Achtergronden 2014
Veel support voor advies probiotica bij antibiotica
Ook kritiek: onderzoeken zouden onvoldoende power hebben
Service Apotheek mocht geen gezondheidseffecten claimen voor een probioticum van het eigen huismerk, zo oordeelde de Reclame Code Commissie vorig jaar. Aanleiding was een klacht van een klant: het zou gevaarlijk zijn en niet wetenschappelijk onderbouwd. Maar er is toenemend bewijs voor het nut van probiotica.
‘Veel pillen pakken voor oudere patiënt slecht uit’
Geriater Rob van Marum denkt dat medicatie van 80-plussers vaak beter kan
Geriater Rob van Marum ziet mogelijkheden om de farmaceutische zorg bij ouderen te verbeteren, zegt de recent benoemde bijzonder hoogleraar aan het VUmc. Hij pleit ervoor meer te kijken naar de praktische winst die ouderen hebben van geneesmiddelen. Ouderen kunnen hun basisconditie opvoeren door zich beter te voeden.
‘Geneesmiddelen zijn niet duur, het systeem is duur’
Oprichter MyTomorrows Ronald Brus brengt medicijnen sneller naar patiënten
Het duurt veel te lang voordat geneesmiddelen op de markt komen, zegt Ronald Brus, arts en ex-CEO van biotechbedrijf Crucell. Hij is een van de oprichters van MyTomorrows. Dit initiatief, dat patiënten jaren eerder aan geneesmiddelen wil helpen, begint nu wereldwijd te lopen. “Medicijnen zijn niet duur, het systeem is duur.”
Onderbreken of voortzetten
Invloed MAO-remmers, SSRI’s en epoëtine op hemodynamica bij operaties
Bij operaties wordt medicatie soms gestopt, met het risico dat een psychiatrische behandeling in gevaar komt. In de praktijk blijkt de invloed van MAO-remmers en SSRI’s op hemodynamica echter beperkt. Preoperatief epoëtine verlaagt het transfusiepercentage minder dan klinische studies suggereren.
Tumorgedrag in beeld tijdens behandeling met oncolytica
Moleculaire beeldvorming ondersteunt doelgerichte therapie
Radioactieve tracers voor PET-beeldvorming zijn bruikbaar om de tumoreigenschappen te monitoren tijdens behandeling met oncolytica. Daarnaast kunnen fluorescent gelabelde antilichamen gebruikt worden voor lokale detectie van tumorlaesies. Daarmee zal in de nabije toekomst lokale beeldvorming van tumoren mogelijk zijn.
Deel allochtonen begrijpt medicijnetiket onvoldoende
Nodig: mondelinge toelichting en check of boodschap is begrepen
De helft van de volwassenen ervaart soms problemen met het begrijpen van doseringsinstructies en/of waarschuwingen op geneesmiddeletiketten, toont Amerikaans onderzoek aan. Dit kan een belangrijke oorzaak zijn van niet-correct gebruik van geneesmiddelen. Nederlands onderzoek geeft dezelfde resultaten.
Communicatie apotheek en huisarts kan stuk beter
Apothekersassistenten volgen advies KNMP Kennisbank vaak niet op
Voordat een apotheek geneesmiddelen aflevert, moeten eventuele medicatiebewakingsignalen zijn opgehelderd. Maar in veel apotheken ontbreken duidelijke afspraken over de afhandeling van deze signalen. Ook is niet duidelijk wie zo nodig contact opneemt met de huisarts, blijkt uit een enquête onder apothekers en apothekersassistenten.
Duo huisarts/apotheker biedt stoppen-met-roken-zorg
Apothekers bewaken kosten van ondersteunende medicatie
Apothekers en huisartsen rondom het Brabantse Oosterhout bieden stoppen-met-roken-zorg geïntegreerd aan in de eerste lijn. De Stichting Farmaceutische Zorg en de huisartsenzorggroep Zorroo ontwikkelden samen een zorgprogramma. CZ tekende een ketencontract voor deze zorg.
Apothekers kunnen rol bij wondzorg verder uitbouwen
Behandeling van wonden steeds meer evidence-based
Apothekers kunnen een belangrijke rol spelen op het gebied van wondzorg. Tijdige levering van de juiste verbandmaterialen bijvoorbeeld is cruciaal voor een goede behandeling. Verder wordt de wetenschappelijke onderbouwing van wondzorg steeds sterker.
Vergoeding voor wondzorg verschilt per zorgverzekeraar
Onduidelijk hoeveel verlies apothekers op middelen maken
Voor apothekers zijn wondzorgmiddelen een klein deel van hun omzet, maar de vergoedingen zijn karig. Sommige producten gaan met verlies de deur uit. Het vergoedingenbeleid tussen zorgverzekeraars verschilt sterk.
