Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergrond 2016

Aspirine verbetert overleving na kanker

Het gebruik van laaggedoseerd acetylsalicylzuur na de diagnose kan de overleving van darmkanker en mogelijk ook prostaat- en borstkanker met ongeveer 15% verbeteren. Dat blijkt uit een systematische review en meta-analyse.

PW 20 - 20-05-2016 | door Loes Ariaans

Visie en financiën noodzakelijk voor brede invoering eHealth

Project eLabel wil technologie-ondersteunde zorg stimuleren

Ontwikkelingen op het gebied van eHealth zijn veelbelovend, toch blijft grootschalige implementatie uit. Met een unieke aanpak probeert het project eLabEL het gebruik van eHealth in de eerstelijnszorg te stimuleren. Zogenoemde living labs zijn opgezet waarin patiënten, zorgverleners, kennisinstituten en eHealth-bedrijven nauw samenwerken.

PW 20 - 20-05-2016 | door Martine Huygens en Ilse Swinkels

Nooit te oud voor iPad-zorg

94-jarige mevrouw De Neef wil apparaat voor geen goud missen

Leeftijd speelt geen rol bij het gebruik van beeldschermzorg, bewijst de 94-jarige Elisabeth de Neef. Met haar iPad maakt ze makkelijk contact met huisarts en verpleegkundige.

PW 20 - 20-05-2016 | door Frans van den Houdt

Nieuwe technologie houdt de patiënt beter bij de les

Zorgverlener monitort therapietrouw en kwaliteit van inhalatietechniek

Slimme apparaten kunnen zorgverleners een betrouwbaar, precies en snel beeld geven van therapietrouw bij patiënten. Onderzoekers Marcia Vervloet en Erwin Vasbinder hopen binnenkort te onderzoeken hoe ze jonge astmapatiënten met nieuwe technologie kunnen helpen. Zodat ze zelfs dagelijks kunnen meten of iemand zijn inhaler goed rechtop houdt.

PW 20 - 20-05-2016 | door Frits Baltesen

Evolutie van big data: grote impact op farmacie

‘Europese Unie stimuleert gebruik van eHealth en mHealth’

Data uit eHealth-apps en online patiëntenregistraties spelen een belangrijke rol in de gezondheidszorg. Elizabeth Kuiper van de Europese federatie van de farmaceutische industrie – één van de deelnemers aan de eHealth Week 2016 – over hoe Europa zich warmloopt voor eHealth-toepassingen.

PW 20 - 20-05-2016 | door Edwin Bos

Monitor effect, pas dosis aan

Interactie fentanyl + rifampicine brengt teller op duizend

De interactie van fentanyl en rifampicine is de duizendste die in de G-Standaard is opgenomen. Bij opioïderotatie verdient de dosering bijzondere aandacht.

PW 18 - 06-05-2016 | door Annemarie Heersche en Arjan Polderman

Bacteriële vaginose: lichte voorkeur metronidazol lokaal

Eerstekeuzemiddel tegen vaginale schimmelinfecties niet leverbaar

Lokale therapie is volgens de herziene NHG-Standaard Fluor vaginalis zowel bij vaginale schimmelinfecties als bij bacteriële vaginose eerste keus. Een eenmalige orale gift metronidazol is vanwege het gebruiksgemak wel een gelijkwaardig alternatief voor een wekelijkse kuur met ovules, maar geeft een hogere kans op recidieven en bijwerkingen.

PW 18 - 06-05-2016 | door Cindy Reinders

Lareb toont al kwart eeuw de kracht van spontane rapportage

Kennis over bijwerkingen en geneesmiddelenbewaking wordt wijd verspreid

Inhoudelijke kennis van geneesmiddelen, pathofysiologische kennis van bijwerkingen en epidemiologische methoden: ziedaar de kern van het werk van Lareb. Begonnen als een regionaal initiatief van Tilburgse apothekers en huisartsen is het centrum in 25 jaar uitgegroeid tot een nationaal, onafhankelijk, wetenschappelijk instituut.

PW 18 - 06-05-2016 | door Kees van Grootheest en Linda Härmark

‘Bekendheid groeit, maar er is nog een wereld te winnen’

Lareb-directeur Agnes Kant legt nadruk op goede communicatie

Farmacovigilantie staat of valt met goede communicatie, verzekert Agnes Kant, directeur van Bijwerkingencentrum Lareb, dat 25 jaar bestaat. Dat betekent mediaoptredens, een nieuwe website en kennisbank opzetten, het meldformulier verbeteren en een speciale app lanceren. “Patiëntveiligheid bevorderen staat hierbij steeds voorop.”

PW 18 - 06-05-2016 | door Frans van den Houdt

Schwartz schat GFR beter bij jongere

Voor het schatten van de nierfunctie bij kinderen en adolescen-ten én bij volwassenen tot 40 jaar met een milde tot matige nierfunctiestoornis is de formule van Schwartz mogelijk betrouwbaarder dan de CKD-EPI-formule. Daarop wijzen de resultaten van een Franse studie.

