Achtergronden 2013
Cumarine sneller stabiel
Genotypering voorspelt juiste dosis
Met een simpele test kan met 50% zekerheid de juiste onderhoudsdosering van acenocoumarol en fenprocoumon worden voorspeld, blijkt uit het promotieonderzoek van Rianne van Schie. Daarmee wordt de kans op bloedingen door een te hoge, of stolsels door een te lage dosering aanzienlijk verkleind.
Dagcurves heel zinvol
Kwaliteit van leven verbetert voor moeilijk instelbare patiënt
Veel pijn door een onderbehandelde artrose en veel last van hypo’s door een moeilijk instelbare diabetes mellitus. De medicatie van een 84-jarige mevrouw is niet optimaal. Huisarts, POH en apotheker zorgen er gezamenlijk voor dat haar kwaliteit van leven verbetert.
‘We hebben elkaar nooit verwijten gemaakt’
Hiv-patiënten Marcel en Rob zijn heel open over hun ziekte
Ze hadden een gelukkig en stabiel leven samen, Marcel (40) en zijn echtgenoot Rob (42). Toen een griepje van Rob maar niet wilde overgaan, werd hij getest op hiv. De test bleek positief. “We hebben heel wat afgejankt, maar elkaar nooit verwijten gemaakt.”
Farmacotherapie als op het lijf gesneden maatpak
Labwaarden individualiseren medicatiebewaking
Labwaarden krijgen een steeds belangrijker rol bij de individualisering van farmacotherapie. Voor apothekers zijn labwaarden zelfs essentieel om patiënten te identificeren met een verhoogd risico op ongewenste effecten van geneesmiddelen. Om te waarschuwen voor onverwachte effecten van geneesmiddelen op labuitslagen, moeten ook klinisch chemici inzage krijgen.
Innovatieklimaat verandert van karakter
Van blockbuster naar personalized biological
Onder druk van lage marges en aflopende patenten moeten geneesmiddelfabrikanten hun businessmodel drastisch aanpassen. Volgens Nefarma-directeur Michel Dutrée spelen biotechnologiebedrijven, ondanks een slecht innovatieklimaat, hier voortvarend op in. “Nederland is meer gericht op kosten dan op opbrengsten van geneesmiddelen.”
Elke dag het verschil maken
Kennis ziekenhuisapotheker te vaak onbenut
Ziekenhuisapothekers kunnen elke dag opnieuw het verschil maken tussen het slagen of het falen van farmacotherapie. Maar volgens ziekenhuisapotheker Reinier van Hest zijn zij te veel bezig met andere zaken. “We moeten het werk delegeren dat anderen ook kunnen doen.”
Help de longpatiënt zijn ziekte te managen
Longpunt: zorgverleners en patiënten ontmoeten elkaar
Bijna drie kwart van de longpatiënten gebruikt inhalatiemedicatie niet goed. Er zijn nu 43 Longpunten in Nederland waar patiënten ervaringen uitwisselen. Apotheker Julian Hupperetz geeft lezingen over medicatie. “Ik vertel patiënten dat ze zelf hoofdbehandelaar zijn.”
‘Pufjes zitten niet in mijn gedachten’
Therapietrouw: in de puberteit gaat het vaak mis
Therapietrouw is belangrijk bij astma. Als kinderen in de puberteit komen gaat het vaak mis. Hansje Veen (14) vindt het ondanks de hulp van haar moeder en de steun van de longverpleegkundige nog steeds lastig. “Die pufjes zitten gewoon nooit in mijn gedachten.”
Pril onderzoek biedt perspectief bij COPD
Ook nieuwe ontwikkeling in aanpak astma
Hoewel nog in het beginstadium, bieden onderzoeken naar nieuwe behandelingen tegen astma en COPD hoop voor patiënten. Diverse studies brengen aan het licht dat, naast de bekende aangrijpingspunten als muscarine- en bèta2-receptoren, nog andere aangrijpingspunten in aanmerking komen voor de aanpak van deze ziekten. Het zal nog wel even duren voordat nieuwe medicijnen op de markt zijn.