Azitromycine bij CF: wekelijkse onderhoudsdosering volstaat
Farmacokinetisch onderzoek leidt tot prettiger therapie bij taai ziekteproces
Azitromycine wordt als antibioticum toegepast voor de bestrijding van infecties en ontstekingsreacties die zich voordoen bij cystische fibrose. Het blijkt mogelijk te volstaan met één dosering per week. Gelijktijdig gebruik met dornase alfa is verantwoord. De achteruitgang van de longfunctie wordt echter niet blijvend vertraagd.
Inhalatiecorticosteroïde in de laagst effectieve dosering
Mate van astmacontrole centraal in herziene NHG-Standaard Astma bij kinderen
In de herziene NHG-Standaard Astma bij kinderen staat nu explicieter dat er geen plaats is voor anticholinergica, langwerkende luchtwegverwijders al dan niet samen met inhalatiecorticosteroïden, leukotrieenantagonisten en inhalatiecorticosteroïden bij kinderen jonger dan 1 jaar. Verder is er veel aandacht voor het afbouwen van inhalatiecorticosteroïden.
Leerstoel Farmaceutische analyse verdwijnt uit Utrecht
Hoogleraar Ad de Jong neemt afscheid
Met het vertrek van hoogleraar Ad de Jong verdwijnt de leerstoel Farmaceutische analyse van de Universiteit Utrecht. Door het beperkte aantal analytische uren in het huidige curriculum vreest De Jong dat industrieapothekers op termijn onvoldoende worden opgeleid. Maar deze zijn volgens hem hard nodig.
Reinigingsvalidatie van bereidingsvaten: de praktijk
Schoonmaak na productie bupivacaïne brengt problemen aan het licht
De reiniging van ‘steriele’ bereidingsvaten is gevalideerd na productie van bupivacaïne. De keuze van de analysemethode en van de acceptatielimiet is daarmee getest in een praktijksituatie. De validatie heeft geleid tot aanpassing van de configuratie. Het blijkt belangrijk een realistische en praktische limiet te kiezen en niet de strengste limiet.
Intensieve begeleiding bij DOAC’s en VKA’s cruciaal
Therapietrouw speerpunt bij orale antistollingsmiddelen
De nieuwe direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) geven meer kans op therapieontrouw, althans volgens bronnen gelieerd aan de trombosediensten. Het is de vraag of dit klopt. Dit artikel brengt de onderzoeksgegevens inzake antistolling en spoort apothekers aan therapietrouw voor OAC’s tot speerpunt van hun patiëntveiligheidsprogramma te maken.
Praktische handvatten bij de behandeling van parkinson
Instelling van patiënt op levodopa en therapietrouw luisteren bijzonder nauw
Behandeling van de ziekte van Parkinson omvat veel meer dan de behandeling van de motorische problemen als gevolg van een dopaminerg tekort. En substitutie van medicatie kan leiden tot ontregeling van de klachten, en mag dus niet zonder overleg met de neuroloog geschieden. Een multidisciplinaire aanpak verdient de voorkeur.
Parkinson-short stay helpt medicatie beter in te stellen
Korte interventie mogelijk alternatief voor definitieve opname
Apothekers van het Martini Ziekenhuis Groningen nemen deel aan een multidisciplinair overleg op de parkinson-short stay-afdeling van verpleeghuis Maartenshof. Een pilot wees uit dat de apotheek kan bijdragen aan het optimaliseren van het medicatiegebruik, vooral op het gebied van niet-parkinsonmedicatie.
‘Ik voelde me beetgenomen door die rotziekte parkinson’
De ontwrichtende werking van een progressieve hersenziekte
Aan de diagnose ziekte van Parkinson gaat soms een lange zoektocht vooraf. Lea Bouterse verslikte zich vaak, voelde zich moe en had last van stijfheid, maar onduidelijk was waar die klachten vandaan kwamen. Totdat de neuroloog vroeg hoe het met het lezen ging. “Ik weet dat moment nog exact, het precieze tijdstip van de diagnose.”
ParkinsonNet vergroot kennis van 2700 zorgverleners
Apothekers nu ook betrokken bij verbetering zorg parkinsonpatiënten
Tien jaar na de oprichting zijn maar liefst 2700 zorgverleners aangesloten bij ParkinsonNet. Deze organisatie vergroot de expertise voor zorgverleners, onder wie enkele tientallen apothekers, die patiënten met de ziekte van Parkinson behandelen, en faciliteert de onderlinge samenwerking.
Multi target-therapie belofte bij kinderhersentumoren
Meervoudige behandeling lijkt tumorontsnappingsmechanisme te overwinnen
Hersentumoren vormen bij kinderen de meest voorkomende oncologische doodsoorzaak. Angiogenese is voor de tumorgroei en -progressie essentieel. Toch blijken anti-angiogene therapieën onvoldoende effectief. Er zijn aanwijzingen dat multi target-therapie helpt het tumorontsnappingsmechanisme te overwinnen.