Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergronden 2013

Betaling farmabedrijven openbaar

Apotheker verplicht vergoedingen te melden

In het onlangs gelanceerde Transparantieregister Zorg kunnen patiënten opzoeken welke financiële relaties hun behandelaars hebben met de farmaceutische industrie. Vorig jaar betaalden de farmaceutische bedrijven € 30 miljoen aan zorgaanbieders en zorginstellingen.

PW Magazine 20, jaar 2013 - 17-05-2013 | door Edwin Bos

Review bij baxterpatiënt

Medicatiebeoordeling vermindert geneesmiddelproblemen

Een medicatiebeoordeling vermindert het aantal problemen met geneesmiddelen en laat het LDL-cholesterol dalen. Een effect op de kwaliteit van leven kon promovendus Henk-Frans Kwint echter niet aantonen. Toch beveelt hij een review aan bij elke patiënt die een medicatierol gebruikt.

PW Magazine 20, jaar 2013 - 17-05-2013 | door Linda de Graaf

Ziekenhuisapothekers laten zich meer zien

Doel: de maatschappij tonen wat ze precies doen

Ziekenhuisapothekers willen vaker aan de maatschappij laten zien wat ze precies doen. Daarom gaan ze projecten uitvoeren in samenwerking met onder meer zorgverzekeraars, ouderenbonden, de farmaceutische industrie en patiëntenverenigingen. Over de concrete invulling vindt een discussie plaats tijdens de Nederlandse Ziekenhuisfarmaciedagen op 30 en 31 mei in Nunspeet.

PW Magazine 20, jaar 2013 - 16-05-2013 | door Marc de Leeuw

Bijnierpatiënten willen ‘apotheek op de hoek’

Farmaceutische zorg dichtbij cruciaal

Bijnierpatiënten willen graag beter contact met apothekers. Zij zijn enorm afhankelijk van medicatie, maar vooral van de continuïteit van de medicatie. Daar schort het nogal eens aan, bijvoorbeeld als leveringsproblemen ‘gaten’ in het medicatiepatroon veroorzaken. “Apothekers moeten hun patiënten gewoon kennen. Net als een autodealer zijn klanten kent.”

PW Magazine 20, jaar 2013 - 16-05-2013 | door Marc de Leeuw

Huisartsen: vrije verkoop van NSAID’s ‘gek’

Kritiek op verkoop zelfzorg in supermarkt

Het is handig voor de consument: zelfzorgmedicijnen bij de supermarkt. Maar is het ook wenselijk? Critici wijzen op de nadelen van onder meer NSAID’s in het winkelschap. “Veel patiënten schieten uit de bocht.”

PW Magazine 19, jaar 2013 - 10-05-2013 | door Frits Baltesen

‘Extra aandacht van apotheker is belangrijk’

Onverklaarbare en invaliderende pijn werkt ontwrichtend

Nierkankerpatiënt Lisa Bracht moet sinds een operatie aan haar heup leven met hevige pijnen. Haar hoop is gevestigd op het pijnteam, maar artsen zijn niet altijd bereid deze adviezen op te volgen. Verder mist ze een actievere rol van de ziekenhuisapotheker. “Ik slik veel geneesmiddelen, maar kijkt daar ook iemand naar?”

PW Magazine 19, jaar 2013 - 10-05-2013 | door Edwin Bos

Praat met kankerpatiënt over de pijn

Pijn bij kanker nog steeds niet optimaal behandeld

Patiënten praten liever niet met hun arts over hun pijnklachten. De arts en de apotheker moeten daarom zelf hiernaar vragen. Pas dan kunnen de beschikbare middelen, waaronder kortwerkende fentanylpreparaten bij doorbraakpijn, optimaal worden ingezet.

PW Magazine 19, jaar 2013 - 10-05-2013 | door Linda de Graaf

O Wee

Bij dit PW

PW Magazine 18, jaar 2013 - 03-05-2013 | door Léon Tinke 1 reactie

‘Monitoring medicijnen nóg intensiever’

Agnes Kant kersverse directeur Lareb

De recente aandacht in de media voor bijwerkingen van medicijnen als de Diana-35-pil leverde Lareb veel werk op. Maar Agnes Kant, de kersverse directeur van het Nederlands Bijwerkingen Centrum, is daar alleen maar blij mee. “Het bewustzijn moet groeien dat niet alleen onbekende, maar ook bekende ernstige bijwerkingen gemeld kunnen worden.”

PW Magazine 18, jaar 2013 - 03-05-2013 | door Mike Nettekoven

Opt-in: 85% is akkoord

Grote meerderheid patiënten stemt in met aansluiting op LSP

De campagne voor de opt-in is in volle gang. In april was ongeveer de helft van alle apotheken aangesloten op het LSP. In regio’s waar apotheken eerder zijn begonnen, zijn de reacties van patiënten positief: slechts een kleine groep mensen weigert overdracht van medische gegevens.

PW Magazine 18, jaar 2013 - 03-05-2013 | door Frits Baltesen

Nierfunctie-alert voorkomt medicatiefouten

Studie: automatisch eGFR-alert vanuit lab

Door vanuit het laboratorium direct een geautomatiseerde eGFR-alert te versturen naar apothekers, kunnen bij mensen met een verminderde nierfunctie veel medicatiefouten worden voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in BMJ Open naar aanleiding van het nierfunctieproject van de Zwolse apothekers Kees Boogerd en Emiel van der Pijl. Dit artikel is een samenvatting van de publicatie.

