Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergrond 2016

Allergie bekend, toch anafylactische shock

Overgevoeligheid stond op medicatieoverzicht, maar dat is niet geraadpleegd

Een patiënt krijgt op de operatiekamer cefazoline toegediend. Hierdoor belandt hij in een anafylactische shock, maar hij wordt succesvol gereanimeerd. Achteraf blijkt dat de patiënt tijdens een eerdere operatie ook allergisch heeft gereageerd na toediening van antibiotica. Maatregelen zijn nodig om dit soort situaties te voorkomen.

PW 16 - 22-04-2016 | door A. van de Plas en D.A. Opstelten

CBG ruimt plaats in voor wensen van patiënten

Nieuw collegelid Annemiek van Rensen speciaal voor belang van patiënten

Om het contact met patiënten te versterken, heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vorig jaar Annemiek van Rensen aangesteld. Zij gaat op zoek naar wat patiënten belangrijk vinden. Hoe het CBG ‘zachte waarden’ meeweegt bijvoorbeeld. “Maar de beschikbaarheid van geneesmiddelen staat met stip op nummer één.”

PW 15 - 15-04-2016 | door Frits Baltesen

Vrijheid van meningsuiting leidend voor tuchtcollege

Klacht tegen hoofdredacteur Geneesmiddelenbulletin afgewezen

Dick Bijl, arts en hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin (Gebu), heeft zich in een artikel en in het tv-programma Brandpunt kritisch uitgelaten over ADHD-behandeling bij volwassenen. Een psychiater diende hierover een klacht in bij het tuchtcollege, maar krijgt nul op het rekest.

PW 15 - 15-04-2016 | door Catelijne Bach en Wouter van Loon

Vergelijking verbetert voorschrijfgedrag

Een vergelijking maken tussen beroepsbeoefenaars (peer comparison) en verantwoording afleggen over voorschrijven zijn effectieve strategieën om het voorschrijfgedrag van antibiotica door huisartsen te beïnvloeden. Dat blijkt uit twee recente studies.

PW 15 - 15-04-2016 | door Loes Ariaans

Medicatiebewaking op nierfunctie stap dichterbij

Labwaarden opvragen voorlopig nog handwerk in de regio Dordrecht

Openbaar apothekers in de regio Dordrecht hebben via een web-interface toegang tot zeven labwaarden die zijn aangevraagd door huisartsen én specialisten. Om geautomatiseerd te kunnen bewaken op nierfunctie wachten de apothekers op aanpassingen van de apotheekinformatiesystemen, vertelt projectleider Bastien Beetstra.

PW 15 - 15-04-2016 | door Edwin Bos

Langetermijnstudies gewenst voor nieuwe cholesterolverlagers

PCSK9-remmers welkom voor hoogrisicopatiënt die niet uitkomt met statine

De recent geregistreerde PCSK9-remmers evolocumab en alirocumab behoren tot een nieuwe klasse van cholesterolverlagers. Ze zijn geregistreerd voor de behandeling van familiaire en niet-familiaire hypercholesterolemie en van gemengde dyslipidemie, maar ze zijn nu – in afwachting van cardiovasculaire uitkomststudies – vooral geschikt voor hoogrisicopatiënten.

PW 14 - 08-04-2016 | door Illiana Meurs, Peter Mol en Frank Holtkamp

RAAS-remmer niet superieur bij diabeten

RAAS-remmers zijn niet superieur aan andere antihypertensiva bij het verlagen van het risico op harde cardiovasculaire en renale eindpunten. Dat blijkt uit een meta-analyse.

PW 14 - 08-04-2016 | door Loes Ariaans

Meedenken over optimale therapie bejaarde hartpatiënt

Apotheker moet kennis over labwaarden en (patho)fysiologie op orde hebben

Een oude dame van 92 jaar is plotseling gevallen, zonder iets te breken. Wel is ze erg verward en sinds een paar dagen komt ze haar bed niet meer uit. Ze is bekend met hartfalen, maar is uitbehandeld door de cardioloog en ook de huisarts wil niet veel meer voor haar doen. De arts vraagt de apotheker wel naar de medicatie van mevrouw te kijken.

PW 14 - 08-04-2016 | door Harm Geers

Interacties QT-interval: valkuilen en praktische tips

Kennis van achtergronden belangrijk voor beoordeling bewakingssignalen

Frequent worden apothekers geconfronteerd met geneesmiddel-interacties waarbij het QT-interval wordt verlengd. De afhandeling van deze signalen is niet eenvoudig of eenduidig. In dit artikel geven we achtergronden van QT-interval, risico’s en risicofactoren. Dit mondt uit in praktische adviezen.

PW 14 - 08-04-2016 | door Emma Kasteel, Marcel van den Broek, Yves Liem, Menno van den Bergh en Christian Blank

‘Ik ga graag de strijd aan tegen te veel en onnodige medicatie’

Hartpatiënt Carola Franken wil geen cholesterolverlagers meer

Op en top gezond leven en toch een hartinfarct krijgen en van het ene op het andere moment met een “batterij aan medicijnen” opgezadeld zitten. Het overkwam Carola Franken. Tijdens het hardlopen leek er plots een olifant op haar borst te zitten. “Met de statine ben ik gestopt, ik werd er diepongelukkig van.”

