Achtergronden 2013
Medicatieswitch na val
Twee antihypertensiva kunnen bij 80-jarige worden gestopt
Een vitale 80-plusser met redelijk gangbare medicatie blijkt toch baat te hebben bij een medicatiebeoordeling door zijn huisarts en apotheker. Twee antihypertensiva kunnen bij hem gestopt worden, waardoor zijn duizeligheid verdwijnt.
Talrijke interventies na delen labwaarden
Succesvol project Tilburgse apothekers
Een project van twintig apotheken in Tilburg, waarin proactief uitwisseling van labwaarden plaatsvindt, heeft ervoor gezorgd dat de nierfunctiewaarden van patiënten met een verminderde nierfunctie veel vaker worden vastgelegd. De meeste interventies blijken nodig te zijn bij de diuretica.
Assistent vangt klappen preferentiebeleid
Boodschappers van slecht nieuws
Apotheekmedewerkers constateren dagelijks bij meer dan 30.000 patiënten boosheid, agressie of verwarring als reactie op het preferentiebeleid. Een half miljoen keer per jaar nemen patiënten geneesmiddelen verkeerd in als gevolg van dit beleid. Dat blijkt uit onderzoek van SIR onder ruim achthonderd apotheekmedewerkers.
Gas terug bij 75-plus
Oudere diabetici minder streng behandelen
De behandeling van diabetes mellitus bij patiënten ouder dan 75 jaar is nauwelijks wetenschappelijk onderbouwd. Promovendus Hans van Hateren laat zien dat bij deze patiëntengroep de zorgverlener een hogere bloeddruk en gemiddelde bloedsuikerspiegel moet nemen.
Veiligheid geneesmiddel mag wat kosten
Sluipenderwijs op weg naar een no-risk society
Aan nieuwe geneesmiddelen worden strenge veiligheidseisen gesteld voor zij op de markt worden toegelaten. Voor het eerst keek promovendus Jacoline Bouvy naar de kosten van deze maatregelen en wat zij opleveren. Volgens haar onderzoek heeft Nederland zeer veel over voor gezondheidswinst door het beperken van schade van geneesmiddelen.
Stoppen met roken: varenicline relatief veilig
Eén op drie gebruikers meldt misselijkheid
Varenicline, dat helpt bij stoppen met roken, is een relatief veilig geneesmiddel. De meeste bijwerkingen die gebruikers ervaren staan al beschreven in de samenvatting van de productkenmerken (SPC), blijkt uit een analyse van het Lareb Intensive Monitoring-onderzoek. De bijwerkingen van varenicline – een op de drie meldt misselijkheid – houden aan zolang het middel wordt geslikt.
Webcoach betrekt patiënt bij zijn medicatie
KNMP Zorginnovatieprijs voor Mijnmedicijncoach
De online-applicatie Mijnmedicijncoach, een product van 2Comply, is beloond met de KNMP Zorginnovatieprijs. Dit innovatieve programma bevordert onder meer de therapietrouw bij chronische aandoeningen. “Met Mijnmedicijncoach hebben we een effectief middel in handen om een groot medisch en maatschappelijk probleem aan te pakken”, stelt Sjoerd Komen, mede-eigenaar van 2Comply.
Groepsconsult: leren van elkaars ervaringen
Apotheker, huisarts en patiënten praten samen over medicatie
Het is een nieuw fenomeen: het Gezamenlijk Medisch Consult. In het Rotterdamse gezondheidscentrum Levinas houdt dat in dat de apotheker en de huisarts samen de bijzonderheden in de medicatie van pakweg zes diabetespatiënten doornemen en die groepsgewijs één voor één in hun bijzijn bespreken. “Het is waanzinnig leuk. Eigenlijk kun je dit niet vaak genoeg doen.”
