Achtergronden 2013
Afbouwen en stoppen van infliximab loont
Zoektocht duurt voort naar factoren die succes voorspellen
Afbouwen of stoppen van infliximab is mogelijk bij een meerderheid van patiënten met reumatoïde artritis bij wie de ziekte een stabiele lage activiteit heeft. Dit levert een aanzienlijke kostenbesparing op, terwijl de kwaliteit van leven niet minder wordt. Het blijft echter zoeken naar variabelen die voorspellen bij welke patiënten afbouwen en stoppen succesvol zal zijn.
Risico op therapieontrouw is voorspelbaar
Aversie tegen geneesmiddel van grote invloed
Over de factoren die van invloed zijn op therapietrouw bij startende patiënten is nog heel weinig bekend. Psycholoog Annelieke Pasma onderzoekt waarom recent gediagnosticeerde patiënten met inflammatoire artritis hun therapie met DMARDs wel of niet succesvol starten. “De ideeën die een nieuwe patiënt heeft over geneesmiddelen zijn van grote invloed op de therapietrouw.”
Farmaceutische zorg loont bij RA-patiënten
Hoogrisicomedicatie vereist intensieve monitoring
Apothekers uit zowel de eerste als de tweede lijn kunnen veel betekenen voor patiënten met RA. Comorbiditeit en comedicatie vragen om zorgvuldige begeleiding. Toch zijn niet alle interacties klinisch relevant.
Patiënt zoekt heil bij visolie en kattenklauw
Alternatieve RA-aanpak niet genezend, soms verlichtend
Vrijwel alle patiënten met reumatoïde artritis (RA) hebben wel eens alternatieve middelen geprobeerd. De helft is bij ten minste één alternatieve behandelaar geweest, of laat zich nog steeds behandelen, versus 20% van de algemene bevolking, aldus reumatoloog Hans Rasker. “Het effect wordt vertroebeld door het placebo-effect.”
Syndroom van Tietze: pijnlijk en onderschat
Patiënten voelen zich onvoldoende gehoord
Het syndroom van Tietze en costochondritis kenmerken zich door hevige pijn op de borst. Beide betreffen een reumatische aandoening, onschuldig, maar soms invaliderend.
RA: personalised medicine volgende stap
Studie baant weg naar algoritmen
Personalised medicine is bij reumatoïde artritis (RA) in aantocht. Momenteel brengt een studie nauwkeurig in kaart welke factoren het verloop van RA en het succes van de therapie kunnen voorspellen. Vooralsnog is de behandeling van RA-patiënten vooral trial and error.
Lager tarief mangelt apotheker
Nieuwe contracten dwingen tot onethische keuzes
Zorgverzekeraars hebben opnieuw de tarieven voor apotheken verlaagd. Volgens apotheker Raymond Kolman moeten apothekers hierdoor de onethische keuze maken tussen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en het voortbestaan van hun bedrijf. “Zorgverzekeraars en overheid moeten omstandigheden scheppen waarin apothekers hun verantwoordelijkheid kunnen nemen”.
Een unheimisch gevoel
Vage klachten over pijn op de borst kunnen maagklachten zijn
Twee jaar na een dotterbehandeling krijgt een oudere heer last van aspecifieke klachten in borst- en buikstreek. De cardioloog vindt echter geen aanwijzingen dat er iets met zijn hart aan de hand is.
‘Patiënt krijgt te makkelijk herhaalrecept’
GSK-topman Joachimsthal wil intelligenter contractering
De farmaceutische industrie heeft nog steeds een slecht imago. Dat werd dit jaar gevoed door een corruptiezaak in China, hoge boetes voor misleidende voorlichting aan patiënten en vragen over de prijs van weesgeneesmiddelen. Directeur Marcel Joachimsthal van GSK Nederland heeft ook duidelijke ideeën over zorg, zoals: “Innoveren met zorg: dat kan alleen samen.”
Strijd over prijs weesmedicijnen blijft
Genzyme overwoog geen Fabrazyme meer te leveren
Fabrikanten van medicijnen zullen in de toekomst veel vaker met het ministerie van VWS onderhandelen over de prijs, leert de discussie over weesgeneesmiddelen. “Doorgaan met deze uitgaven is niet houdbaar”, vindt VWS. Genzyme: “We hebben serieus overwogen de stekker eruit te trekken.”