PW 14 - 08-04-2016 | door Frans van den Houdt

Probleem ligt bij zorgverleners

Overheid niet de aangewezen partij om softwareproblemen op te lossen

Ziekenhuisapotheker Lieke Mitrov-Winkelmolen pleit er in haar column in het Pharmaceutisch Weekblad 11 (18 maart 2016) voor de ontwikkeling van uniforme software voor ziekenhuizen onder te brengen bij de overheid. Apotheker Peter Wittop Koning, oprichter van Microbais, vindt dat geen goed idee.

PW 14 - 08-04-2016 | door Peter Wittop Koning

‘Boze patiënt’ wordt een gewaardeerde participant

De Hart&Vaatgroep laat mensen meepraten over projecten

Nederland telt ruim één miljoen hart- en vaatpatiënten. De patiëntenvereniging De Hart&Vaatgroep maakt dankbaar gebruik van hun ervaring voor beleid en onderzoek. “Het besef is doorgedrongen dat patiënten heel zinnige dingen te zeggen hebben over behandelrichtlijnen”, vindt directeur Anke Vervoord.

PW 14 - 08-04-2016 | door Frans van den Houdt

Toename diastolisch hartfalen vraagt om effectieve therapie

Nieuw middel in aantocht voor hartfalen met verminderde ejectiefractie

Voor systolisch hartfalen bestaat de medicamenteuze therapie nog steeds uit diureticum, ACE-remmer en bètablokker, eventueel aangevuld met een aldosteronantagonist. Welke plek het nieuwe middel Entresto moet krijgen, zal de tijd leren. Volgens hoogleraar Dirk Jan van Veldhuisen is het vooral tijd om een effectieve therapie te vinden voor diastolisch hartfalen.

PW 14 - 08-04-2016 | door Cindy Reinders

Ziekenhuispatiënt blij met informatiekaart eerste uitgifte

IJsselland Ziekenhuis voert geneesmiddelinformatiekaart in

De ziekenhuisapotheek van het IJsselland Ziekenhuis verstrekt eerste-uitgifte-informatie over 21 veel voorgeschreven geneesmiddelen bij patiënten aan het bed. Dit gebeurt via een geneesmiddelinformatiekaart en een mondelinge toelichting. Patiënten zijn enthousiast, blijkt uit interviews.

PW 13 - 01-04-2016 | door Jette van Lint, Anja Breedijk, Peter van der Zee en Monica de Boer

Patiënt neemt geneesmiddelen mee naar het ziekenhuis

Medisch Spectrum Twente ontwerpt medicijnbox voor thuismedicatie patiënt

Geneesmiddelen van thuis vervangen door ziekenhuismedicatie geeft onrust voor de patiënt en kan een bron zijn van fouten. In Medisch Spectrum Twente in Enschede gaan patiënten zelf hun thuismedicatie beheren in een medicijnbox. “Uit ons onderzoek blijkt dat patiënten het prettig vinden als ze hun vertrouwde medicatie mogen blijven gebruiken.”

PW 13 - 01-04-2016 | door Edwin Bos

‘Stigma is voor hiv-patiënt het grootste probleem’

Tienjarige plusapotheken gaan zorgvuldig om met privacy

De tranen stonden Fred Verdult in de ogen toen hij, zonder enige begeleiding, de doosjes met hiv-medicijnen kreeg toegeschoven in de apotheek. Dit kan anders, vond hij, wat leidde tot de komst van zeventien in hiv gespecialiseerde apotheken. “Ze hebben alle gangbare hiv-medicijnen op voorraad en gaan zorgvuldig om met privacy.”

PW 13 - 01-04-2016 | door Fred Verdult

Sms’je verdubbelt de therapietrouw

Het versturen van sms-berichten om patiënten te herinneren aan het innemen van hun medicatie kan de therapietrouw verdubbelen. Dat blijkt uit een meta-analyse van zestien gerandomiseerde klinische studies.

PW 13 - 01-04-2016 | door Loes Ariaans

‘Toegevoegde waarde apotheker moeten we vol vuur uitdragen’

Nieuwe voorzitter VJA Ron Bartels wil ook kunnen voorschrijven

Voorschrijfbevoegdheid voor apothekers, onderscheid maken tussen type patiënt en betere koppeling van informatiesystemen van apotheek en huisarts zijn enkele punten uit de toekomstvisie van de Vereniging van Jonge Apothekers. “Wij moeten de komende dertig, veertig jaar het vak inhoud geven en laten graag zien hoe de farmaceutische zorg beter kan”, zegt de nieuwe voorzitter, Ron Bartels.

PW 13 - 01-04-2016 | door Frans van den Houdt

Malariamiddelen aantrekkelijk doelwit voor vervalsers

Aantal meldingen van substandaard-middelen dramatisch toegenomen

Geneesmiddelvervalsingen vormen een steeds grotere bedreiging voor malariapatiënten. Malariamiddelen blijken namelijk een aantrekkelijk doelwit voor vervalsers, gezien de schaal waarop ze wereldwijd worden gebruikt; jaarlijks gaat het om 300 tot 500 miljoen behandelingen. Vervalsingen kunnen dodelijk zijn.

PW 12 - 25-03-2016 | door Thomas P.C. Dorlo

Cholesteroltest

Het dilemma

PW 12 - 25-03-2016 | door Wilma Göttgens en Maayke Fluitman

Document acties

Back to top