Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergrond 2016

Toekomstdroom Google: chip tegen diabetes, astma, reuma

Samenwerking met GSK moet leiden tot nieuwe generatie geneesmiddelen

Farmaceutisch bedrijf GSK en Google slaan de handen ineen: samen gaan ze de komende jaren met neurotechnologie proberen ziekten te bestrijden. Chips sturen dan aangepaste elektrische signalen naar organen. GSK: “We hebben al veelbelovende resultaten behaald.”

PW51 - 23-12-2016 | door Frits Baltesen

'Opmars van vrouwen goed voor het vak én de patiënt'

Toename van vrouwen gaat samen met veranderingen in de farmacie

De apotheker is steeds vaker vrouw. Gezien het aantal meisjes dat farmacie studeert zal dat alleen maar toenemen. Hoe hebben vrouwen het vak veranderd en worden mannen een minderheid in de apotheek? Ex-KNMP-voorzitter Marga van Weelden: “Beiden hebben we nodig: man en vrouw. Samen maken we dit beroep.”

PW51 - 23-12-2016 | door Frits Baltesen

Indicatie op recept bijna rond

'Huisartsen zien mij als volwaardig medebehandelaar'

Huisartsen vragen openbaar apotheker Maarten Boon regelmatig naar de beste keus bij het voorschrijven van inhalatoren. Voor het nieuwe jaar hoopt hij de indicaties bij deze recepten te krijgen.

PW51 - 23-12-2016 | door Edwin Bos

Vooral meer longkanker, COPD en dementie in 2030

RIVM voorspelt forse verschuivingen in top 10 van ziekten

Meer patiënten met longkanker, COPD en dementie. Dat is grofweg het beeld dat de huisarts van 2030 volgens het RIVM in zijn spreekkamer zal aantreffen. De vergrijzing en de toename van chronisch zieken legt een hoge druk op de farmaceutische patiëntenzorg. Dit vraagt om een andere aanpak door apothekers en geneesmiddelproducenten.

PW51 - 23-12-2016 | door Berit Sinterniklaas

Meer investeren in relaties

'Reactie van huisarts was voor mij een wake-up call'

Over een paar jaar gaan ook apothekers voorschrijven, voorspelt openbaar apotheker Elze Alons. Maar huisartsen en apothekers moeten elkaar eerst nog wel beter leren kennen.

PW51 - 23-12-2016 | door Edwin Bos

Kleine, cruciale aanpassing vaak belangrijker dan gadgets

Lectoraat Hogeschool Utrecht zorgprocessen in de farmacie

Een speciaal lectoraat van Hogeschool Utrecht onderzoekt hoe farmaceutische vernieuwingen bij zorgverleners en patiënten kunnen terechtkomen. Doel: de gezondheidszorg effectiever en efficiënter maken. “Een waterdicht systeem is nodig om optimale farmaceutische patiëntzorg te krijgen.”

PW51 - 23-12-2016 | door Frans van den Houdt

Kijken naar de zuiderburen

'Industrie stevig verankerd in de opleidingen in België'

Industrieapotheker Loes Mehlkopf werkt afwisselend in de Nederlandse en Belgische vestiging van Bayer. Ze hoopt dat ook in ons land, net als bij onze zuiderburen, een master industriële farmacie komt.

PW51 - 23-12-2016 | door Edwin Bos

Winnaar osimertinib is 'mooi voorbeeld' precision medicine

'Tijdperk van de small molecules en de blockbusters is niet voorbij'

De Leidse hoogleraar Ad IJzerman zet “een mooi voorbeeld van doelgerichte therapie” bovenaan in de Top 3 Geneesmiddelen van 2016. Het winnende osimertinib valt alleen longkankercellen aan met een specifieke mutatie. Hartfalenmiddel sacubitril volgt op de tweede plek en biologicals voor eosinofiel astma staan op nummer 3.

PW51 - 23-12-2016 | door Cindy Reinders

LSP trekt overdracht vlot

Closed loop: altijd het actuele medicatieoverzicht

Projectapotheker Evianne van der Kruk werkt in het Groene Hart Ziekenhuis onder meer aan het poliklinisch voorschrijfsysteem. Van recepten op papier en faxen hoopt ze snel definitief afscheid te nemen.

PW51 - 23-12-2016 | door Edwin Bos

'Technologie bepaalt stappen in geneesmiddelontwikkeling'

Hoogleraar Ingrid Molema van Universiteit Medisch Centrum Groningen

Om geneesmiddelen heel gericht te kunnen inzetten en effectiever te maken, zijn steeds verfijndere weefselanalyses nodig. Hoogleraar Ingrid Molema verwacht binnen vijftien jaar een significante doorbraak. “Als je in het lab moleculaire duiding kunt geven aan het weefsel van een patiënt, kun je daar vervolgens je therapeutische interventie op afstemmen.”

PW51 - 23-12-2016 | door Frans van den Houdt

Bloei Nederlandse start-ups in research geneesmiddelen

Biotechbedrijfjes ontdekken medicijnen tegen kanker, reuma en lupus

Het ene na het andere Nederlandse farmabedrijf is de afgelopen tijd voor veel geld verkocht aan buitenlandse ondernemingen. En inmiddels zijn alweer enkele nieuwe start-ups bezig met veelbelovende geneesmiddelen. “Met SYD985 leven borstkankerpatiënten een jaar langer.”