PW Magazine 18, jaar 2013 - 03-05-2013 | door Marc de Leeuw

‘Apotheker goed op weg met medicatiegesprek’

Benchmark: positief beeld farmaceutische zorg

Achmea wil samen met apothekers investeren in farmaceutische zorg. Volgend jaar gaat de zorgverzekeraar daarom meer zorgprestaties apart inkopen. Manager farmacie Roland Eising: “Wij willen apothekers belonen die werken volgens klinische beslisregels, richtlijnen volgen en samenwerken met huisartsen.”

PW Magazine 18, jaar 2013 - 03-05-2013 | door Edwin Bos

Motiverend coachen sleutel naar verbetering

Kwaliteit farmaceutische zorg aan de balie kan beter

Honderden apotheken laten hun farmaceutische zorgverlening testen door mystery guests van AMP. Uit een analyse van de afgelopen drie jaar blijkt dat 13% van de apotheken een volledige probleemanalyse uitvoeren door alle WHAM-vragen te stellen. “Apothekers met goede scores hebben zichzelf de vraag durven stellen: wat zijn onze verbeterpunten?”

PW Magazine 18, jaar 2013 - 03-05-2013 | door Edwin Bos

Voordeel van twijfel voor PPI + clopidogrel

Interactie nog steeds niet overtuigend aangetoond

De mogelijke interactie tussen clopidogrel en protonpompremmers (PPI’s) houdt de wetenschap al lange tijd bezig, maar onderzoeken van de laatste jaren blijven elkaar tegenspreken. Ook meta-analyses komen tot verschillende conclusies. Al met al zijn er nog steeds onvoldoende aanwijzingen om de combinatie te ontraden.

PW Magazine 17, jaar 2013 - 26-04-2013 | door A. de Koff en J.J.W. Ros

Impasse dreigt bij aanpak van CVRM

‘Leefstijl en therapietrouw kunnen nog effect hebben’

Langzaam komt een eind aan de daling van het aantal doden door hart- en vaatziekten en dreigt een impasse. Hoe verder? Betere medicatie kan in de toekomst meer gezondheidswinst opleveren, denken wetenschappers. Ze zien ook potentie in biomarkers. “Maar wat echt zoden aan de dijk zet is preventie door een betere leefstijl.”

PW Magazine 17, jaar 2013 - 26-04-2013 | door Frits Baltesen

Opvallend actief ondanks vijf hartinfarcten

Adri Drubbel dankt veel aan goede medicatie

Op zijn 28ste kreeg hij zijn eerste hartinfarct. Dertig jaar en nog vier infarcten verder is Adri Drubbel actiever dan menig gezonde leeftijdgenoot. Hij werkt drie dagen per week en doet daarnaast veel vrijwilligerswerk voor met name de Hart&Vaatgroep. Met dank aan veel en goede medicatie. “Het jaarlijkse medicatieconsult bij mijn apotheker vind ik heel prettig.”

PW Magazine 17, jaar 2013 - 26-04-2013 | door Michiel Tent

‘Leef gezond en blijf vooral therapietrouw’

Deskundigen eensgezind: medicatie is de kern van CVRM

Een gezonde leefstijl is de beste remedie tegen hart- en vaatziekten. Maar de best bewezen interventies zijn nog steeds medicamenteus. Van overmedicalisering is volgens vijf deskundigen dan ook geen sprake. “Opsporing van risicopatiënten en verbetering van therapietrouw vragen nog veel aandacht.”

PW Magazine 17, jaar 2013 - 26-04-2013 | door Edwin Bos

Nieuwe orale antistollingsmiddelen in opmars

Zorgen over therapietrouw en medicatiebegeleiding

Artsen schrijven geleidelijk aan steeds meer nieuwe orale anticoagulantia (NOAC’s) voor. Toch zijn er nog wel wat vragen en kanttekeningen bij het gebruik van deze middelen. Zo loopt de invoering van de in de leidraad aanbevolen randvoorwaarden heel wat trager dan het tempo waarin NOAC’s patiënten bereiken.

PW Magazine 17, jaar 2013 - 25-04-2013 | door Marc de Leeuw en Edwin Bos

Bijspijkeren op gebied CVRM blijkt zinvol

Cursus eyeopener voor apothekers

Tom Schalekamp en Prem Adhien bundelden hun kennis om apothekers nascholing op het gebied van cardiovasculair risicomanagement te geven. “Deze cursus bleek in verschillende opzichten een eyeopener te zijn voor apothekers.”

PW Magazine 17, jaar 2013 - 25-04-2013 | door Marc de Leeuw

High tea voor medicatieveiligheid

Initiatief voor ziekenhuizen

Ziekenhuizen gaan zich inzetten om de medicatieveiligheid naar een hoger plan te tillen. Medisch specialisten in enkele ziekenhuizen hebben tijd vrijgemaakt om zich helemaal op medicatieveiligheid te kunnen richten. “Dit is een echte doorbraak.”

PW Magazine 16, jaar 2013 - 19-04-2013 | door Frits Baltesen

Document acties

Back to top