Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergronden 2013

LUMC-studie: wormeneitjes verslaan allergie

Voor behandeling 12.000 eitjes per week nodig

Als Maria Yazdanbakshs in Afrika vertelt dat we uitzoeken hoe wormen ziekten in de westerse wereld kunnen oplossen, zeggen ze daar: ‘Hè, dat kan niet waar zijn! U bent gek!” Maar Maria Yazdanbakshs, hoogleraar infectieziekten, is juist heel serieus.

PW Magazine 09, jaar 2013 - 01-03-2013 | door Frits Baltesen

Immuungeschiedenis wegwijzer naar vaccin

Nodig: meer rekening houden met leeftijdsgroep

Om een goed vaccin te ontwikkelen moet onder meer gekeken worden welke reactie het vaccin teweeg moet brengen op het afweersysteem. Het is dus niet voldoende alleen antilichamen op te wekken, ze moeten ook van de juiste soort zijn. “Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met de immuungeschiedenis”, aldus prof. dr. Anke Huckriede.

PW Magazine 09, jaar 2013 - 01-03-2013 | door Mike Nettekoven

Allergietest neemt onduidelijkheid weg

Arts en apotheker interpreteren samen geneesmiddelallergie

Overgevoeligheidsklachten bij medicatie zijn vaak lastig te herleiden tot één geneesmiddel of één hulpstof. Het kan onduidelijk zijn of de patiënt daadwerkelijk allergisch is voor een farmaceutisch product of dat de klachten komen door bijvoorbeeld voeding. Allergietests bieden uitkomst. De apotheker kan een belangrijke actieve rol vervullen.

PW Magazine 09, jaar 2013 - 01-03-2013 | door G.E.S.G. Sam en T.M. Bruggink

Overvallen door bultjes, zwellingen en jeuk

Opluchting bij vaststelling geneesmiddelallergie

Patiënten hebben soms geen idee waarom ze extreem reageren op bepaalde geneesmiddelen. Bianca Reimert had jarenlang last van allergische reacties door ibuprofen en naproxen. Na een recept voor diclofenac viel uiteindelijk het kwartje: een NSAID-allergie. “Eindelijk kwam ik erachter voor welk stofje ik allergisch ben.”

PW Magazine 09, jaar 2013 - 28-02-2013 | door Edwin Bos

Op zoek naar consensus over immunotherapie

Accent verschuift van vermijding naar preventie

Nieuwe ontwikkelingen in de strijd tegen allergie zijn er vooral op het gebied van immunotherapie. Verder verschuift het accent van vermijding van blootstelling aan allergenen naar preventie van allergieën met behulp van bijvoorbeeld dieetconcepten. Wetenschappers zoeken nog naar consensus over de vraag wat effectiever is: subcutane of sublinguale immunotherapie.

PW Magazine 09, jaar 2013 - 26-02-2013 | door Marc de Leeuw

Methotrexaat slow starter

Combinatie met prednisolon of NSAID bij beginnende reuma

Omdat methotrexaat niet direct werkt, wordt dit middel bij beginnende reuma soms samen met prednisolon gegeven. Ook mag methotrexaat gecombineerd worden met een NSAID mits dit door de reumatoloog wordt bewaakt.

PW Magazine 08, jaar 2013 - 22-02-2013 | door Mike Nettekoven 2 reacties

Smartphone scant inhoud medicijnkastje

Nieuwe apps verbeteren contact patiënt en zorgverlener

Patiënten kunnen met behulp van apps overzicht aanbrengen in hun geneesmiddelengebruik, recepten bestellen en de therapietrouw verbeteren. Deze apps zijn nog geen gemeengoed, maar sommige zijn al wel enkele tienduizenden keren gedownload. Een greep uit het aanbod.

PW Magazine 08, jaar 2013 - 22-02-2013 | door Edwin Bos

Overheveling biedt kansen

Meer ruimte om patiëntenzorg uit te bouwen

Openbaar apothekers vinden de overheveling van specialistische geneesmiddelen een verlies. Volgens ziekenhuisapotheker Pieter Knoester moeten apothekers stoppen met denken in de locaties openbare apotheek en ziekenhuisapotheek. “Bundel de kennis over deze geneesmiddelen.”

PW Magazine 08, jaar 2013 - 22-02-2013 | door Pieter Knoester

Lareb Intensive Monitoring boekt succes

Systematischer inzicht in bijwerkingen

Afwachten tot bijwerkingen worden gemeld, past niet meer in de huidige opvattingen van farmacovigilantie. Lareb Intensive monitoring bewaakt bepaalde geneesmiddelen tijdens een bepaalde tijdsperiode, zodat bijwerkingen systematisch in kaart kunnen worden gebracht.

PW Magazine 08, jaar 2013 - 22-02-2013 | door Linda Härmark, Eugène van Puijenbroek, Han de Gier en Kees van Grootheest

Prehospitale trombolyse niet langer nodig

NHG-Standaard Acuut coronair syndroom herzien

De NHG-Standaard Acuut coronair syndroom is recent herzien. Een belangrijke wijziging is dat de prehospitale trombolyse is vervallen. Nog onduidelijk is wat de optimale therapie is bij 75-plussers met een hoog risico op atherotrombotische complicaties en bloedingen.

