Achtergronden 2013
Benauwd door bètablokkers
Communicatie tussen verschillende specialismen ontbreekt
Een man zonder astma of COPD wordt benauwd door bètablokkers. Zo erg dat hij naar de spoedeisende hulp moet. Enige tijd later krijgt hij toch weer zo’n middel voorgeschreven, met een tweede ziekenhuisopname tot gevolg.
Kies voor zorgverlening
Apotheek kan zorgservice beste baseren op lokale behoefte
Naast het snel en veilig verstrekken van geneesmiddelen moet de apotheek zich richten op zorgverlening. In zijn proefschrift laat promovendus Timothy Broesamle zien hoe apotheken zo’n nieuwe zorgservice het best kunnen ontwikkelen. De lokale situatie is daarbij belangrijker dan wat wetenschappers aanreiken.
Touwtrekken om nieuwe richtlijn lyme
Patiëntenverenigingen vallen CBO af
Nu al is er forse kritiek op de nieuwe richtlijn voor de diagnostiek en behandeling van de ziekte van Lyme, die nog in de maak is. Robert Bolderdijk, voormalig hoofd van een microbiologisch laboratorium en zelf lymepatiënt, schreef een uitgebreid commentaar. “Patiënten worden het bos in gestuurd.”
Genoeg manieren om therapietrouw te verhogen
Medicijngebruik kan tientallen procenten stijgen
Therapietrouw is de achilleshiel van de geneeskunde. De laatste twee jaar komen steeds meer projecten van de grond om de therapietrouw te bevorderen. De voorlopige resultaten zijn veelbelovend.
‘Onder stroom’ door duloxetine
Pathofysiologie van bijwerking nog niet helder
Het gevoel hebben onder stroom te staan: dit kan optreden als bijwerking van duloxetine. Ook bij de SSRI’s, venlafaxine en mirtazapine kan dit voorkomen. Dat blijkt uit meldingen die bij Lareb zijn binnengekomen.
Heftige emoties bij klachten over apotheken
Veel apothekers nog onbekend met werk klachtenbemiddelaars
Het aantal klachten over de apotheek is vorig jaar explosief gestegen. Door onder meer het preferentiebeleid, medische noodzaak en vrije tarieven begrijpen klanten er niets meer van. Klachtenbemiddelaars Manja Verhoeven en Monique van IJperenburg kunnen het ook niet meer uitleggen.
Jonge honden zetten zorgprojecten voort
Osteoporosedialoog en TherapieTube in de prijzen
Apothekers Jan Hermsen en Susanne Bouwman zijn de winnaars van de Jonge Hondenprijs van de Vereniging voor Jonge Apothekers voor beste farmaceutische patiëntenzorgproject. Apotheker Peter Brummelhuis mocht de prijs voor meest innovatieve zorgproject mee naar huis nemen. De vereniging wil jonge apothekers stimuleren om FPZ-projecten op te zetten.
Schippers: Apotheker moet verspilling tegengaan
‘Kleinere verpakkingen, kortere voorschrijfperiodes en meer sealen’
Minister Schippers van Volksgezondheid wil verspilling in de zorg tegengaan. Vorige week presenteerde ze haar Plan van Aanpak. Apothekers moeten hun uitgifteperiodes van medicijnen aanpassen aan de behoefte van patiënten. Verder moet sealing van medicijnen hergebruik stimuleren. KNMP-voorzitter Rik van der Meer wil graag meedenken, maar betwijfelt of de kosten van het extra werk opwegen tegen de besparingen.
CMR wil kennis over incidenten verdiepen
‘Zorgverlener meer betrekken bij meldingen’
De Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR) is hard bezig meer zorgverleners te betrekken bij de melding van incidenten. Ook gaat de CMR root-cause-analyses uitvoeren en peilstations inzetten om de kennis over het ontstaan van medicatie-incidenten verder te verdiepen.