PW51 - 23-12-2016 | door Frits Baltesen

ROC's leveren volwaardige apothekersassistenten af

Farmaceutische patiëntenzorg belangrijk onderdeel opleiding

Het beroep van apothekersassistent verandert en de opleiding verandert mee. Sinds augustus maken de 27 ROC’s die een assistentenopleiding aanbieden gebruik van het nieuwe kwalificatiedossier. Meer aandacht voor farmaceutische patiëntenzorg en minder voor bereidingen. Onduidelijkheid in het veld werpt echter een schaduw over de studie.

PW50 - 16-12-2016 | door Frans van den Houdt

Individuele baten-risicobalans zinvol voor preventie beroerte

Optimale behandeling met orale anticoagulantia bij atriumfibrilleren

Observationele gegevens kunnen inzicht geven in de individuele balans van baten en risico’s van een behandeling met orale anticoagulantia bij patiënten met atriumfibrilleren, blijkt uit promotieonderzoek van Rianne van den Ham. Een positieve baten–risicobalans voor de ene patiënt geldt namelijk niet automatisch ook voor een andere.

PW50 - 16-12-2016 | door Rianne van den Ham

Stagelopen in de apotheek vereist kwaliteit van opleider

UPPER-beleid voor opleidingsapotheken in de openbare farmacie

Stages zijn een essentieel onderdeel van de opleiding tot apotheker. UPPER organiseert de apotheekstages voor studenten farmacie in Utrecht en hanteert daarbij een kwaliteitsbeleid voor de opleidingsapotheken. Om een beter beeld de krijgen van de stand van zaken voor wat betreft stages, zette UPPER feiten, meningen en wensen op een rijtje.

PW50 - 16-12-2016 | door Lyda Blom, Nina Winters, Aukje Mantel-Teeuwisse en Marcel Bouvy 1 reactie

Metformine serieuze optie bij zwangerschapsdiabetes

Minder gewichtstoename bij moeder, kleiner risico op neonatale hypoglykemie

Zwangerschapsdiabetes is een ernstige aandoening, waarvan de incidentie toeneemt en waarschijnlijk blijft stijgen. Metformine blijkt net als insuline effectief in de glucoseregulatie bij zwangerschapsdiabetes. Vergeleken met insuline is er bij de moeder minder gewichtstoename en minder kans op hypertensieve aandoeningen. Ook het risico op neonatale hypoglykemie is kleiner.

PW49 - 09-12-2016 | door Benedikte-Noël Cuppers-Maarschalkerweerd

HbA1c sneller op orde bij eerdere start insuline

Behandeling van diabetes mellitus type 2 in de dagelijkse praktijk

Artsen volgen niet altijd de richtlijnen voor diabetes mellitus type 2 en stellen een behandeling met insuline nog wel eens uit. Wanneer eerder gestart wordt met insuline is de kans op een betere glucoseregulatie echter vergroot, blijkt uit promotieonderzoek van Ruth Mast. “Ook is meer aandacht nodig voor jonge patiënten die met minder gunstig glucoseverloop te maken hebben.”

PW49 - 09-12-2016 | door Ruth Mast

‘Kunstmatige alvleesklier geeft patiënt vrijheid terug’

Robin Koops start volgend jaar met de productie van tweeduizend stuks

Meerdere keren per dag bloed prikken, koolhydraten tellen en insuline spuiten. Mogelijk hoeft dat binnenkort allemaal niet meer dankzij de bi-hormonale kunstalvleesklier op zakformaat, een uitvinding van diabetespatiënt en ondernemer Robin Koops. “Van sporten tot alcohol drinken en slapen, de patiënt hoeft nergens meer bij na te denken.”

PW49 - 09-12-2016 | door Edwin Bos

Criteria voor een goede meter volgens zorgverlener én patiënt

Enquête in regio Zwolle: betrouwbaarheid meter belangrijkste

Een groep zorgverleners in de regio Zwolle heeft een reeks kenmerken geformuleerd waaraan bloedglucosemeters zouden moeten voldoen. De basis daarvan is onder meer een enquête onder patiënten. Daaruit blijkt dat veel mensen met diabetes vinden dat het gebruiksgemak beter kan.

PW49 - 09-12-2016 | door R. Slingerland, D.K. Boom, H. van der Vegt-Nijenhuis, H. Pater, A. Spaans-Hummelink, E. van der Vegt, A.M. Driemeyer, T. Vriesendorp

Toenemende consensus over bloedglucosemeting

Protocol KNMP en andere zorgpartijen over gebruik bloedglucosemeters

Binnenkort komt meer duidelijkheid over het goed gebruik en de kwaliteit van bloedglucosemeters. De KNMP en vele andere betrokken zorgpartijen werken aan een consensusdocument dat helderheid biedt na de onrust die was ontstaan over de kwaliteit van medische hulpmiddelen en de substitutie.

PW49 - 09-12-2016 | door Frits Baltesen

Diabeteszorg stap vooruit met continue glucoseregistratie

Makkelijk: patiënt houdt meermalen per dag reader voor sensor

Genezing van diabetes type 1 is ver weg, maar de komst van een sensor waarmee patiënten – zonder vingerprikken – eenvoudig hun glucosewaarde kunnen aflezen, brengt de diabeteszorg wel een stap voorwaarts, stelt hoogleraar Cees Tack. “Vooral als zorgverzekeraars tot vergoeding overgaan.” Een sensor gekoppeld aan een insulinepomp komt er mogelijk voor moeilijk instelbare patiënten.

PW49 - 09-12-2016 | door Cindy Reinders

Document acties

Back to top