PW Magazine 08, jaar 2013 - 22-02-2013 | door Marc de Leeuw

Manieren

Bij dit PW

PW Magazine 07, jaar 2013 - 15-02-2013 | door Léon Tinke

Vage klachten kunnen grote gevolgen hebben

Wel symptomen, maar medische oorzaak ontbreekt

Ruwweg de helft van de mensen bij de huisarts en specialist heeft onverklaarde klachten. Een deel van deze klachten kan worden behandeld of verdwijnt vanzelf. Maar veel patiënten blijven er lang mee rondlopen. Het succespercentage van een therapie voor deze groep is laag. “Als je de oorzaak wegneemt, herstelt je lichaam na zo’n lange tijd niet als vanzelf.”

PW Magazine 07, jaar 2013 - 15-02-2013 | door Frits Baltesen

Zeven jaar lang heftige buikpijn en diarree

Coeliakiepatiënt worstelt met onduidelijke klachten

Coeliakie manifesteert zich vaak in een reeks vage klachten. Onderdiagnostiek is dan ook nog altijd een probleem bij deze auto-immuunziekte. Marlies Wackers had jarenlang last van vermoeidheid, diarree en buikpijn zonder te weten waarom. “Ik ben positief ingesteld en heb me er doorheen geknokt.”

PW Magazine 07, jaar 2013 - 15-02-2013 | door Edwin Bos

Bijsluiter vaak niet helder voor assistent

Onderzoek: informatiegehalte schiet tekort

Veel instanties zijn bezig om de kwaliteit van de bijsluiter te verbeteren. Nog dit jaar publiceren het onderzoeksbureau Nivel, de Hogeschool Utrecht en het SIR Institute for Pharmacy Practice een studie over het informatieve niveau van de bijsluiter voor apothekersassistenten. Volgens onderzoeker Liset van Dijk zijn bijsluiters vaak incompleet en onvoldoende duidelijk.

PW Magazine 06, jaar 2013 - 08-02-2013 | door Frits Baltesen

Software kijkt mee, waarschuwt en adviseert

ICT screent medicijnen op basis van richtlijnen en het Harm-rapport

Apotheekinterventies zijn vaak projectmatig gestuurd en gericht op specifieke patiëntengroepen. Het zorgprogramma Geïntegreerde Farmaceutische Zorg van Mediq screent non-stop de geneesmiddelen van alle patiënten. Apotheker Maureen de Vos: “Op een simpele manier ben ik dagelijks met de kern van mijn vak bezig. Niet op projectbasis, maar continu.”

PW Magazine 06, jaar 2013 - 08-02-2013 | door Edwin Bos

Continu verbeteren: volop mogelijkheden

Ziekenhuisapotheek MUMC optimaliseert werkprocessen

Projecten op het gebied van continu verbeteren werpen vruchten af in de ziekenhuisapotheek. De samenwerking tussen de werknemers onderling en hun betrokkenheid bij de kwaliteit van de werkzaamheden verbetert en processen lopen efficiënter. De auteurs beschrijven hoe dit tot stand kwam in de ziekenhuisapotheek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

PW Magazine 06, jaar 2013 - 08-02-2013 | door W.B.J. Mens, A. van de Plas, N.M.L. Veldhorst-Janssen, E. Frankfort

Apotheken heten rokers van harte welkom

Kring lanceert stoppen-met-rokenzorg in alle vestigingen

Geneesmiddelen voor stoppen met roken zitten weer in het basispakket. Apothekers kunnen ook gedragstraining en farmacologische ondersteuning aanbieden. Alleen Achmea verwijst de roker voor geneesmiddelen naar de eigen apotheek. Andere zorgverzekeraars kopen de zorg in bij huisartsen en de geneesmiddelen bij landelijke aanbieders.

PW Magazine 06, jaar 2013 - 07-02-2013 | door Edwin Bos

Leverschade niet te onderschatten bijeffect

Veel meldingen van hepatotoxiciteit als bijwerking

Veel geneesmiddelen kunnen schade aan of een verminderde werking van de lever veroorzaken. Het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt hiervan regelmatig meldingen. Dit artikel beschrijft een aantal geneesmiddelen waarbij dit het geval was.

PW Magazine 05, jaar 2013 - 01-02-2013 | door Naomi Jessurun en Florence van Hunsel

‘De huisartsen zeiden: het zullen wel krampjes zijn’

Annabel huilde vanaf haar geboorte vijf of zes uur per dag. Alleen tijdens het eten of slapen was ze stil. Bas van der Meer en zijn vrouw waren na vijf weken radeloos. “We konden haar in al die weken onmogelijk troosten”, zo vertelt Van der Meer, zelf apotheker en werkzaam bij Z-index.

PW Magazine 05, jaar 2013 - 01-02-2013 | door Edwin Bos

Richtlijn verkleint kennisleemte over reflux

Actuele inzichten behandeling bij kinderen

De kennis over oesofageale reflux en oesofageale refluxziekte is beperkt. Recent verscheen een richtlijn over hoe deze aandoeningen herkend en behandeld kunnen worden bij kinderen van 0 tot 18 jaar. De meest gebruikte geneesmiddelen hierbij zijn PPI’s en H2-antagonisten.

PW Magazine 05, jaar 2013 - 01-02-2013 | door L.A. ten Berg-Lammers, M.M. Tabbers

Document acties

Back to top