Acne-achtige bultjes door vitamine B12
Bijwerking treft vooral vrouwen
Gebruik van vitamine B12 kan leiden tot acneïforme dermatitis, zo blijkt uit meldingen bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. Deze bijwerking, die lijkt op de bekende acne vulgaris, kan ook voorkomen bij gebruik van andere geneesmiddelen. Staking van de behandeling laat de klachten weer verdwijnen.
Acht persapothekers klaar voor de media
Enthousiasme voor het vak
Acht landelijke persapothekers staan in de startblokken om de apotheker positiever in het nieuws te krijgen en uit te leggen wat hij doet. Na een screentest en een mediatraining vindt waarschijnlijk al in april het eerste mediaoptreden plaats van de nieuwe persapotheker.
Medicatiebeoordeling is toe aan fine-tuning
Ruim 650 apothekers investeren in opleiding
Steeds meer apothekers beoordelen op basis van nieuwe richtlijnen het geneesmiddelengebruik van polyfarmaciepatiënten. Maar wat is een indicator voor een kwalitatief goede medicatiebeoordeling en bij welke patiënt is deze prestatie het effectiefst? De Inspectie houdt vanaf volgend jaar toezicht op medicatiebeoordelingen voor kwetsbare ouderen.
Wirwar rond medische zelfzorghulpmiddelen
Europa komt met duidelijker criteria
Het aandeel medische hulpmiddelen op de zelfzorgmarkt groeit. Geen wonder, want de toelatingsprocedure is makkelijker en sterke medische claims zijn toegestaan. Niet alle fabrikanten gaan echter even goed om met de regelgeving die voor deze middelen geldt. “De wildgroei op dit gebied moet worden aangepakt.”
Veiliger gebruik psychofarmaca noodzakelijk
Belangrijke rol voor apotheker bij high risk-middelen
Apothekers moeten extra opletten bij het verstrekken van high risk-psychofarmaca, zoals clozapine, lithium en niet-selectieve MAO-remmers. Huidige medicatiebewakingssystemen ondervangen onvoldoende de risico’s die gepaard gaan met de toepassing van deze middelen.
Alert op leverschade bij slikken agomelatine
Antidepressivum kan ernstige hepatotoxiciteit geven
De bij Lareb gemelde bijwerkingen van het antidepressivum agomelatine komen grotendeels overeen met de bijwerkingen zoals beschreven in de productinformatie. Bijzondere aandacht verdienen de ernstige bijwerkingen die dit middel kan hebben op de lever.
Depressieve zwangere wel degelijk behandelen
Antidepressiva relatief veilig voor de baby
SSRI-gebruik tijdens de zwangerschap is relatief veilig. De zeer lage absolute risico’s die deze middelen kunnen geven op aangeboren afwijkingen, wegen bij lange na niet op tegen de risico’s die moeder en kind lopen wanneer een ernstige depressie onbehandeld blijft. Een goed gesprek hierover met de zwangere is essentieel.
Medicijnen in de rechtszaal
‘Medicatie beter meewegen bij strafmaat’
De aandacht van rechters voor de rol die medicatie speelt bij het plegen van een misdrijf neemt de laatste jaren toe. Dat bleek deze maand weer eens in de zaak-Baflo. Deskundigen vinden dat nog meer aandacht nodig is, want rechters gaan verschillend om met de invloed van medicatie op verdachten.
Minder ziekenhuisopnames na medicatiefout
Vervolgonderzoek na Harm-Wrestling positiever
Nieuw Nederlands onderzoek naar het aantal potentieel vermijdbare ziekenhuisopnames door verkeerd medicijngebruik valt mee en tegen. Er zijn minder opnames dan in het Harm-rapport uit 2005, maar het aantal vermijdbare fouten kan nog steeds substantieel omlaag.