‘Bespaar epilepsiepatiënt deze ellende’
Veilig gebruik anti-epileptica ook mogelijk voor weinig geld
Het preferentiebeleid dwingt epilepsiepatiënten hun geneesmiddelen te wisselen. Daarbij lopen ze risico’s op een aanval. KNMP-voorzitter Rik van der Meer en directeur Martin Boer van het Epilepsiefonds willen dat deze misstand definitief stopt. “We willen Zorgverzekeraars Nederland een lijst overhandigen met geneesmiddelen waarbij substitutie uit den boze is.”
Financiële impact contracten zeer ongewis
SFK: gevolgen pas achteraf zichtbaar
Apotheektarieven zitten ook voor volgend jaar in de min, zeker voor de basiscontracten van zorgverzekeraars. Voor apothekers met aanvullende afspraken is het beeld positiever, maar de contracten zijn inmiddels zo complex dat niemand de financiële gevolgen kan inschatten. “Veel apothekers verwachten dat de aparte zorgprestatie ‘eerste uitgifte’ zorgt voor minder inkomsten.”
Apotheker in de rol van farmacotherapeut
Onderzoek naar nieuwe functie in huisartsenpraktijk
Dr. Anne Leendertse verwacht dat een nieuwe rol van de apotheker – apotheker-farmacotherapeut in een huisartsenpraktijk – leidt tot minder geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnamen en verbeteringen in de farmacotherapie. Of dat daadwerkelijk zo is, onderzoekt ze momenteel.
Wijziging aanpak soa’s vooral bij zwangeren
Eerste herziening NHG-Standaard Het soa-consult
Door toegenomen gonokokkenresistentie tegen antibiotica is ceftriaxon nu eerste keus bij gonorroe. En de behandeling van zwangeren met chlamydia of gonorroe is voortaan dezelfde als voor niet-zwangeren. Dit staat in de herziene NHG-Standaard Het soa-consult.
Ferriprox in plaats van ferrofumaraat
Arts vergist zich in memocode
Een huisarts tikt een verkeerde memocode aan bij het voorschrijven. Het gevolg is dat een 12-jarig meisje in plaats van een ferrofumaraatsuspensie Ferriprox krijgt voorgeschreven. De apotheek merkt de vergissing op en corrigeert die.
SSRI bij fysieke oorzaak ejaculatiestoornis
Seksuologische hulp bij psychogene reden
Alleen mannen met de primaire vorm van vroegtijdige zaadlozing, die met een lichamelijke oorzaak, hebben baat bij medicatie. Van belang is daarom dat behandelaren eerst goed uitmaken om welke type vroegtijdige zaadlozing het gaat.
Zichtbaar als geneesmiddeldeskundige
Zorgpartners discussiëren over toekomst farmacie
Meer persoonlijk contact en een grotere invloed op de farmacotherapie. Zo zien de deelnemers aan vijf toekomsttafels over de farmaceutische zorg de rol van de apotheker over tien jaar. Dat zijn taken die ook de zorgconsument de apotheker graag ziet vervullen.
Trage start taboedoorbrekende maatregel
ICT in ziekenhuizen moet ‘reden van voorschrijven’ vlottrekken
Artsen zijn vanaf 1 augustus verplicht de reden van voorschrijven op het recept te vermelden bij 23 geneesmiddelen. Ook moeten zij de apotheker informeren over afwijkende nierfuncties. Deze wettelijke regeling is een belangrijke stap in de samenwerking tussen arts en apotheker. Maar de artsen zijn terughoudend en de automatisering in de tweede lijn vormt nog een groot obstakel.
Onrust onder apothekers over IGZ-controles
Inspectie hanteert ‘onbekende’ eisen
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft veel poliklinische apotheken en dienstapotheken in het afgelopen half jaar gecontroleerd. Tot ontsteltenis van de apothekers confronteren de inspecteurs hen met eisen voor receptcontrole en een actueel medicatieoverzicht die afwijken van de beroepsnormen. Apothekers weten niet meer waar ze aan toe zijn. “Het kan niet zo zijn dat de partij die toetst, ook zelf de regels maakt.”
Klantervaring telt in farmacie-inkoopbeleid
Achmea brengt ervaringen apotheekbezoekers in kaart
Zorgverzekeraar Achmea wil apothekers belonen die zich inzetten voor een betere farmaceutische zorg. Beoordeling van de kwaliteit gebeurt met indicatoren over uitkomsten van zorg, met mystery guests en met onderzoek naar klantervaring. Daartoe zijn de klantervaringen in 381 apotheken geanalyseerd.