Antibioticaresistentie inventief te lijf
Strikt ziekenhuisbeleid werpt in Nederland vruchten af
Antibioticaresistente stammen zijn doorgaans alleen in het ziekenhuis een probleem. Met barrièreverpleging en een terughoudend antibioticavoorschrijfbeleid kunnen infecties en verspreiding van resistente stammen worden tegengegaan. Antibioticaprofylaxe aan IC-patiënten lijkt ook vruchten af te werpen.
‘Allergische reacties nog vaak slecht vastgelegd’
Aan de vastlegging van allergische reacties op antibiotica moet nog veel verbeteren. Dat is de overtuiging van ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Patricia van den Bemt, werkzaam in het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.
‘Huisartsen schrijven nog te veel antibiotica voor’
Huisartsen zijn heel spaarzaam met het voorschrijven van antibiotica bij bijvoorbeeld oorontsteking. Bij bronchitis daarentegen schrijven zij juist te veel antibiotica voor.
KNMP Wetenschapsdag Infectieziekten
12 maart in het Beatrix Theater Jaarbeurs Utrecht
overzicht programma
‘Veterinair gebruik antibiotica is een groot risico’
“Het gebruik van antibiotica in de Nederlandse veehouderij is hoog; we zitten in de top van Europa. Daar hoeven we niet trots op te zijn.” Prof. dr. Jaap Wagenaar, faculteit Diergeneeskunde – departement Infectieziekten en Immunologie – is van mening dat dit gebruik absoluut omlaag moet.
‘Meer samenwerking levert extra gezondheidswinst op’
“Beter inzichtelijk maken van de uitkomsten van interventies waarbij apothekers zijn betrokken.” Dat is de belangrijkste boodschap die KNMP-voorzitter Rik van der Meer de bezoekers van de KNMP Wetenschapsdag zal meegeven.
Vaccin via de neus
Nanopartikels maken toediening op grote schaal mogelijk
Toedienen van vaccins via de neus is een aantrekkelijk alternatief voor injecties. Om de effectiviteit te vergroten, combineerde promovendus Chantal Keijzer de vaccins met kleine deeltjes. De ingepakte antigenen blijken geschikt voor de behandeling van auto-immuunziekten of bescherming tegen infectieziekten.
Cranberry’s houden urineweginfectie weg
Bessen gaan hechting E. coli aan blaaswand tegen
Vrouwen met recidiverende urineweginfecties kunnen baat hebben bij niet-antibiotische middelen om nieuwe infecties te voorkomen. Cranberry’s en lactobacillen zijn in bepaalde gevallen mogelijk een alternatief voor behandeling met antibiotica, zo blijkt uit onderzoek van dr. Mariëlle Beerepoot.
Busulfan bij kinderen geïndividualiseerd
Doseringen bij conditionering voor beenmergtransplantatie
Conditionering is een belangrijk onderdeel van de procedure voor allogene stamceltransplantatie. Nauwkeurige individualisering van de busulfandosering in combinatie met therapeutic drug monitoring geeft een optimale overleving zonder terugkeer van ziekte. Met biomarkers van immuunreconstitutie konden de auteurs kort na stamceltransplantie het risico op overlijden voorspellen.
LSP must voor apotheker
Systeem onmisbaar in multidisciplinaire omgeving
Apothekers zijn zonder Landelijk Schakel Punt (LSP) niet in staat medicatie te bewaken binnen een multidisciplinair team. Volgens Peter Wittop Koning zijn de huidige apotheeksystemen verouderd met als gevolg eindeloos veel weinig relevante bewakingssignalen.
‘Maak onderscheid tussen overgevoeligheden’
Allergoloog Jan de Monchy ziet veel misverstanden
Voor de meeste leken heeft het begrip allergie een heel brede betekenis: ‘ergens niet tegen kunnen’. Het gevolg: miscommunicatie, misverstanden en extra werk. Allergoloog Jan de Monchy zet daarom nog eens op een rij welke soorten overgevoeligheid er bestaan. Een verhelderend mini-college, dat aan de balie goed van pas kan komen.