalbenadering van de patiënt met ongelijksoortige therapieën. Samenwerking wordt het devies. En ontstekingsziekten worden tot rust gebracht. Hoogleraar reumatologie Paul-Peter Tak: “Bij GSK kan ik meer doen voor de patiënt.”
Paromomycine op maat gemaakt
Metronidazol niet geschikt voor 2-jarig hiv-patiëntje
Paromomycine is het meest geschikte antibioticum voor de behandeling van giardiasis bij een hiv-positief kind dat Kaletra-drank gebruikt. Metronidazol, het middel van eerste keus, kan niet samen met de hulpstoffen ethanol en propyleenglycol in Kaletra-drank.
Prefentiebeleid is dwalende
‘Tijd is rijp voor een bestendig medicatiebeleid’
Het preferentiebeleid heeft forse besparingen opgeleverd, maar apothekers, artsen en patiënten worstelen met de bijwerkingen. Apotheker Steven Verhagen-Smits is het zat. Hij roept alle partijen op gezamenlijk actie te ondernemen. “Wanneer gaan we inzien dat het echt anders moet?”
Minder antibioticagebruik bij kind mogelijk
Ruimhartige prescriptie wijkt af van richtlijnen
Nederland staat in Europa bekend als voorbeeldland op het gebied van beheerst antibioticagebruik. Klopt dat beeld? Bij kinderen kunnen apotheken nog het een en ander verbeteren door te toetsen aan richtlijnen voor dosering, kuurlengte en off label-gebruik. En door de ouders voor te lichten over de juiste toepassing.
Grote rol apotheker bij depressie zwangere
Advies en informatie omtrent antidepressiva
De apotheker heeft een belangrijke rol in de multidisciplinaire behandeling van aanstaande moeders met psychiatrische klachten. Hij kan bloedspiegels meten, dosisadviezen geven, therapietrouw begeleiden en gegevens over veilig gebruik van geneesmiddelen tijdens zwangerschap vertalen naar de praktijk. Receptgegevens zijn waardevol voor onderzoek.
Paracetamol: wees alert op grootgebruiker
Langdurige inname leidt tot leverschade
Langdurig gebruik van paracetamol kan leiden tot irreversibele leverschade en medicatieafhankelijke hoofdpijn. Veel gebruikers van de vrij verkrijgbare pijnstiller weten echter niet wat het juiste gebruik is. Het is een taak van de apotheker overmatig gebruik te signaleren.
Zelfmanagement van vaginale flora loont
Lactaatgel verdringt yoghurt
Fluor vaginalis komt veel voor maar de aard van de klacht weerhoudt vrouwen vaak om een arts te bezoeken. Zelfzorg is dan een uitkomst. Daartoe zijn meer mogelijkheden dan twintig jaar geleden. Risico’s zijn er ook. Een SOA kan over het hoofd worden gezien. Voorlichting is daarbij belangrijk.
Suppletie met vitamine D voor iedereen
Consensus over ideale vitamine D-status ontbreekt
Alleen in de zomer maken mensen die genoeg in de zon komen voldoende vitamine D aan. In de winter zou iedere Nederlander het moeten suppleren. Dan is het in Nederland niet mogelijk om via de natuurlijke weg voldoende hoge serumspiegels te behalen. Tien vragen over vitamine D.
Vrije verkoop melatonine ter discussie
IGZ en NVWA staan hoge doses als OTC niet toe
Vrije verkoop van melatonine in hoge doseringen mag niet volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Deze instanties zullen dan ook hiertegen gaan optreden. Neuroloog Marcel Smits pleit er zelfs voor om alle doseringen melatonine uit de zelfzorgschappen te halen.
Vergoeding voedingssupplement in de knel
Verzekeraars hanteren coulanceregeling niet meer
Hoewel het College voor zorgverzekeringen groen licht heeft gegeven voor de vergoeding van voedingssupplementen bij bepaalde ernstige stofwisselingsziekten, gebeurt dit in de praktijk nog niet. Patiënten en apotheken van academische centra draaien nu voor de kosten op.
Zelfzorg biedt soelaas bij nutriëntentekort
Zo nodig suppletie bij chronisch medicijngebruik
Veel geneesmiddelen verlagen de spiegels van bepaalde vitaminen, mineralen of andere voedingsstoffen. Vooral bij chronisch gebruik is het belangrijk hiermee rekening te houden en zo nodig te voorzien in suppletie. Apotheker L.K. de Munck-Khoe becommentarieert een aantal van de belangrijkste bijwerkingen.
‘Preventie, preventie, preventie …’
Diana Monissen: zorgverleners uit hun hokjes
Diana Monissen wil resultaat. De bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar De Friesland zet in haar provincie conventies overboord. Alle zorgverleners moeten uit hun hokjes om de zorg te verbeteren. Ze houdt een pleidooi voor preventie. “Preventie en herinrichting van de zorg bespaart zoveel geld dat je niet meer hoeft te bezuinigen op de zorg.”
Crisis? Welke crisis?
Farmaceutische industrie hoopvoller dan ooit
De blockbusters lopen uit patent, generieke producenten worden dominanter en de toezichthouders strenger, maar de farmaceutische industrie is na jaren van reorganisaties hoopvoller dan ooit. De beurskoersen van de farmabedrijven stijgen tot recordhoogte en de pijplijn met medicijnen zit propvol.
Beter zicht op medicatie
Medicatieoverzicht negen van de tien keer niet volledig
Een gestructureerd opnamegesprek geeft een beter overzicht van wat een oudere patiënt daadwerkelijk gebruikt. Een gestructureerd ontslagrecept leidt echter niet per se tot een beter overzicht van de medicatie in de dossiers van huisartsen en apotheken, blijkt uit het proefschrift van Clara Drenth.
Van wieg tot graf: 10.000 pillen per leven
Tentoonstelling ter ere van 50 jaar CBG
Minder pillen, minder pijn
Negen geneesmiddelen van mevrouw B kunnen worden gestopt
Ondanks de zestien geneesmiddelen die ze gebruikt, heeft een oudere dame last van darm- en pijnklachten. Zij raadpleegt haar huisarts en apotheker om te kijken of ze met minder geneesmiddelen toe kan.
‘Eerst basiszorg en service beter op orde’
CZ: nog geen gedifferentieerd zorgtarief
Apothekers hebben volgens zorgverzekeraar CZ toegevoegde waarde, maar veel van hun activiteiten zijn nog onvoldoende zichtbaar en meetbaar. Manager farmacie Rens van Oosterhout kan zorgprestaties daarom nog niet separaat inkopen. “In de komende jaren moet blijken of apothekers distributeurs blijven of dat ze vooral zorgverleners zijn.”
Goede werkinstructie blijkt van levensbelang
Casus: ernstige verwisseling door vrije ZI-nummers
Dexamethason 20 mg tabletten in een baxterrol terwijl dit melatonine 1 mg had moeten zijn. Elektronische uitwisseling van geneesmiddelen met vrije ZI-nummers en een verkeerde interpretatie van een werkinstructie door het apotheekteam, waren de oorzaken van deze ernstige verwisseling.