Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergronden 2013

Jaar lang kuren tegen ‘tikkende tijdbom’

Behandeling met drie middelen tegen hepatitis C

Hij voelt zich niet ziek door zijn ziekte, maar door de medicijnen. Alex Mesman heeft hepatitis C en volgt de laatste kuur om eventuele nadelige gevolgen van zijn ziekte in de toekomst te voorkomen. Een vuurtje in de schuur van zijn ouders veranderde zijn leven.

PW Magazine 05, jaar 2013 - 01-02-2013 | door Frits Baltesen

Silent killer hepatitis C goed te behandelen

Specialist Rob de Knegt: ‘Veel bijwerkingen interferon’

Zo’n drie kwart van de Nederlanders met chronische hepatitis C weet niet dat zij deze ziekte hebben. Een op de twintig zal er uiteindelijk aan overlijden. Volgens maag-darm-leverarts Rob de Knegt is dat jammer omdat de ziekte goed te behandelen is. Daarnaast zijn veel nieuwe middelen in aantocht.

PW Magazine 05, jaar 2013 - 01-02-2013 | door Mike Nettekoven

Besparing maagmiddelen oogst weerstand

Minister onthoudt patiënt goedkope behandeling

Patiënten moeten sinds 1 januari 2012 zelf betalen voor de eerste recepten voor maagzuurremmers. Dat geldt ook voor behandelingen conform de richtlijnen. Volgens sommigen leidt deze bezuiniging tot hogere kosten en onaanvaardbare gezondheidsrisico’s. Anderen vinden dat eerst meer farmaco-economisch onderzoek nodig is.

PW Magazine 05, jaar 2013 - 01-02-2013 | door Edwin Bos

Chronische darmontsteking groeiend probleem

Veel nieuwe medicatie in onderzoek

Het aantal patiënten met chronische ontstekingsziekten van de darmen neemt hand over hand toe. Hoewel de gangbare medicatie bij veel patiënten uitkomst biedt, is er ook behoefte aan nieuwe geneesmiddelen. Daarnaar wordt volop onderzoek gedaan.

PW Magazine 05, jaar 2013 - 29-01-2013 | door Marc de Leeuw

Spiegel

Bij dit PW

PW Magazine 04, jaar 2013 - 25-01-2013 | door Léon Tinke

Tekort stageplaatsen assistenten dreigt

Subsidie van SBA voor leerwerkplek BBL-leerling stopgezet

Vraag en aanbod van stageplaatsen in de apotheek raken steeds verder uit evenwicht. Volgens de Arbeidsmarktmonitor Apotheekbranche van de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken geeft een derde van de ROC’s aan dat er een tekort is. Stagecoördinatoren en apothekers spreken van een zorgelijk signaal.

PW Magazine 04, jaar 2013 - 25-01-2013 | door Edwin Bos

Handiger zorg registreren

Sjabloon helpt bij eenduidige vastlegging in AIS

Registratie van zorgprestaties wordt steeds belangrijker. Dat kan echter nog niet met alle apotheekinformatiesystemen zoals de oude – huidige – versie van Pharmacom. Een handigheidje biedt uitkomst.

PW Magazine 04, jaar 2013 - 25-01-2013 | door Mike Nettekoven

Alert op biofarmaceutica

Spontane meldingen bijwerkingen van groot belang

Biofarmaceutica kennen enkele wezenlijke verschillen met klassieke geneesmiddelen. Voor een goede bewaking van de veiligheid spelen ook spontane meldingen van bijwerkingen door arts en apotheker een grote rol, laat promovendus Hans Ebbers in zijn proefschrift zien.

PW Magazine 04, jaar 2013 - 25-01-2013 | door Linda de Graaf

‘Communicatie met oudere migrant kan beter’

Studie: rol mantelzorger cruciaal

Onder allochtone ouderen ervaren Chinezen de meeste problemen met de apotheek. Door de taalbarrière en door onbekendheid met het Nederlandse apotheeksysteem hebben zij nauwelijks contact in de apotheek. Apothekers zouden zich ervan moeten verzekeren dat iemand kan communiceren met deze ouderen.

PW Magazine 04, jaar 2013 - 25-01-2013 | door Irma Smeenk, Liset van Dijk, Yvonne Groenstege, Cunera van der Linden

Kennisbundeling verbetert VTGM parenteralia

Zes ziekenhuisapotheken slaan handen ineen

Zes ziekenhuisapotheken hebben hun krachten gebundeld en werken samen aan een veiliger gebruik van parenteralia. De ziekenhuisapothekers delen met elkaar de opgedane kennis, zodat ze het wiel niet telkens opnieuw hoeven uit te vinden.

PW Magazine 04, jaar 2013 - 22-01-2013 | door Marc de Leeuw

Nuance van belang bij beoordeling medicijn

LIM: vooralsnog geen ernstige signalen bij gebruik van NOAC’s

Met Lareb Intensive Monitoring is het mogelijk zo realistisch mogelijk in beeld te brengen hoe een geneesmiddel in de praktijk functioneert, vooral wat betreft bijwerkingen. Momenteel volgt het bijwerkingencentrum Lareb de nieuwe orale anticoagulantia (NOAC’s) rivaroxaban en dabigatran. Daaruit zijn vooralsnog geen alarmerende signalen naar voren gekomen.