Taken verdelen bij medicatieverificatie
Sint Franciscus Gasthuis geeft arts en apothekersassistent rol
Medicatieverificatie wordt bij voorkeur uitgevoerd onder regie van de apotheker. Maar door beperkte faciliteiten en formatie is een ziekenhuisbrede inzet niet altijd mogelijk. Daarom hebben apothekers en artsen van het Sint Franciscus Gasthuis een gecombineerde werkwijze bedacht waarbij apothekersassistenten en artsen de medicatieverificatie uitvoeren.
Daling aantal bereiders zet door
Inspectie confronteert individuele apotheken met GMP-eisen
Steeds minder apothekers bereiden nog zelf geneesmiddelen. Maatwerk leveren is kostbaar en apothekers vinden dat de eisen te streng zijn geworden. De Inspectie wil de kwaliteit van magistrale bereidingen in kaart brengen en overweegt alle individuele apotheken te onderzoeken.
Aantal meldingen van slikproblemen stijgt
Patiënten hebben vaak moeite om medicijnen in te nemen
Veel patiënten hebben problemen met het innemen van geneesmiddelen. Heel langzaam groeit de aandacht hiervoor bij onder meer het IVM, het kenniscentrum Lareb én bij een fabrikant die gel heeft gemaakt om het slikken te vergemakkelijken.
Apotheker bereidt voor kinderen op maat
Aangepaste toedieningsvorm doet beroep op creativiteit
Apotheken moeten voor kinderen geregeld geneesmiddelen op maat bereiden. De belangrijkste reden is dat handelsproducten niet in juiste dosis of vorm beschikbaar zijn. Slikproblemen en een voedingssonde zijn ook redenen om te kiezen voor een andere vorm. Enkele belangrijke aandachtspunten bij de bereiding van orale toedieningsvormen voor kinderen.
Tien, vijftien keer slikken voor een tablet weg is
Voorlichting bij apotheken ontbreekt na laryngectomie
Mensen bij wie het strottenhoofd is verwijderd, samen met de stembanden en het strottenklepje, zijn niet alleen hun eigen vertrouwde stem kwijt, maar hebben ook slikproblemen. Guusta van der Sluijs-Vialle heeft zo’n laryngectomie ondergaan en spreekt nu met een stemprothese. “Meer voorlichting zou helpen.”
Blijven werken aan bekwaamheid
Persoonskwalificaties voor bereidende apothekersassistenten
Om er zeker van te zijn dat bereidende assistenten voor de verschillende farmaceutische vormen voldoende gekwalificeerd zijn en blijven, heeft het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis een procedure ingevoerd die zorgt dat iedere assistent elke toedieningsvorm met regelmaat bereidt. Twee extra moeilijke bereidingen dienen als jaarlijkse toets.
Ziekenhuisbereidingen steeds meer centraal
‘We hebben een flinke kwaliteitsslag gemaakt’
Nederlandse ziekenhuisapotheken hebben de afgelopen jaren een flinke kwaliteitsslag gemaakt op het gebied van eigen bereidingen. De meeste ziekenhuisapotheken voldoen aan de GMP-Z-richtlijnen en een groot aantal ook aan de GMP-eisen. Veel bereidingen zijn gecentraliseerd. “Naar verwachting zal dit verder toenemen. Het is van groot belang dat de bereidingen binnen de ziekenhuisfarmacie behouden blijven.”
Pijnstilling: vaste tijden
Incidenteel paracetamol bij artrose vaak onvoldoende
Bij ouderen kunnen hypoglykemieën zich vaak atypisch presenteren. Een combinatie van diverse orale antidiabetica in een redelijk hoge dosering bezorgde een 72-jarige mevrouw met artrose veel extra ongemak.
Nieuwe vorm medicatiebewaking stap dichterbij
Beslisregels krijgen met StatusScoop praktische uitwerking
Zorgverleners werken steeds meer samen, waardoor apothekers meer bronnen moeten raadplegen voor medicatiebewaking. Binnen de huidige systemen leidt dit vaak tot niet-relevante meldingen en ontbrekende labwaarden. Met beslisregels en een door de Stichting StatusScoop ontwikkelde nieuwe infrastructuur zijn die problemen de wereld uit, zeggen de bedenkers.