PW 18 - 06-05-2016 | door Loes Ariaans

Primaire preventie HVZ weinig effectief

Bij patiënten met een gemiddeld risico op hart- en vaatziekten verlaagt het gebruik van antihypertensiva het cardiovasculaire risico niet. Een statine geeft een kleine vermindering van het risico op een cardiovasculair event. Dat blijkt uit de resultaten van de HOPE-3-studie.

PW 17 - 29-04-2016 | door Loes Ariaans

Gebruik van SSRI’s stijgt fors ondanks ernstige bijwerkingen

Epidemiologisch onderzoek onder middelbare en oudere populatie

Hoewel de effectiviteit voor sommige indicaties niet altijd is bewezen en er soms ernstige bijwerkingen zijn, gebruikten in 2014 zo’n één miljoen Nederlanders een antidepressivum. Vooral ouderen lopen risico’s. “We kunnen echter niet zeggen dat sprake is van overbehandeling”, concluderen onderzoekers Nikkie Aarts en Raymond Noordam.

PW 17 - 29-04-2016 | door Nikkie Aarts, Raymond Noordam, Bruno H. Stricker, Loes E. Visser

Inhalatie van droog poeder veelbelovend bij longinfectie

Pulmonale toediening antibiotica: snelle werking en minder bijwerkingen

Pulmonale toediening van antibiotica blijkt veelbelovend voor de behandeling van infectieuze longaandoeningen. Een snelle werking op de plaats waar het geneesmiddel nodig is en minder systemische bijwerkingen zijn belangrijke voordelen. De Twincer-familie van droogpoederinhalatoren biedt uitkomst voor hoge doseringen.

PW 17 - 29-04-2016 | door Marcel Hoppentocht

Prijzenslag op markt voor doorgeleverde bereidingen

Zorgverzekeraars zoeken naar alternatieven voor Fagron

Zorgverzekeraars vinden dat de prijzen van doorgeleverde bereidingen te hoog zijn opgelopen. Vrijwel alle verzekeraars zijn bezig de kosten te verlagen. Ze worden geholpen door de snel toenemende concurrentie voor onder meer Fagron. CZ: “Waarom meer betalen als het minder kan?”

PW 17 - 29-04-2016 | door Frits Baltesen

Plaatselijke verdoving tegen naaldpijn langs de meetlat

Geen plaats voor lidocaïne-spray als lokaalanaestheticum op intacte huid

Een venapunctie, een vaccinatie of het inbrengen van een canule kan pijnlijk zijn. Sommige patiënten zijn bij voorbaat angstig en gespannen, wat het nog lastiger maakt. Lokaalanaesthetica kunnen de prik minder pijnlijk maken. Maar werken deze middelen en zijn ze praktisch toepasbaar? Zeker is dat altijd psychologische interventie zoals afleiding nodig is.

PW 17 - 29-04-2016 | door Darko Mitrovic, Wisse Bakker, Erwin ten Hoeve en Nedim Cimic

Niet knippen, maar sealen

Goorse Apotheek vervangt Sepastrip door eigen werkwijze

Knippen in medicatiezakjes zorgde in de Goorse Apotheek voor een probleem: hoe hiermee om te gaan? Het team ontwikkelde zelf een praktische oplossing door het geneesmiddel dat stopt, in het zakje te isoleren met een seal en een sticker.

PW 17 - 29-04-2016 | door Eva de Koning

Paracetamol niet effectief bij artrose

Diclofenac in een dosering van 150 mg per dag is het meest effectief bij pijn door heup- en knie-artrose. Paracetamol is in geen enkele dosering effectief. Dat blijkt uit een netwerk-meta-analyse.

PW 16 - 22-04-2016 | door Loes Ariaans

Huisarts steeds trouwer aan richtlijnen bij voorschrijven

Minder vaak keuze voor simvastatine als eerste cholesterolverlager

Huisartsen zijn de afgelopen tien jaar vaker volgens de richtlijnen gaan voorschrijven, blijkt uit de Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik. Per regio kan het voorschrijfgedrag nog wel sterk verschillen, zoals bij de protonpompremmers.

PW 16 - 22-04-2016 | door Anke Lambooij en Rob Essink

PRE score verbetert inschatting langetermijneffecten medicijnen

Biomarkers helpen om gezondheidseffecten voor de patiënt te voorspellen

Bij sommige geneesmiddelen is niet duidelijk wat de gezondheidseffecten zijn op de lange termijn. Soms blijken behandelingen achteraf niet effectief en zelfs schadelijk voor de patiënt. Promovendus Bauke Schievink zocht daarom naar een manier om met biomarkers medicijneffecten beter te voorspellen. De PRE score blijkt een geschikt hulpmiddel.

PW 16 - 22-04-2016 | door Bauke Schievink

Werk apotheker overal zichtbaar: in de wachtkamer en op straat

Apotheek Poldervaart informeert patiënten met eigen mediacampagne

Apothekers moeten patiënten meer laten zien wat ze allemaal doen met recepten. Apotheek Poldervaart, een 24-uurs poliklinische apotheek in Schiedam, presenteert alle interventies op een beeldscherm in de wachtruimte, op billboards in de regio en op een jaarkalender voor patiënten.

PW 16 - 22-04-2016 | door Blessing Odigie en Mitad Saraç 2 reacties

Document acties

Back to top