PW Magazine 04, jaar 2013 - 22-01-2013 | door Marc de Leeuw

KNMP in de aanval

Voorzitter Rik van der Meer heeft plannen te over

Genoeg plannen van de nieuwe KNMP-voorzitter Rik van der Meer: slecht functionerende apothekers moeten eerder op de vingers worden getikt en de KNMP krijgt een nieuwe structuur. De komende maanden steekt hij vooral veel energie in de politiek: “Ik probeer Den Haag ervan te overtuigen dat we samen een probleem hebben.”

PW Magazine 03, jaar 2013 - 18-01-2013 | door Frits Baltesen

Nog lange weg naar wijkgerichte ouderenzorg

Organisatie van medicatiebewaking nog niet helder

Het kabinet-Rutte II wil de kwaliteit van de ouderenzorg verbeteren door de zorgverlening te verschuiven naar het wijkniveau, staat in het regeerakkoord. Dat is een goed idee, zegt Dinny de Bakker, bijzonder hoogleraar op het gebied van de eerste lijn: “Maar dat wordt een lange weg.”

PW Magazine 03, jaar 2013 - 18-01-2013 | door Frits Baltesen

Stop de vrije tarieven

Vrije prijzen schaden kwaliteit farmaceutische zorg

Vrije tarieven in de farmaceutische zorg leveren niet de gewenste kwaliteit van zorg. Apothekers ontvangen te lage vergoedingen en nieuwe zorgprestaties zijn onvoldoende gecontracteerd. Volgens apotheker en adviseur Erik Gerritsen is de snelste oplossing dat de Nederlandse Zorgautoriteit weer redelijke tarieven vaststelt.

PW Magazine 03, jaar 2013 - 18-01-2013 | door Erik Gerritsen

Apothekers sporen ouderen met valrisico op

Zo’n honderd deelnemers aan valpreventieproject

Een project op het gebied van geneesmiddelen die risico op vallen geven, heeft bij deelnemende apothekers voor meer bewustwording gezorgd. “Bij sommige geneesmiddelen was ik me niet bewust van de risico’s bij ouderen, zoals bij dipyridamol.” In het project zijn ook de huisartsen betrokken. Patiënten waarderen de extra zorg die ze van hun apotheker krijgen.

PW Magazine 03, jaar 2013 - 18-01-2013 | door Tamara Schellekens, Marcel Bouvy, Martine Kruijtbosch

Verkenners

Bij dit PW

PW Magazine 02, jaar 2013 - 11-01-2013 | door Léon Tinke

Diergeneesmiddel dringt door tot apotheek

Animo voor antivlooien spot-on en voedingssupplementen

Het is al enkele keren geprobeerd: de introductie van diergeneesmiddelen in apotheken. Maar na een paar mislukkingen lijken deze producten nu echt door te breken. Sinds afgelopen oktober besloten vijftig apothekers artikelen als ontwormingsmiddelen en vlooienbanden te verkopen. Distributeur Firmus Farma: “En dit jaar komen er honderden apothekers bij.”

PW Magazine 02, jaar 2013 - 11-01-2013 | door Frits Baltesen

Substitutie vaak riskant

Psychofarmaca: pas op met uitwisseling directe en gereguleerde afgifte

Er bestaat bijna geen vergelijkend onderzoek tussen middelen met directe en gereguleerde afgifte. Studies met carbamazepine en quetiapine wijzen op betere verdraagbaarheid van gereguleerde afgifte. Dosering eenmaal daags bevordert de therapietrouw. Daardoor kan substitutie van psychofarmaca het behandelresultaat wezenlijk beïnvloeden.

PW Magazine 02, jaar 2013 - 11-01-2013 | door Dan Cohen en Anton J.M. Loonen

Buddy’s geven apotheek een menselijk gezicht

Prijswinnend project nu reguliere zorg

Acht assistenten van Apotheek Stevenshof in Leiden zijn buddy voor patiënten in de palliatieve fase. Zorgverzekeraars vergoeden deze persoonlijke zorg echter niet. Apotheker Anne-Margreeth Krijger: “We hebben geprobeerd deze zorg gefinancierd te krijgen, maar dit is niet in geld uit te drukken.”

PW Magazine 02, jaar 2013 - 10-01-2013 | door Edwin Bos en Natascha Kayser

Verschil van inzicht over PPI via sonde

Meeste adviezen: vervanging door omeprazol

Apothekers handelen een vraag van een mantelzorger over toediening van pantoprazol via een sonde heel verschillend af. De meesten kiezen voor vervanging van pantoprazol door het beter hanteerbare omeprazol. In het algemeen is het uitvragen van de casus nog voor verbetering vatbaar. Dat blijkt uit onderzoek van mystery guests van onderzoeksbureau AMP.

PW Magazine 02, jaar 2013 - 08-01-2013 | door Marc de Leeuw

Document acties

Back to top